Η Ρωσία επέστρεψε στις οικογένειές τους 6 παιδιά από την Ουκρανία

Οι ρωσικές αρχές παρέδωσαν σήμερα τους συγγενείς τους έξι παιδιά από την Ουκρανία που κρατούνταν στη Ρωσία ύστερα από μεσολάβηση του Κατάρ, όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, με το Κρεμλίνο να κατηγορείται ότι ενορχήστρωσε την εξαναγκαστική μεταφορά χιλιάδων ανηλίκων από την Ουκρανία.

Τα έξι αγόρια, ηλικίας 6 έως 17 ετών, δυο εκ των οποίων είναι αδέλφια, επέστρεψαν στις οικογένειές τους στην πρεσβεία του Κατάρ στη Μόσχα παρουσία εκπροσώπων της επιτρόπου του Κρεμλίνου για τα δικαιώματα των παιδιών, της Μαρίας Λβόβα-Μπελόβα, που διώκεται, όπως και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, για την εξαναγκαστική μεταφορά παιδιών από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ).

Η Ουκρανία ζητά την επιστροφή περίπου 20.000 ανηλίκων που «απελάθηκαν ή μεταφέρθηκαν διά της βίας» στη Ρωσία από την αρχή της επίθεσής της στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Το ΔΠΔ εξέδωσε πριν από ένα χρόνο ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πούτιν και της Λβόβα-Μπελόβα για την εξαναγκαστική μεταφορά παιδιών.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο την περασμένη εβδομάδα ότι σκοπεύει να τονίσει τρία βασικά ζητήματα στη διεθνή σύνοδο για την ειρήνη στην Ουκρανία, που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουνίου στην Ελβετία: αυτό των παιδιών που μεταφέρθηκαν διά της βίας, της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα και της προστασίας των μη στρατιωτικών υποδομών.

Η Ρωσία δεν έχει προσκληθεί στη σύνοδο αυτή, στην οποία θα συμμετάσχουν δεκάδες χώρες, με το Κίεβο να ελπίζει ότι αυτές θα ασκήσουν στη συνέχεια πίεση στο Κρεμλίνο.