Ισοπαλία στο ΠΑΟ-ΑΕΚ, 5αρα ο Ολυμπιακός, γκολ και θέαμα στο Άρης-ΠΑΟΚ

Ισόπαλο 0-0 ολοκληρώθηκε το απόλυτο ντέρμπι της Super League 2022/23 ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Έτσι, τρεις αγώνες πριν από το τέλος των play off, οι δύο ομάδες είναι μαζί στην κορυφή, με τον Παναθηναϊκό να διατηρεί το πλεονέκτημα στην ισοβαθμία.

Με τη συμπλήρωση δύο λεπτών αγώνα η ΑΕΚ έχασε την πρώτη μεγάλη ευκαιρία. Σε φάση που ξεκίνησε από ελεγχόμενη θέση οφσάιντ του Γκαρσία (ωστόσο ο βοηθός δεν υπέδειξε κάτι) δημιουργήθηκε σύγχυση στην περιοχή του Παναθηναϊκού, λάθος απομάκρυνση του Χουάνκαρ και μια έξυπνη κεφαλιά του Τσούμπερ, στο δεξί δοκάρι του Μπρινιόλι. Αμέσως μετά κι ενώ η ΑΕΚ έμοιαζε να κυριαρχεί, ήρθε αντιμέτωπη με ένα μεγάλο πρόβλημα. Ο Ρότα τραυματίστηκε σε σύγκρουση με τον Μπέρναρντ και αποχώρησε από το ματς, ενώ ο έτερος δεξιός μπακ της ΑΕΚ (Σιντιμπέ) ήταν εκτός αποστολής λόγω τραυματισμού. Ο Αλμέιδα έριξε στο ματς τον Πινέδα για να καλύψει τη δεξιά πτέρυγα μαζί με τον Ελίασον.

Στο διάστημα εκείνο ο Παναθηναϊκός κυκλοφόρησε καλύτερα τη μπάλα, έδειξε διαθέσεις να κυριαρχήσει, όμως όλα αυτά διήρκεσαν μέχρι να ξαναβρεί η ΑΕΚ τα «πατήματά» της μετά την αναγκαστική αλλαγή του Ρότα. Μετά το 30΄ οι φιλοξενούμενοι άρχισαν πάλι να απειλούν με ασφυκτικό pressing και να αναγκάζουν σε λάθη τους παίκτες του Γιοβάνοβιτς. Σε ένα από αυτά η μπάλα έφτασε στον Τσούμπερ, ο οποίος από πολύ δύσκολη θέση έστειλε ξανά τη μπάλα (στο ίδιο!) δοκάρι στο 35΄ και στη συνέχεια ο Ελίασον προσπάθησε να σκοράρει, αλλά η μπάλα κόντραρε σε αμυντικό και εξουδετέρωσε ο Μπρινιόλι.

Κι ενώ ο Παναθηναϊκός όδευε προς ένα εντελώς «παθητικό» πρώτο ημίχρονο, «άγγιξε» το 1-0 στο 44΄. Από φάουλ του Μπέρναρντ, ο Σπόραρ βρέθηκε μόνος στη μικρή περιοχή, αλλά η εξ επαφής κεφαλιά του πήγε πάνω στον Αθανασιάδη που είχε σωστή τοποθέτηση. Πολύ μεγάλη χαμένη ευκαιρία για έναν φορ της κλάσης του Σλοβένου.

Στο δεύτερο 45λεπτο η ΑΕΚ εξακολούθησε να είναι πιο απειλητική. Μπορεί να μην έχασε την κλασική ευκαιρία όπως οι δύο του Τσούμπερ, αλλά μέχρι το 65΄ έφτασε 2-3 φορές πολύ κοντά στην εστία του Μπρινιόλι. Από την άλλη, ο Παναθηναϊκός περιορίστηκε, οι παίκτες του έχαναν εύκολα τη μπάλα και δεν μπορούσαν να βρουν αντίδοτο στον εκπληκτικό Στίβεν Τσούμπερ και τον Λιβάι Γκαρσία. Ο Γιοβάνοβιτς προσπαθούσε με συνεχείς αλλαγές να διαφοροποιήσει τα δεδομένα, τη στιγμή που η ΑΕΚ δεν έδειχνε να πτοείται ούτε από την κόπωση, ούτε από τις ατυχίες με απώλειες βασικών παικτών.

Πάντως οι γηπεδούχοι ισορρόπησαν μετά το 70΄ και προσπάθησαν να απειλήσουν, με τον Ιωαννίδη να δίνει πολύ μεγαλύτερη ενέργεια στην επίθεση σε σχέση με τον Σπόραρ, αλλά και τον Κλεϊνχέισλερ να είναι θετικός. Έτσι, κατάφεραν να αποφύγουν μία ήττα και να παραμείνουν σε θέση ισχύος και η επόμενη αγωνιστική πιθανότατα θα κρίνει τα πάντα: ΑΕΚ-Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ, μόλις σε τρία 24ωρα (Τετάρτη, 3 Μαΐου).

Διαιτητής: Αρτούρ Σοάρες Ντίας (Πορτογαλία)
Κίτρινες: Μάγκνουσον, Κουρμπέλης – Μουκουντί, Γιόνσον, Βίντα, Μάνταλος

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Μπρινιόλι, Σένκεφελντ, Μάγκνουσον, Κώτσιρας, Χουάνκαρ, Ρούμπεν, Κουρμπέλης (89΄ Βέρμπιτς), Τσέριν (46΄ Μαντσίνι), Παλάσιος (72΄ Τσοκάι), Μπερνάρντ (59΄ Κλεϊνχέισλερ), Σπόραρ (59΄ Ιωαννίδης).

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Αθανασιάδης, Μουκουντί, Βίντα, Ρότα (10΄ λ. τρ. Πινέδα), Χατζισαφί, Γιόνσον (69΄ Σιμάνσκι), Γαλανόπουλος (75΄ Μάνταλος), Γκατσίνοβιτς (75΄ Άμραμπατ), Ελίασον (75΄ Φερνάντες), Τσούμπερ, Γκαρσία.

* Πριν από τον αγώνα η ΑΕΚ ενημέρωσε ότι κάποιοι παίκτες της προσβλήθηκαν από ίωση. Έτσι, στον πάγκο έμειναν ο Σιμάνσκι (ο οποίος είχε ξεκουραστεί στο ματς με τον ΠΑΟΚ για να είναι έτοιμος) και ο Πινέδα, ενώ χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό ως βασικός ο Γαλανόπουλος.

Εντυπωσιακός ο Ολυμπιακός

Εντυπωσιακός ήταν ο Ολυμπιακός που επικράτησε με 5-0 του Βόλου σε αναμέτρηση για την 7η αγωνιστική των πλέι οφ της Super League. Τα τέρματα των νικητών σημείωσαν οι Ντόη (19΄), Κασάμι (26΄), Μπιέλ (45΄), Μπακαμπού (61΄) και Ελ Αραμπί (69΄).

Ο Ολυμπιακός έδειξε από νωρίς τις προθέσεις του χάνοντας σημαντικές ευκαιρίες τόσο στο 3ο λεπτό όσο και στο 10ο λεπτό με τον Κασάμι. Οι «ερυθρόλευκοι» συνέχισαν να πιέζουν και άνοιξαν το σκορ στο 19΄ όταν μετά από γέμισμα του Φορτούνη ο Ντόη με προβολή έκανε το 1-0. Οι γηπεδούχοι ήταν αποφισμένοι να «καθαρίσουν» το ματς από νωρίς και 6 λεπτά αργότερα (25΄) μετά από εξαιρετική κίνηση του Βαλμπουενά και πάσα, ο Κασάμι διπλασίασε τα τέρμα της ομάδας του. Το πρώτο μέρος έληξε με τέρμα του Μπιέλ στο 45΄ που εκμεταλεύτηκε την πολύ καλή πάσα του Φουρτούνη και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Κότνικ.

Στο δεύτερο μέρος, η ομάδα του Πειραιά συνέχισε να κυριαρχεί και μετά από δοκάρι του Μπακαμπού στο 50΄, ο 31χρονος κατάφερε να βρει δίχτυα στο 61΄ για το 4-0. Οκτώ λεπτά αργότερα και συγκεκριμένα στο 69΄ ο Μασούρας, που μόλις είχε περάσει στον αγωνιστικό χώρο, έβγαλε πάσα στον Ελ Αραμπί, που με προβολή ανέβασε τον δείκτη του σκορ σε 5-0 σημειώνοντας το 10ο φετινό τέρμα του.

Διαιτητής: Περράκης Κωνσταντίνος
Κίτρινες:

Οι συνθέσεις: 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ζοσέ Ανιγκό): Τζολάκης, Ροντινέι, Παπασταθόπουλος, Ντόη, Ραμόν, Εμβιλά (68΄ Σαμασέκου), Κασάμι, Μπιέλ (80΄ Μπουτούτσι), Βαλμπουενά (68΄ Βρουσάι), Φορτούνης (67΄ Μασούρας), Μπακαμπού (67΄ Ελ Αραμπί)

ΒΟΛΟΣ (Κώστας Μπράτσος): Κότνικ, Τάχατος, Πίρινεν, Σιέλης (46΄ Ασλανίδης), Σι, Μεταξάς, Τσοκάνης (74΄ Κάτσε), Ντέλετιτς, Γκάγι (46΄ Λούνα), Τσιρίνος (63΄ Οικονομόπουλος), Πιρές (46΄ Άλχο)

«Χορταστικό» θέαμα και νίκη του ΠΑΟΚ επί του Άρη

Βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, λίγο πριν ολοκληρωθεί το πρώτο ημίχρονο, ο ΠΑΟΚ διαφοροποίησε, όμως, υπέρ του την κατάσταση στο δεύτερο μισό τη αναμέτρησης και επικράτησε απόψε στην Τούμπα, για την 7η αγωνιστική των play off της Super League, επί του Αρη με 3-2.

Σκόρερ για τους γηπεδούχους ήταν οι Τάισον (56)’ Στέφαν Σβαμπ (62’), Αντριγια Ζίβκοβιτς (78’), ενώ τα γκολ για τους για τους φιλοξενούμενους πέτυχαν οι Αμπουμπακάρ Καμαρά (45’), Βλάντιμιρ Νταρίντα (70’). Ο Αρης έμεινε με 10 παίκτες, στις καθυστερήσεις της μάχης, λόγω αποβολής, με δεύτερη κίτρινη κάρτα, του Αμπουμπακάρ Καμαρά.

Αποδοτικότερος στο 20λεπτο της αναμέτρησης ο ΠΑΟΚ, διάστημα που δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να ανοίξει το σκορ, δεν κατάφερε, εντούτοις, να στείλει την μπάλα στα δίχτυα.

Στο 6’, ειδικότερα, ο Ντάντας, από το ύψος του πέναλτι, έστειλε την μπάλα άουτ, ενώ στο 20’, μετά από μακρινό σουτ του Κωνσταντέλια, η μπάλα έφυγε δίπλα από το κάθετο δοκάρι.

Ο Αρης, σταδιακά, ισορρόπησε το ματς. Στο 34’ και στο 37’ ο Κοτάρσκι αποσόβησε τον κίνδυνο για την εστία του, σε σουτ των Πάλμα, Πίρσμαν, αντίστοιχα. Ο τερματοφύλακας του «Δικεφάλου» δεν μπόρεσε να κάνει το ίδιο στο 45’ , όταν ο Καμαρά βρέθηκε σε θέση βολής- μετά από πάσα του Γκαρσία και εξουδετερωμένο τον Κουλιεράκη, ο οποίος γλίστρησε υπό την πίεση του τελευταίου- με συνέπεια να γίνει το 0-1 από τον επιθετικό των «κιτρινόμαυρων».

Πιέζοντας, με την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου, ο ΠΑΟΚ απείλησε στο 52’ με τον Ντάντας, ο Κουέστα, όμως, έδιωξε σε κόρνερ και ισοφάρισε στο 56’ με τον Τάισον, τον οποίο τροφοδότησε όμορφα ο Ζίβκοβιτς.

Το σκηνικό ανατράπηκε από τους «ασπρόμαυρους» στο 62’ (2-1), με το εύστοχο χτύπημα πέναλτι από τον Σβαμπ, παράβαση που καταλογίστηκε μετά από ανατροπή του Ντάντας από τον Πίρσμαν στο 60’.

Στο 68’ μακρινό σουτ από τον Κωνσταντέλια, ο Κουέστα, έδιωξε με ένταση σε κόρνερ και στο 70’ ο Αρης ισοφάρισε με σουτ , από πλάγια θέση έξω από τη μεγάλη περιοχή, του Νταρίντα.

Την τελευταία… πινελιά στο παιχνίδι έβαλε ο Ζίβκοβιτς, ο οποίος με δυνατό πλάγιο σουτ , έξω από την περιοχή, έστειλε για μια ακόμη φορά την μπάλα στα καρέ του Κουέστα και διαμόρφωσε το τελικό 3-2.

Ο Αρης είχε ευκαιρία να σκοράρει στο 86’ και στο 87’, με τους Φαμπιάνο, Καμάτσο, ο Κοτάρσκι, σε αμφότερες τις δύο περιπτώσεις, δεν επέτρεψε να παραβιαστεί η εστία του.
*Μικρή διακοπή υπήρξε στο 26’ για αντικείμενο που έπεσε από την κερκίδα στον β’ βοηθό, Ακίφ Εμιρέλι
*10.100 ήταν τα εισιτήρια που κόπηκαν στο παιχνίδι
* Νεύρα καταγράφηκαν στο 64’ από Σβαμπ και Καμαρά, μετά από φάουλ του Μπράντον σε Νταμπό

Κίτρινες: Σβαμπ, Μπράντον, Σάστρε, Ζίβκοβιτς /Μαζικού
Κόκκινη: Καμαρά (δεύτερη κίτρινη)
Διαιτητής: Αλιγιάρ Αγκάγιεφ (Αζερμπαϊτζάν)

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Κοτάρσκι, Σάστρε (80’ Βιεϊρίνια), Κεντζιόρα, Κουλιεράκης, Ράφα Σοάρες, Ντάντας, Σβαμπ (87’ Σοάρες), Α. Ζίβκοβιτς, Τάισον (68’ Ελ Καντουρί), Κωσταντέλιας, Μπράντον (80’ Ολιβέιρα)

ΑΡΗΣ (Απόστολος Τερζής): Κουέστα, Εμπακατά, Πίρσμαν, Φαμπιάνο, Μαζικού, Ετέμπο (84’ Ρουπ), Νταμπό, Νταρίντα, Γκαρσία (67’ Καμάτσο), Πάλμα (67’ Ιτούρμπε), Καμαρά

ΠΑΕ Άρης: «Ξεκάθαρη πλαστογραφία»

Εξαλλοι με τις διαιτητικές αποφάσεις του Αζέρου Αλιγιάρ Αγκάγιεφ και των βοηθών του, είναι οι άνθρωποι του Άρη, έπειτα από τη λήξη του ντέρμπι της Θεσσαλονίκης που βρήκε νικητή τον ΠΑΟΚ με 3-2 στην Τούμπα, στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής των Play Off του πρωταθλήματος της Super League. Οι «κίτρινοι» κάνουν λόγο για «ξεκάθαρο πέναλτι και αποβολή του Κουλιεράκη στον Γκαρσία», στη φάση του 30ου λεπτού, με το αποτέλεσμα στο χρονικό σημείο εκείνο να είναι στο 0-0. Παράλληλα, οι άνθρωποι του Άρη ρίχνουν ευθύνες και στον 4ο διαιτητή, Στάθη Γκορτσίλα, για τη φάση της αποβολής του Αμπουμπακάρ Καμαρά στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Άρη:  

«Έχουμε κουραστεί να λέμε τα ίδια. Με σφυρίχτρες από το Αζερμπαϊτζάν για ποια εξυγίανση μιλάμε; Σήμερα στην Τούμπα είδαμε ένα ακόμη ωραίο «έργο». Ο Αγκάγεφ δεν είδε το καθαρό πέναλτι του Κουλιεράκη στον Γκαρσία στο 30′, χαρίζοντάς του και την κόκκινη κάρτα. Το περίεργο είναι πως δεν τον φώναξε ούτε ο συμπατριώτης Varistas να ελέγξει τη φάση!!!

Ξεκάθαρη πλαστογραφία!!! Πέναλτι και αποβολή στο 30′ που θα άλλαζαν τις ισορροπίες του αγώνα. Η τριάδα από το Αζερμπαϊτζάν είχε ‘’συνεργό’’ και τον Γκορτσίλα στη φάση της αποβολής του Καμαρά. Αντί να κατευνάσει τα πνεύματα, αυτός τον προκάλεσε με την απαράδεκτη στάση του.

Η αποστολή τους εξετελέσθη για ακόμη μια φορά… ».