Ισραήλ: 36χρονος πέθανε από ναιγλερίαση που προκλήθηκε από μια σπάνια αμοιβάδα

Ένας 36χρονος από το βόρειο Ισραήλ πέθανε εξαιτίας επιπλοκών μηνιγγοεγκεφαλίτιδας αφότου προσβλήθηκε από μια σπάνια αμοιβάδα η οποία «τρώει» τον εγκέφαλο, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή το ισραηλινό υπουργείο Υγείας.

Το θύμα, που δεν είχε υποκείμενα νοσήματα, πέθανε από νεγλαιρίαση – γνωστή επίσης ως πρωτογενής αμοιβαδική μηνιγγοεγκεφαλίτιδα (primary amoebic meningoencephalitis ή PAM) – μια σπάνια λοίμωξη του εγκεφάλου, η οποία προκαλείται από την αμοιβάδα Naegleria fowleri.

Ο μικροοργανισμός συναντάται συνήθως σε περιοχές με λιμνάζοντα ύδατα. Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ έχει διατάξει έρευνα για να διαλευκανθούν οι συνθήκες του σπάνιου περιστατικού.

Το κρούσμα διαγνώστηκε στο ιατρικό κέντρο Poriya στην Τιβεριάδα, ένα θέρετρο στο βορειοανατολικό Ισραήλ κοντά στη Θάλασσα της Γαλιλαίας και ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές της χώρας.

Λόγω της σπανιότητας του περιστατικού, κλινικό δείγμα εστάλη για ανάλυση στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στα πρώτα στάδια της λοίμωξης PAM μέσω της ρινικής κοιλότητας, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν έντονο πονοκέφαλο, πυρετό, ναυτία και έμετο. Καθώς η λοίμωξη επιδεινώνεται, τα συμπτώματα – που εμφανίζονται 1-9 ημέρες μετά την έκθεση – μπορεί να εξελιχθούν σε επιληπτικές κρίσεις ή παραισθήσεις.