Θεοδωρίδου: Για την “Όμικρον”, υπάρχουν λιγότερα ευχάριστα αλλά και κάποια ευχάριστα νέα

Για την παραλλαγή Όμικρον, υπάρχουν λιγότερα ευχάριστα αλλά και κάποια ευχάριστα νέα, είπε απόψε η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, χρησιμοποιώντας την φράση του κορυφαίου αμερικανού λοιμωξιολόγου Α.Φάουτσι.

Όπως επισήμανε, η αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού θα οδηγήσει σε αυξημένες νοσηλείες, μολύνσεις και θανάτους, αλλά υπάρχουν και τα ευχάριστα από τη Νότια Αφρική, που δείχνουν – προς το παρόν τουλάχιστον – ότι η νόσηση από την συγκεκριμένη παραλλαγή είναι ηπιότερη από την Δέλτα. Βέβαια η κ. Θεοδωρίδου, έσπευσε να πει ότι αυτά αφορούν την μελέτη μικρού αριθμού ασθενών, 42 για την ακρίβεια οι οποίοι κατά τα δύο τρίτα βρέθηκαν τυχαία να έχουν covid, αλλά κανείς από αυτούς δε χρειάστηκε χορήγηση οξυγόνου.

Συνεχίζοντας για την παραλλαγή Όμικρον, είπε ότι η ίδια μελέτη στη Νότια Αφρική, δείχνει ότι προς το παρόν γνωρίζουμε ότι το 80% αυτών που μελετώνται με την παραλλαγή αυτή, είναι κάτω των 50 ετών και έχουν 2,8 ημέρες κατά μέσο όρο νοσηλεία σε σχέση με τις 8,5 ημέρες νοσηλείας που έχουμε με τις άλλες παραλλαγές.

Επίσης όπως είπε, η θνητότητα είναι στο 6,6%, ενώ με τις προηγούμενες παραλλαγές του ιού άγγιζε το 16%.

«Προσδοκούμε ότι ο ιός δεν θα ευθύνεται για σοβαρότερη νόσο, αλλά ακόμα είναι νωρίς να το πούμε, γιατί έχουν νοσήσει κυρίως νέοι, και δεν γνωρίζουμε πως θα επιδράσει η μεταδοτικότητα της Όμικρον στους ηλικιωμένους» είπε και κάλεσε για μία ακόμη φορά όλους τους άνω των 60, να εμβολιαστούν με την πρώτη, την δεύτερη αλλά και την τρίτη δόση – την αναμνηστική – καθώς όλες οι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι η τρίτη δόση, αυξάνει 25 φορές τον τίτλο των αντισωμάτων και μειώνει τη θνητότητα κατά 90%.

Η ίδια είπε, ότι σε όλες τις ηλικίες υπάρχει 20% μείωση του κινδύνου για σοβαρή νόσο εφόσον έχει γίνει η αναμνηστική δόση.

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο τετάρτης δόσης, είπε ότι προς το παρόν μπορούν να γίνουν μόνο εικασίες γι’ αυτό, αλλά πρόσθεσε πως πιθανότατα η τέταρτη δόση, θα είναι μία δόση εμβολίου όπως αυτή της γρίπης και θα γίνεται ετήσια.

Εκτενής αναφορά έγινε από την κυρία Θεοδωρίδου για τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών – για τα οποία η επιτροπή έχει ήδη δώσει θετική γνωμοδότηση να εμβολιαστούν – καθώς όπως είπε, τα εμβόλια θα προσφέρουν προστασία στα ίδια τα παιδιά, θα τα βοηθήσουν να συνεχίσουν να παρακολουθούν τα μαθήματά τους στο σχολείο και θα συμβάλουν στην μείωση της μεταδοτικότητας του ιού και στην προστασία των μεγαλύτερων. Επίσης θα είναι σημαντική η συμβολή του εμβολιασμού των παιδιών και στην πρόληψη των μεταλλάξεων, όπως είπε, και πρόσθεσε πως η νόσος στα παιδιά είναι ήπια, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι και για αυτά.

Αναφερόμενη σε πρακτικά ζητήματα που σχετίζονται με τον εμβολιασμό των μικρών παιδιών, είπε ότι το ένα τρίτο του αντιγόνου της δόσης των ενηλίκων περιέχεται στο εμβόλιο των παιδιών, το οποίο θα γίνεται σε 2 δόσεις, με ενδιάμεσο κενό 21 ημερών ανάμεσα στην πρώτη και στην δεύτερη δόση. Στην περίπτωση που ένα παιδί έχει νοσήσει, η δόση χορηγείται μετά από τρεις μήνες, τόνισε η κ. Θεοδωρίδου και πρόσθεσε ότι ο εμβολιασμός covid δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να σταθεί εμπόδιο για τον τακτικό εμβολιασμό, τον οποίο πρέπει να κάνουν οι γονείς τα παιδιά τους.

Όσον αφορά τις ανεπιθύμητες ενέργειες, είπε ότι ήδη έχουν γίνει πάνω από 5 εκατομμύρια εμβολιασμοί σε παιδιά και οι παρενέργειες είναι ελάχιστες και συνήθεις, όπως συμβαίνει και με άλλα εμβόλια, δηλαδή ελάχιστο πυρετό ή τοπική αντίδραση στο σημείο της ένεσης.

Αναφερόμενη στην σύσταση του FDA για τα παιδιά 16 έως 17 ετών με αναμνηστική δόση έξι μήνες μετά τις δύο πρώτες δόσεις, είπε ότι η επιτροπή επιφυλάσσεται να εξετάσει το θέμα και θα επανέλθει με νέα δεδομένα που θα αφορούν στη χώρα μας.