Καλός καιρός την Κυριακή 28-4-2019 και τη Δευτέρα του Πάσχα 29-4-2019

Καλές καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν έως και τη Δευτέρα του Πάσχα, με μοναδική εξαίρεση τις πρώτες ώρες της Κυριακής του Πάσχα 28/04, κατά κύριο λόγο στη βόρεια και κεντρική ηπειρωτική χώρα. Η αφρικανική σκόνη μειώνεται σημαντικά έως την Κυριακή του Πάσχα 28/04, αλλά στην Κρήτη και τα νησιά του Ανατολικού και Νότιου Αιγαίου θα παραμείνουν αυξημένες. Δείτε πιο κάτω την πρόγνωση καιρού έως την Παρασκευή 3 Μαΐου 2019.

Πιο αναλυτικά, από το μεσημέρι έως και το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου 27/04 αναμένονται βροχές, όμβροι και καταιγίδες, στην Βορειοανατολική Πελοπόννησο, στην Κεντρική Στερεά, στη Θεσσαλία και στη Μακεδονία.

   Ιδιαίτερα στη Μακεδονία και στη Θεσσαλία οι καταιγίδες σε κάποιες περιπτώσεις θα είναι ισχυρές και θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις. Στους Χάρτες 1 φαίνονται οι περιοχές στις οποίες θα σημειωθούν φαινόμενα το μεσημέρι (αριστερά) και το απόγευμα (δεξιά) του Μεγάλου Σαββάτου 27/04.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πιθανότητα εκδήλωσης καταιγίδας υπάρχει και για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Τις πρώτες ώρες της Κυριακής του Πάσχα 28/04 υπάρχει πιθανότητα για τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στη Θράκη και στο Βόρειο Αιγαίο, όμως γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί.

Έτσι, για το υπόλοιπο της Κυριακής αλλά και τη Δευτέρα του Πάσχα (28 – 29/04) αναμένεται ηλιοφάνεια με τοπικές μόνο νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε σχετικά υψηλά επίπεδα το Μεγάλο Σάββατο 17/04, ξεπερνώντας σε πολλές περιοχές τους 26 βαθμούς, ενώ θα παρουσιάσει μικρή πτώση (1 έως 3 βαθμούς κατά μέσο όρο) την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα (28 – 29/04). Οι άνεμοι στα πελάγη δεν θα ξεπερνούν τα 5 και τοπικά τα 6 μποφόρ.

Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα επανέλθουν σταδιακά σε φυσιολογικά επίπεδα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Όπως χαρακτηριστικά φαίνεται στους Χάρτες 2, οι δυτικής συνιστώσας άνεμοι που θα επικρατήσουν στην τροπόσφαιρα, θα μεταφέρουν το φορτίο σκόνης ανατολικότερα. Σημειώνεται όμως ότι παρ’ ότι στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας οι συγκεντρώσεις σκόνης θα μειωθούν σημαντικά έως την Κυριακή του Πάσχα 28/04, στο Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο θα παραμείνουν αυξημένες.

   

ΕΜΥ- ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 28-04-2019

Στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες, με πιθανότητα τοπικών βροχών μέχρι τις απογευματινές ώρες και βελτίωση το βράδυ. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός, με παροδικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά, όπου είναι πιθανό να εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι κατά τόπους στα ορεινά. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες, κυρίως στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βόρειοι βορειοδυτικοί και στα ανατολικά από νότιες διευθύνσεις, 3 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Παροδικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες και είναι πιθανό να εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα βόρεια ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες βορειοδυτικοί 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες, με πιθανότητα τοπικών βροχών μέχρι το απόγευμα κυρίως στα ορεινά, ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες στη Θράκη είναι πιθανό να εκδηλωθούν και πρόσκαιρες καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά κυρίως ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και στο Ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Παροδικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν κατά τόπους τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες και είναι πιθανό να εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι κατά τόπους στα ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Παροδικές νεφώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες κυρίως στην Κρήτη και γρήγορα γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα Νησιά του Ανατολικού Αιγαίου παροδικές νεφώσεις κυρίως μέχρι το μεσημέρι στα βορειότερα, όπου είναι πιθανό να εκδηλωθούν πρόσκαιρες τοπικές βροχές, βαθμιαία όμως ο καιρός θα βελτιωθεί. Στα Δωδεκάνησα παροδικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες και βαθμιαία γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 29-04-2019
Γενικά αίθριος καιρός. Τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά με πιθανότητα τοπικών όμβρων κυρίως στα ορεινά. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη κυρίως στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και τα νότια από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια 6 μποφόρ. Στα ανατολικά από νότιες διευθύνσεις με 4 με 5 και βαθμιαία 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΤΡΙΤΗ 30-04-2019
Στα δυτικά και τα βόρεια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων στα ηπειρωτικά κυρίως ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη κυρίως στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βορειοδυτικά.

ΤΕΤΑΡΤΗ (ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ) 01-05-2019
Στα κεντρικά και τα βόρεια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, όπου και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και στα ορεινά σποραδικές καταιγίδες. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες στα
ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από δυτικές διευθύνσεις και στα ανατολικά από νότιες 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά και τα βόρεια.

ΠΕΜΠΤΗ 02-05-2019
Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία από τα δυτικά θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και κατά τόπους σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση του καιρού τις βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03-05-2019
Στην ανατολική νησιωτική χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Στα υπόλοιπα λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, όπου θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς σποραδικές καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο.