Η ακροδεξιά κερδίζει τις εκλογές στην Ιταλία

Η Τζόρτζια Μελόνι (Giorgia Meloni) βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ηγηθεί της πιο δεξιάς κυβέρνησης της Ιταλίας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αφού τα πρώτα αποτελέσματα σηματοδοτούσαν μια ξεκάθαρη νίκη για τον συνασπισμό της στις εκλογές της Κυριακής.

Η συμμαχία της Μελόνι, η οποία περιλαμβάνει τη «Λέγκα» του Ματέο Σαλβίνι και το κόμμα Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, θα κερδίσει περίπου το 43% των ψήφων στην κρίσιμη Άνω Βουλή, σύμφωνα με τις προβλέψεις της RAI, του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Αυτό θα έδινε στο μπλοκ τουλάχιστον 114 έδρες στη Γερουσία, όπου απαιτούνται 104 ψήφοι για την πλειοψηφία, φέρνοντάς την στη σειρά για να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας.

Ο ακροδεξιός συνασπισμός υπό την ηγεσία του εθνικιστικού κόμματος της Τζόρτζια Μελόνι «Αδέλφια της Ιταλίας» (Fratelli d’Italia), κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές της Ιταλίας, καθώς εμφανίζεται να εξασφαλίζει το 41%-45%, ποσοστό επαρκές για να σχηματίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σύμφωνα με τα πρώτα exit-poll.

Το κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» συγκεντρώνει 22,5 – 26,5%, η «Λέγκα» 8,5-12,5% και η Forza Italia ποσοστό 5-9%, σύμφωνα με το exit poll της Mediaset.

Σύμφωνα με τα πρώτα exit poll, της δημοσκοπικής εταιρίας Consorzio Opinio Italia, τα οποία μετέδωσε η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, η εκτίμηση ψήφου έχει ως εξής:

Aδέλφια της Ιταλίας 24 %

Δημοκρατικό Κόμμα 19%

Κίνημα Πέντε Αστέρων 15,5%

Λέγκα 10,5 %

Forza Italia 7%

Κεντρώα Συμμαχία Ρέντσι – Καλέντα 7,5%

Ιταλική Αριστερά- Oικολόγοι 4 %

Περισσότερη Ευρώπη 1,5 %

Τα πλήρη αποτελέσματα αναμένονται νωρίς τη Δευτέρα.