Ισπανία εκλογές: Κέρδισε ο Σάντσεθ – παραμένει το πολιτικό αδιέξοδο

Ο απερχόμενος Σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ (Pedro Sanchez) κέρδισε χθες, Κυριακή 10-11-2019, τις τέταρτες βουλευτικές εκλογές που διαξήχθησαν στη χώρα σε διάστημα τεσσάρων ετών, είναι όμως αποδυναμωμένος και δεν κατάφερε να βελτιώσει τις πιθανότητές του να σχηματίσει κυβέρνηση, την ώρα που το ακροδεξιό Vox έγινε τρίτη δύναμη στη χώρα, κυρίως εξαιτίας της καταλανικής κρίσης.
Μετά την καταμέτρηση σχεδόν του 100% των ψηφοδελτίων, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) του Σάντσεθ, το οποίο ήλπιζε να κερδίσει ξεκάθαρη πλειοψηφία για να τερματίσει το πολιτικό αδιέξοδο που ταλανίζει τη χώρα από το 2015, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερες από 120 έδρες, έναντι 123 που είχε κερδίσει στις προηγούμενες εκλογές του Απριλίου.
Υπό τις ενθαρρυντικές κραυγές των υποστηρικτών του ο Σάντσεθ δεσμεύθηκε «να ξεμπλοκάρει την πολιτική κατάσταση και να σχηματίσει μια προοδευτική κυβέρνηση».
Αν δεν καταφέρει να σχηματίσει και πάλι κυβέρνηση, όπως μετά τις εκλογές του Απριλίου, ο Σάντσεθ θα πρέπει να αρκεστεί σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας, η οποία θα πρέπει να διαπραγματεύεται κάθε φορά με το κοινοβούλιο για να περάσει τα μέτρα που επιθυμεί.

Η ακροδεξιά διπλασίασε τις έδρες της
Το Vox, το ακροδεξιό κόμμα που εισήλθε στο κοινοβούλιο τον Απρίλιο με 24 βουλευτές, συνέχισε την άνοδό του κερδίζοντας τώρα 52 έδρες.