Τον Ιούνιο 2020 κλείνουν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

Στο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων προχωρά το Υπουργείο Ενέργειας εξαιτίας του πολύ υψηλού κόστους που έχουν και επιβαρύνουν την ΔΕΗ από την πληρωμή του λεγόμενου φόρου Άνθρακα.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019, 21:15

Ειδικότερα, τον Ιούνιο του 2020 θα κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ “Αμύνταιο 1” και “Αμύνταιο 2” και η “Πτολεμαΐδα 3”, των οποίων η συνολική ισχύς είναι 800 MW. Όμως οι ρύποι που εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα κυμαίνονται από 1.600 έως 1.900 τόνους ανά MW. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Τ/Σ ΣΚΑΙ οι μονάδες θα μπορούσαν να κλείσουν άμεσα αλλά αυτό θα γίνει τον Ιούνιο ώστε να εκμεταλλευθούν την τηλεθέρμανση οι πολίτες των περιοχών όπου βρίσκονται. Το κόστος των ρύπων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα ξεπεράσει και πάλι τα 30 ευρώ από 27 ευρώ ανά τόνο που πληρώνει σήμερα η ΔΕΗ.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, οι μονάδες κοστίζουν περισσότερο από ό,τι θα κόστιζαν εάν ήταν κλειστές και πληρώνονταν οι εργαζόμενοι κανονικά.

Η ΓΕΝΟΠ από την άλλη υποστηρίζει ότι οι μονάδες είναι απαραίτητες για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας ενώ προσθέτει πως ήταν αντίθετη και με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που κατέθεσε η προηγούμενη Κυβέρνηση και περιόριζε την συμμετοχή του λιγνίτη στο 17% το 2030.