Ινδικό κρατίδιο αυξάνει κατά χιλιάδες τον αριθμό νεκρών από COVID-19

Ένα ινδικό κρατίδιο έχει αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 μετά την ανακάλυψη χιλιάδων περιπτώσεων που δεν έχουν αναφερθεί, δίνοντας βάρος στην υποψία ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών στην Ινδία είναι σημαντικά μεγαλύτερος από τον επίσημο αριθμό.

Στα ινδικά νοσοκομεία δεν υπάρχουν πλέον κρεβάτια για νοσηλεία και το οξυγόνο έχει τελειώσει κατά τη διάρκεια ενός καταστροφικού δεύτερου κύματος κορονοϊού τον Απρίλιο και τον Μάιο ενώ πολλοί άνθρωποι πέθαναν σε χώρους στάθμευσης έξω από νοσοκομεία και στα σπίτια τους.

Πολλοί από αυτούς τους θανάτους δεν καταγράφηκαν στις λίστες COVID-19, λένε γιατροί και ειδικοί υγείας.

Η Ινδία έχει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων COVID-19 στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, με 29,2 εκατομμύρια κρούσματα και 359.676 νεκρούς, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Ωστόσο, η ανακάλυψη αρκετών χιλιάδων νεκρών που δεν έχουν αναφερθεί στην πολιτεία Μπιχάρ έχει προκαλέσει υποψίες ότι πολλά περισσότερα θύματα κορονοϊού δεν έχουν συμπεριληφθεί στα επίσημα στοιχεία.

Το υπουργείο Υγείας στη Μπιχάρ*, μία από τις φτωχότερες πολιτείες της Ινδίας, αναθεώρησε τον συνολικό αριθμό των θανάτων που σχετίζονται με το COVID-19 σε περισσότερους από 9.429 από 5.424 περίπου την Τετάρτη.

Οι πρόσφατα αναφερόμενοι θάνατοι είχαν συμβεί τον περασμένο μήνα και οι κρατικοί αξιωματούχοι ερευνούσαν το σφάλμα, δήλωσε αξιωματούχος, κατηγορώντας την εποπτεία σε ιδιωτικά νοσοκομεία.

“Αυτοί οι θάνατοι σημειώθηκαν πριν από 15 ημέρες και μεταφορτώθηκαν μόνο τώρα στην κυβερνητική πύλη. Θα ληφθούν μέτρα εναντίον ορισμένων ιδιωτικών νοσοκομείων”, δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος αρνήθηκε να αποκαλύψει τα στοιχεία του καθώς δεν έχει εξουσιοδότηση να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης.

*: Η Μπιχάρ είναι μία από τις 28 Ομόσπονδες Πολιτείες που συγκροτούν σήμερα την Ινδία. Βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της χώρας και η συνολική της έκταση είναι 99.200 τ.χλμ., ενώ ο πληθυσμός της περίπου 83.000.000. Πρωτεύουσά της είναι η πόλη Πάτνα.