Η Κίνα λέει ότι μπορεί να εντόπισε σήματα από εξωγήινους

Η Κίνα ανακοίνωσε χθες ότι το γιγάντιο τηλεσκόπιό της Sky Eye μπορεί να εντόπισε σημάδια εξωγήινων πολιτισμών, σύμφωνα με έκθεση της κρατικής εφημερίδας Science and Technology Daily, η οποία στη συνέχεια φάνηκε να διέγραψε την αναφορά και τις δημοσιεύσεις σχετικά με την ανακάλυψη.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022, 13:38

Τα ηλεκτρομαγνητικά σήματα που ανιχνεύθηκαν από το Sky Eye, το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο στον κόσμο, διαφέρουν από τα προηγούμενα που καταγράφηκαν και η ομάδα των ειδικών τα ερευνά περαιτέρω, ανέφερε η έκθεση, επικαλούμενη τον Zhang Tonjie, επικεφαλής επιστήμονα μιας ομάδας αναζήτησης εξωγήινου πολιτισμού.

Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί η αναφορά αφαιρέθηκε από τον ιστότοπο της Science and Technology Daily, της επίσημης εφημερίδας του υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας, ενώ η είδηση είχε γίνει ήδη viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και φιλοξενήθηκε και από κρατικά Μέσα.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, το Sky Eye, το οποίο βρίσκεται στη νοτιοδυτική επαρχία Guizhou της Κίνας και έχει διάμετρο 500 μέτρων (1.640 πόδια), ξεκίνησε επίσημα μια έρευνα για εξωγήινη ζωή. Η ομάδα εντόπισε δύο σετ ύποπτων σημάτων το 2020 κατά την επεξεργασία δεδομένων που συλλέχθηκαν το 2019 και βρήκε ένα άλλο ύποπτο σήμα το 2022 από δεδομένα παρατήρησης στόχων εξωπλανητών, είπε ο Zhang, σύμφωνα με την έκθεση.

Το Sky Eye της Κίνας είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στη χαμηλή συχνότητα και παίζει κρίσιμο ρόλο στην αναζήτηση εξωγήινων πολιτισμών. Τα ύποπτα σήματα θα μπορούσαν, ωστόσο, να είναι επίσης κάποιου είδους ραδιοπαρεμβολές και απαιτεί περαιτέρω έρευνα, πρόσθεσε ο Zhang.

Πηγή: Bloomberg