Η εικόνα της 26ης αγωνιστικής της Super League

Με νίκη ολοκλήρωσε η ΑΕΚ την κανονική σεζόν της Super League, καθώς επικράτησε 2-1 του Αστέρα Τρίπολης στο ΟΑΚΑ, στο πλαίσιο της 26ης αγωνιστικής. Αραούχο (24΄) και Τζαβέλλας (81΄) τα γκολ της Ένωσης, ενώ ενδιάμεσα (56΄) είχε ισοφαρίσει ο Μπαράλες για τον Αστέρα, που με την ήττα του αυτή έμεινε εκτός play off. Όσο για την ΑΕΚ θα εκκινήσει από την 3η θέση, αλλά με μικρή διαφορά από τον ‘Αρη (1β.) και τον Παναθηναϊκό (4β.)

Πολύ δυναμικά μπήκε η ΑΕΚ στο ματς πιέζοντας ψηλά και κλέβοντας μπάλες. Ως απόρροια της πίεσης αυτής ήλθε και το προβάδισμα με τον Σέρχιο Αραούχο, ο οποίος «προειδοποίησε» στο 8΄ όταν ο Παπαδόπουλος απέκρουσε εντυπωσιακά το τετ α τετ και άνοιξε το σκορ στο 24΄.

Από κεφαλιά-γύρισμα του Τσούμπερ ο Αργεντινός «τελείωσε» μια δύσκολη φάση και έγραψε το 1-0. Μετά το προβάδισμα η ΑΕΚ έριξε απότομα ρυθμό, επέλεξε να αμυνθεί για να εκμεταλλευτεί τις αντεπιθέσεις, αλλά κάτι τέτοιο ήταν ιδιαίτερα δύσκολο απόντος του τραυματία Λιβάι Γκαρσία.

Αν ήταν λίγο πιο προσεκτικός ο Αστέρας θα είχε φτάσει στο γκολ, αλλά σε δύο περιπτώσεις οι παίκτες του πραγματοποίησαν… τραγικές επιλογές στην τελική προσπάθεια και έτσι χάθηκαν μεγάλες ευκαιρίες από τον Σίτο στο 30΄ και τον Βαλιέντε στο 37΄.

Οι ευκαιρίες αυτές σε συνδυασμό με τη γενικότερα παθητική στάση της ΑΕΚ από το 25΄ και μετά, έκαναν τους φιλοξενούμενους να πατήσουν καλύτερα στα πόδια τους και στο β΄ ημίχρονο. Κυριάρχησαν στο ξεκίνημα και -τη στιγμή που ο Οφρυδόπουλος ήταν έτοιμος για διορθωτικές κινήσεις- ισοφάρισαν. Ο Ριέρα εκτέλεσε φάουλ από δεξιά και ο Χερόνιμο Μπαράλες με κεφαλιά έγραψε το 1-1 στο 56΄.

Από πολύ νωρίς ο τεχνικός της ΑΕΚ έριξε στο ματς όσες λύσεις υπήρχαν στον πάγκο, Ανσαριφάρντ, Τάνκοβιτς, Γέβτιτς προσπαθώντας να αλλάξει άμεσα τον ρου του αγώνα. Ο Αστέρας από την άλλη πλευρά, όφειλε να διεκδικήσει τη νίκη καθώς η ισοπαλία δεν ήταν αρκετή για να προκριθεί στα play off.

Σε αυτή η «ρουλέτα» νικήτρια ήταν η ΑΕΚ καθώς ο Γιώργος Τζαβέλλας έδωσε λύση. Από κόρνερ του Γεβτιτς ο βετεράνος στόπερ με πολύ δύσκολη κεφαλιά, διαμόρφωσε το τελικό 2-1 στο 81΄ και πανηγύρισε το δεύτερο γκολ του με τη φανέλα της Ένωσης.

Διαιτητής: Σιδηρόπουλος
Κίτρινες: Σιμόες, Μισελέν, Σιμάνσκι – ‘Αλβαρες, Ατιένθα, Βαλιέντε, Μουνάφο

ΑΕΚ (Σωκράτης Οφρυδόπουλος): Τσιντώτας, Μισελέν (90+2΄ Σβάρνας), Μήτογλου, Τζαβέλλας, Μοχαμάντι, Σιμόες, Χατζισαφί (57΄ Σιμάνσκι), Μάνταλος (57΄ Γέβτιτς), ‘Αμραμπατ, Τσούμπερ (68΄ Τάνκοβιτς), Αραούχο (68΄ Ανσαριφάρντ)
ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (Μίλαν Ράσταβατς): Παπαδόπουλος, Ατιένθα, Χριστόπουλος, Καρμόνα (84΄ Γκαρθία), ‘Αλβαρες, Βαλιέντε, Μουνάφο, Σίτο (46΄ Τιλίκα), Ριέρα (69΄ Κρέσπι), Σόνι, Μπαράλες.

*** Μετά το τέλος του παιχνιδιού ο Νταμιαν Σιμάνσκι δέχθηκε κίτρινη κάρτα για διαμαρτυρία. Ήταν η δεύτερη και αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά αποβλήθηκε και θα χάσει το πρώτο ματς της ΑΕΚ στα πλέι οφ.

Έκανε το καθήκον του ο ΠΑΟΚ στη Λαμία

Σε παιχνίδι που διεξήχθη υπό συνεχή βροχόπτωση στο «Αθανάσιος Διάκος», ο ΠΑΟΚ δεν δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα να κάμψει την αντίσταση της Λαμίας, στο πλαίσιο της 26ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Super League.

Το 0-2 ήρθε με τα γκολ των Λεό Ζαμπά (37’) και Γιάννη Μιχαηλίδη (52’), με την ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου να… χαλάει το ντεμπούτο του Τζιανλούκα Φέστα στο σύλλογο της Φθιώτιδας και να τονώνει ακόμα περισσότερο τη δική της ψυχολογία ενόψει της πρώτης αναμέτρησης με τη Γάνδη για τους «16» του Conference League.

Το παιχνίδι δεν είχε καθόλου ρυθμό στο ξεκίνημά του. Χαρακτηριστικό πως η πρώτη καλή στιγμή καταγράφηκε στο 20’, με το σουτ του Φελίπε Σοάρες να φεύγει άουτ.

Οι «ασπρόμαυροι» κατάφεραν, όμως, να ανοίξουν το σκορ στο 37’, με τον Ζαμπά έπειτα από υποδειγματική αντεπίθεση. Ο Φερέιρα Σίντκλεϊ έφυγε από δεξιά, βρήκε τον Στέφαν Σβαμπ κι ο Αυστριακός τον Βραζιλιάνο εξτρέμ που πλάσαρε τον Θανάση Γκαραβέλη για το 0-1.

Ένα άστοχο σουτ του Κωνσταντίνου Προβυδάκη έπειτα από εκτέλεση φάουλ και μια κεφαλιά του Ομάρ Ελ Καντουρί, ήταν ό,τι συνέβη μέχρι το τέλος του πρώτου μέρους.

Ό,τι διάθεση κι αν είχε η Λαμία στο δεύτερο ημίχρονο, της… κόπηκε από νωρίς. Από φάουλ του Τόμας Μουργκ, ο Μιχαηλίδης πήδησε ψηλότερα από όλους για το 0-2 στο 52’. Λεό Ζαμπά και Ζοάν Σάστρε είχαν ευκαιρίες να ανεβάσουν κι άλλο το δείκτη του σκορ για τον ΠΑΟΚ, ωστόσο τη σημαντικότερη ευκαιρία την είχαν οι γηπεδούχοι. Η κεφαλιά, όμως, του Χρήστου Ελευθεριάδη στο 67ο λεπτό σταμάτησε στο δεξί κάθετο δοκάρι του Αλέξανδρου Πασχαλάκη και κάπου εκεί όλα τελείωσαν.

Ο ΠΑΟΚ διατήρησε το αήττητό του εντός συνόρων το τελευταίο τετράμηνο καταφέρνοντας να μειώσει στους 12 βαθμούς τη διαφορά από την κορυφή, τη στιγμή που η Λαμία καλείται στη διαδικασία των Play Out να καλύψει διαφορά πέντε βαθμών για να «πιάσει» τον Ατρόμητο και να παραμείνει στην κατηγορία δίχως το άγχος των μπαράζ.

Διαιτητής: Αναστάσιος Παπαπέτρου (Αθηνών)

Κίτρινες: Νούνιες – Μιχαηλίδης, Ελ Καντουρί, Πασχαλάκης.

Οι συνθέσεις:  

ΛΑΜΙΑ (Τζιανλούκα Φέστα): Γκαραβέλης, Σαραμαντάς, Αντέτζο, Λούκας, Προβυδάκης, Μπεχαράνο (81’ Μαζουλουξής), Νούνιες, Ταϊρόν (54’ Μπανγκουρά), Ελευθεριάδης (68’ Τσούκαλος), Μανούσος, Καραμάνος (81’ Βέλλιος).

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Σάστρε, Ινγκασον (69’ Μιχάι), Μιχαηλίδης, Σίντκλεϊ (46’ Βιεϊρίνια), Σβαμπ, Σοάρες (76’ Κούρτιτς), Ελ Καντουρί, Μουργκ (69’ Α. Ζίβκοβιτς), Ζαμπά, Τσόλακ (81’ Ακπομ).

Ο Παλάσιος «καθάρισε» το «διπλό» του Παναθηναϊκού

Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Σεμπαστιάν Παλάσιος, ο οποίος σημείωσε και τα δύο γκολ του Παναθηναϊκού, οι «πράσινοι» νίκησαν με 2-0 τον Ατρόμητο στο Περιστέρι στο πλαίσιο της 26ης αγωνιστικής κι έκλεισαν με «τρίποντο» την κανονική περίοδο της Super League, αποφεύγοντας (εκτός των άλλων) τη χειρότερη συγκομιδή βαθμών εκτός έδρας σε μία σεζόν. Ο Αργεντινός εξτρέμ «χτύπησε» δύο φορές μέσα σε ένα τρίλεπτο για το «τριφύλλι» (75’, 77’) κι έφτασε τα 10 γκολ στο πρωτάθλημα, όντας πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού. Έχασε πέναλτι στο 56’ ο Αϊτόρ σημαδεύοντας το δοκάρι.

Ο Ατρόμητος μπήκε με διάθεση να «χτυπήσει» τον Παναθηναϊκό κυρίως στην κόντρα και στο 14’ είχε την πρώτη καλή στιγμή στον αγώνα, όταν από γύρισμα στο όριο της περιοχής, ο Χαρίσης σούταρε πάνω από τα δοκάρια του Διούδη.

Ο Παναθηναϊκός άρχισε να ανεβάζει την πίεσή του μετά το 20’ και στο 28’ είχε τη δική του πρώτη τελική στο ματς με ένα σουτ του Αϊτόρ, που μπλόκαρε σταθερά ο Γιαννιώτης δείχνοντας πολύ καλά αντανακλαστικά.

Στο 37’ από ωραίο ένα-δύο των Παλάσιος και Γκατσίνοβιτς, ο Αργεντινός εξτρέμ του Παναθηναϊκού μπήκε στην περιοχή από πλάγια αριστερά κι επιχείρησε σέντρα σουτ που πέρασε λίγο άουτ.

Στο 40’ οι «πράσινοι» έκλεψαν την μπάλα κι έφυγαν γρήγορα στην κόντρα με τον Γκατσίνοβιτς, ο οποίος έβγαλε προς τον Παλάσιος, όμως το πλασέ του Αργεντινού δεν μπόρεσε να νικήσει τον Γιαννιώτη, ο οποίος έκανε εντυπωσιακή επέμβαση σε κόρνερ.

Στην εκκίνηση του δευτέρου ημιχρόνου ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε πολύ πιο επιθετικά και στο 55’ κέρδισε πέναλτι σε ανατροπή του Γκατσίνοβιτς από τον Γιαννιώτη, έπειτα από χαμηλή σέντρα του Χουάνκαρ. Ένα λεπτό αργότερα ο Αϊτόρ ανέλαβε την εκτέλεση της εσχάτης των ποινών, όμως «σημάδεψε» τη συμβολή των δοκών του Γιαννιώτη, χάνοντας μοναδική ευκαιρία για να ανοίξει το σκορ.

Στο 60’ από πίεση του Παναθηναϊκού ψηλά, ο Παλάσιος υποδέχθηκε την μπάλα στην περιοχή κι από πλάγια αριστερά σούταρε δυνατά, αλλά ο Γιαννιώτης έδειξε ξανά καλά αντανακλαστικά μπλοκάροντας σταθερά.

Το ίδιο έπραξε ο γκολκίπερ του Ατρόμητου και στο καλοχτυπημένο φάουλ του Χατζηγιοβάνη στο 71ο λεπτό, αποκρούοντας σε κόρνερ, ενώ στο 74’ ο Ατρόμητος έκανε την πρώτη τελική του στο δεύτερο ημίχρονο με τη κεφαλιά του Ροτάριου απ’ τον κόρνερ του Μουνίθ, να περνάει πάνω από τα δοκάρια.

Στο 75’ ο Παναθηναϊκός άνοιξε το σκορ όταν από χαμηλή σέντρα του Χατζηγιοβάνη, η μπάλα έφτασε στο δεύτερο δοκάρι, όπου ο Παλάσιος με κοντινό πλασέ έκανε το 1-0 για τους «πράσινους».

Δύο λεπτά αργότερα (77’) οι «πράσινοι» σκόραραν και δεύτερη φορά, όταν από πολύ ωραίο συνδυασμό μέσα στην περιοχή, η μπάλα από «στρώσιμο» του Γκατσίνοβιτς, κατέληξε στον Παλάσιος που πλάσαρε ωραία στη γωνία κάνοντας το 2-0 για τον Παναθηναϊκό και «τελειώνοντας» ουσιαστικά το παιχνίδι.

Στο 82’ από γλίστρημα του Χατζηισαΐα, ο Ιωαννίδης έφυγε σε τετ-α-τετ, αλλά δεν μπόρεσε να νικήσει τον Γιαννιώτη που απέκρουσε το πλασέ του, με το 2-0 να «σφραγίζει» ως το τέλος τις προσπάθειες των δύο ομάδων.

Διαιτητής: Ευάγγελος Μανούχος (Αργολίδας)
Κίτρινες: – Αλεξανδρόπουλος

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (Κρις Κόουλμαν): Γιαννιώτης, Κιβρακίδης, Χατζηισαΐας, Μαυρομμάτης, Καστεγιάνο, Σάλομον (62’ Άλιμπεκ), Χαρίσης, Καρτάλης (34’ λ. τρ. Ντένιτς), Ροτάριου (82’ Ναμπί), Μουνίθ, Κουλούρης.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Διούδης, Σάντσες, Σάρλια, Βέλεθ (86’ Πούγγουρας), Χουάνκαρ, Κουρμπέλης (65’ Μαουρίσιο), Αλεξανδρόπουλος, Παλάσιος (88’ Καρλίτος), Γκατσίνοβιτς, Αϊτόρ (65’ Χατζηγιοβάνης), Ιωαννίδης (85’ λ. τρ. Βιτάλ).

«Διπλό» και ένατη θέση για τον Παναιτωλικό

Το κλείσιμο της «αυλαίας» της κανονικής περιόδου της Super League βρήκε τον Παναιτωλικό στην ένατη θέση και «αγκαλιά» με το πλεονέκτημα της έδρας στα πλέι άουτ, μετά το «διπλό» που σημείωσε στο γήπεδο της Νεάπολης. Η ομάδα του Αγρινίου νίκησε 2-1 τον Ιωνικό, για την 26η και τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος, με τον Καρέλη στο 32΄ να ανοίγει το σκορ για τους φιλοξενούμενους και τον Κορνέλιους στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων να «σφραγίζει» το «τρίποντο» του Παναιτωλικού. Ο Λένις στο 82΄ είχε ισοφαρίσει προσωρινά σε 1-1.

Οι φιλοξενούμενοι είχαν την κατοχή της μπάλας στα πρώτα λεπτά του αγώνα, ήλεγξαν το κέντρο και στο 32΄ άνοιξαν το σκορ, όταν μετά από σέντρα του Μεντόσα από τα αριστερά, ο ξεχασμένος στην καρδιά της αντίπαλης περιοχής Καρέλης πήρε την ασίστ και έγραψε το 1-0. Οι γηπεδούχοι ανέβασαν στροφές, είχαν τις ευκαιρίες στο 38΄ και το 41΄, αλλά δεν κατάφεραν να πάρουν το δρόμο προς τα αποδυτήρια έχοντας πετύχει την ισοφάριση.

Με τον Ιωνικό αποφασισμένο να φέρει το ματς στα ίσια, οι γηπεδούχοι πάλεψαν από την έναρξη της επανάληψης για το 1-1, απείλησαν στο 55΄, όταν ο Ρομαό βρέθηκε χωρίς αποτελέσματα τετ α τετ με τον Ανέστη (μπλόκαρε ο τερματοφύλακας του Παναιτωλικού) και δικαιώθηκαν στο 82΄ από τον Λένις, που είχε περάσει αλλαγή στο 66΄. Ο Άοσμαν βρήκε τον Λένις εντός της αντίπαλης περιοχής και ο τελευταίος με διαγώνιο σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Ωστόσο, ο Κορνέλιους στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων «πάγωσε» το γήπεδο της Νεάπολης, με τον Κορνέλιους να γίνεται αποδέκτης της σέντρας του Νταγκό και από κοντά να διαμορφώνει το τελικό 2-1 για τον Παναιτωλικό.

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Βαλεριάνος, Τσιγκρίνσκι, Μαναλης – Μεντόσα

Διαιτητής: Άγγελος Αγγελάκης
Ιωνικός (Δημήτρης Σπανός): Χουτεσιώτης, Μύγας, Ρομαό, Τσιγκρίνσκι (90+2΄ Μαναλης), Βαφέας (66΄ Καμπρας), Βαλεριάνος, Ντάλσιο, Κιάκος (46΄ Κανιας), Άοσμαν, Μάντζης (66΄ Λένις), Τουράμ.
Παναιτωλικός (Γιάννης Αναστασίου): Ανέστης, Αποστολάκης (89΄ Λουι), Κορνέλιους, Λάρσον, Χουχούμης, Φλόρες (61΄ Αντούνες), Μάρτενσον, Ντουάρτε (89΄ Μπακαδήμας), Μεντόσα (81΄ Νταγκο), Βέργος, Καρέλης (61΄ Ντίας).

Δεν τα κατάφερε ο ΠΑΣ στο Βόλο

Ο ΠΑΣ Γιάννινα πάλεψε στο Βόλο, κόντρα στην τοπική ομάδα, διεκδικώντας τη νίκη και μια θέση στην πρώτη εξάδα, αλλά έμεινε στο 0-0, στο πλαίσιο της 26ης αγωνιστικής της Super League και δεν μπόρεσε να κάνει το επόμενο βήμα στη βαθμολογία του πρωταθλήματος.
Στο Α’ μέρος ο Βόλος μπήκε δυνατά και στο 13′ έφθασε κοντά στο γκολ, αλλά η τρομερή επέμβαση του Λοντίγκιν το απέτρεψε, μετά από την κεφαλιά του Μπαριέντος. Στη συνέχεια ο ΠΑΣ ισορρόπησε το ματς και στο 33′ είχε δοκάρι. 

    Τότε μετά από λάθος του Μπαρτόλο, ο οποίος έχασε την μπάλα από τον Περέα, ο τελευταίος βρήκε με πάσα τον Σνάιντερ, εκείνος σούταρε, αλλά ο Κλέιμαν απέκρουσε στέλνοντας την μπάλα στο αριστερό του δοκάρι. Οι φιλοξενούμενοι επέμειναν και στο 41′ έφθασαν ξανά κοντά στο γκολ, όταν μετά από το κόρνερ του Σάλιακα, ο Ντομίνγκεθ πήρε την κεφαλιά, με την μπάλα να περνάει εκατοστά δίπλα από το δεξί κάθετο δοκάρι του Κλέιμαν.
Στην επανάληψη το σκηνικό δεν άλλαξε με τον ΠΑΣ να πιέζει για να βρει το δρόμο προς τα δίχτυα. Ο Βόλος όμως κατάφερνε να διώχνει τους κινδύνους από την περιοχή του, αλλά και ν’ απειλεί με ξαφνικές αντεπιθέσεις. Στα τελευταία λεπτά οι φιλοξενούμενοι πίεσαν περισσότερο την αντίπαλη άμυνα, αλλά δεν μπόρεσαν ν’ αλλάξουν το σκορ.
Ο διαιτητής της αναμέτρησης Τσακαλίδης έδειξε την κίτρινη κάρτα στους Τσοκάνη, Μπαριέντος, Ρίνερ, – Σάλιακα, Γκαρντάφσκι, Νίνη.

Οι συνθέσεις:

Βόλος (Κώστας Μπράτσος): Κλέιμαν, Άλχο, Γκιουλέν, Ρίνερ, Μπαρτόλο, Τσοκάνης, Μπαριέντος, Ορόζ (71′ Νίνης), Φερνάντες (88′ Πουρίτα), Ρεγκατέν (71′ Κορέα), Φαν Βέερτ.

ΠΑΣ Γιάννινα (Ηρακλής Μεταξάς): Λοντίγκιν, Σάλιακας, Παντελάκης, Κάργας, Πίρσμαν, Λιάσος (72′ Μπρένερ), Στάνκο (55′ Καραχάλιος), Ντομίνγκεθ, Γκαρντάφσκι, Περέα, Σνάιντερ (86′ Μίνα).