Κίνα: Καθησυχαστικός ο ιδρυτής της Evergrande

Ο πρόεδρος του γιγάντιου κινεζικού ομίλου ακινήτων Evergrande, ο οποίος βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, δήλωσε στο προσωπικό του ότι ο όμιλος «θα εξέλθει σύντομα από την πιο σκοτεινή στιγμή του», ανέφερε σήμερα ένα κρατικό κινεζικό μέσο ενημέρωσης.

Η εταιρεία ακινήτων, η οποία καταρρέει κάτω από ένα χρέος άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ισοδύναμο με το 2% του ΑΕΠ της Κίνας, προσπαθεί να κατευνάσει το θυμό των αγοραστών ακινήτων και των επενδυτών.

Σε επιστολή του προς το προσωπικό με την ευκαιρία της εορτής των μέσων του φθινοπώρου, ο Σου Τζιαγίν, ο οποίος ίδρυσε τον όμιλο το 1996, γράφει πως έχει «την ακλόνητη πεποίθηση πως ο Evergrande θα είναι σε θέση να εξέλθει σύντομα από την πιο σκοτεινή στιγμή του», αναφέρει η οικονομική εφημερίδα αναφοράς Securities Times.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως τα εργοτάξια θα επαναλειτουργήσουν πλήρως ώστε να επιτευχθεί ο κύριος στόχος: να υπάρξει εγγύηση της παράδοσης των κτιρίων και «να δοθεί μια απάντηση στους αγοραστές, τους επενδυτές, τους εταίρους και τους χρηματοοικονομικούς θεσμούς».

Ωστόσο δεν επεκτάθηκε για το πώς η εταιρεία θα επιτύχει αυτούς τους στόχους.

Ο Σου ευχαρίστησε επίσης το προσωπικό για τη σκληρή δουλειά του, καθώς οι δύο τελευταίες ημέρες ήταν αργίες στην Κίνα.

Η δήλωση αυτή έγινε σε μια στιγμή που το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ επιχειρεί να σταθεροποιηθεί την επομένη μιας πτώσης άνω του 3%, η οποία προκλήθηκε από τις ανησυχίες για ενδεχόμενη πτώχευση της Evergrande. Τα χρηματιστήρια της ηπειρωτικής Κίνας ήταν ακόμη κλειστά σήμερα λόγω αργίας.

Από την πλευρά του, μετά το σαββατοκύριακο και τη χθεσινή αργία, το Τόκιο καταγράφει σήμερα ισχυρή πτώση στην αρχή της συνεδρίασης, όπως είχαν κάνει χθες άλλα παγκόσμια χρηματιστήρια, μεταξύ των οποίων η Γουόλ Στριτ.

Ο όμιλος ακινήτων Evergrande παραδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι αντιμετωπίζει «τεράστια πίεση» και προειδοποίησε ότι μπορεί να μην είναι σε θέση να εκπληρώσει τις οικονομικές δεσμεύσεις του.