Η Τουρκία πολεμά κατά της άγιας τριάδας στην οικονομία, λέει ο Ερντογάν

Η Τουρκία διεξάγει πόλεμο ενάντια σε ένα «τρίγωνο του διαβόλου» των επιτοκίων, του πληθωρισμού και των συναλλαγματικών ισοτιμιών, δήλωσε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το Σάββατο, μια ημέρα μετά την πτώση της λίρας σε νέα ιστορικά χαμηλά.

«Η απάντησή μας σε όσους εργάζονται για να πολιορκήσουν τη χώρα μας στον οικονομικό τομέα είναι ένας νέος πόλεμος οικονομικής απελευθέρωσης», δήλωσε ο Ερντογάν, απευθυνόμενος σε υποστηρικτές στην πόλη Βαν. Είπε ότι η κυβέρνηση έχει πραγματοποιήσει μια «μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή» τόσο σημαντική όσο η κατάργηση παραχωρήσεων που έγιναν στις δυτικές δυνάμεις από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, οι οποίες ακυρώθηκαν από τη δημιουργία της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Η ομιλία του Ερντογάν έγινε μετά την πτώση της λίρας στο χαμηλό ρεκόρ των 8,3849 ανά δολάριο την Παρασκευή. Το νόμισμα έχει υποτιμηθεί 29% φέτος, οδηγώντας το για όγδοη συνεχόμενη χρονιά σε πτώση, τη μεγαλύτερη από το 1982.

Η κεντρική τράπεζα έχει εντείνει την πολιτική τους τελευταίους μήνες, αυξάνοντας το κόστος χρηματοδότησης αυτήν την εβδομάδα προχωρώντας σε αύξηση-έκπληξη κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες τους επιτοκίου αναφοράς τον Σεπτέμβριο. Ο Ερντογάν υποστηρίζει μια ανορθόδοξη θεωρία ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν αντί να περιορίσουν τον πληθωρισμό.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να επιταχυνθεί στο 12% τον Οκτώβριο από 11,75% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση σε έρευνα του Bloomberg που συμμετείχαν 15 αναλυτές. Ο στόχος πληθωρισμού της κεντρικής τράπεζας είναι 5%.