Η Τράπεζα της Αγγλίας αυξάνει τα επιτόκια και προειδοποιεί για μεγαλύτερες κινήσεις

Η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒΟΕ) αύξησε τα επιτόκια για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση και έστειλε το ισχυρότερο σήμα μέχρι τώρα ότι είναι έτοιμη να εξαπολύσει μεγαλύτερες κινήσεις εάν χρειαστεί για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Η εννεαμελής Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ψήφισε 6-3 υπέρ της αύξησης του επιτοκίου αναφοράς δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,25%. Μια μειοψηφία αξιωματούχων διατηρούν την θέση τους για μια κίνηση διπλάσιου μεγέθους.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής με επικεφαλής τον κυβερνήτη Άντριου Μπέιλι άφησαν να εννοηθούν ότι ενδέχεται να συμμετάσχουν σε μια αυξανόμενη παγκόσμια τάση για μεγαλύτερες αυξήσεις εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να εκτινάσσεται στα ύψη, λέγοντας ότι «θα ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ενδείξεις για πιο επίμονες πληθωριστικές πιέσεις και εάν χρειαζόταν θα ενεργούσαν δυναμικά ως απάντηση».

Το σημαντικό είναι ότι αυτή η ρητορική υποστηρίχθηκε από όλους τους ψηφοφόρους της BOE, μια υπαναχώρηση από τον Μάιο, όταν δύο αρνήθηκαν να εγγραφούν για να υποδείξουν ότι χρειάζονται περισσότερες αυξήσεις.

Η τράπεζα αύξησε επίσης την πρόβλεψή της για την κορύφωση του πληθωρισμού φέτος σε «λίγο πάνω από» το 11%, αντανακλώντας τη σχεδιαζόμενη αύξηση του ανώτατου ορίου της τιμής της ενέργειας τον Οκτώβριο, και δήλωσε ότι τώρα αναμένει η οικονομία να συρρικνωθεί το τρέχον τρίμηνο.

Η λίρα υποχώρησε έναντι του δολαρίου, σημειώνοντας πτώση έως και 1,1% στα 1,2042 δολάρια.

Προς το παρόν, ωστόσο, η BOE, η οποία ήταν η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που αύξησε τα επιτόκια μετά την πανδημία, κινείται πιο αργά από άλλες κεντρικές τράπεζες.