Καναδάς- εκλογές: Νίκη αλλά χωρίς πλειοψηφία στη Βουλή για Τριντό

Οι Φιλελεύθεροι του Τζάστιν Τριντό οδεύουν σε επικράτηση στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Δευτέρα στον Καναδά, πάντως η νίκη μοιάζει λειψή για τον απερχόμενο πρωθυπουργό, αφού εξασφαλίζει μεν τρίτη θητεία στο αξίωμα αλλά δεν ανακτά όπως επιδίωκε την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή, έπειτα από προεκλογική διαδικασία-αστραπή κατά τη διάρκεια της οποίας αντιμετώπισε δυσκολίες.

Ο βασικός αντίπαλός του Έριν Ο’ Τουλ, ο επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος, παραδέχθηκε την ήττα του. Απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, είπε πως τηλεφώνησε στον κ. Τριντό για να τον συγχαρεί.

Περί τις 00:40 (τοπική ώρα· 07:40 ώρα Ελλάδας), οι Φιλελεύθεροι προηγούνταν στις αναμετρήσεις που κρίνουν 157 έδρες, ενώ οι Συντηρητικοί όδευαν να εξασφαλίσουν 121.

Με άλλα λόγια, οι Φιλελεύθεροι δεν θα περάσουν το όριο των 170 εδρών, δεν θα ανακτήσουν δηλαδή την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο προκηρύχθηκαν οι πρόωρες εκλογές στα μέσα του Αυγούστου.

Αν και αρχικά οι δημοσκοπήσεις έμοιαζαν να στέλνουν θετικά μηνύματα, ο κ. Τριντό δυσκολεύτηκε στη συνέχεια, με τη φθορά της εξουσίας πλέον ιδιαίτερα αισθητή και την «Τριντομανία» του 2015 να μοιάζει πολύ μακρινή.

Στο πεδίο, βρέθηκε αντιμέτωπος με πλήθος διαδηλωτών εξοργισμένων για τα περιοριστικά μέτρα με σκοπό την αποτροπή της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού· ένας έφθασε στο σημείο να πετάξει πέτρες εναντίον του επικεφαλής της κυβέρνησης.

Μέχρι ακόμη και χθες, η έκβαση της ψηφοφορίας έμοιαζε αβέβαιη: οι δημοσκοπήσεις έφεραν τα δύο μεγάλα κόμματα να οδεύουν σε ισοψηφία, να συγκεντρώνουν περί το 31% των προθέσεων ψήφου.

Ο κ. Τριντό δήλωσε «γαλήνιος» βγαίνοντας χθες από το εκλογικό του τμήμα στο Μόντρεαλ. «Δουλέψαμε πολύ δυνατά κατά τη διάρκεια αυτής της εκστρατείας και οι Καναδοί κάνουν τώρα την επιλογή τους», δήλωσε πλαισιωμένος από τα παιδιά του και τη σύζυγό του Σοφί Γκρεγκουάρ.

Τις τελευταίες ημέρες, καλούσε τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν στρατηγικά, επιχειρηματολογώντας πως η επάνοδος των συντηρητικών στην εξουσία θα ήταν συνώνυμη με οπισθοδρόμηση για τον Καναδά, ειδικά όσον αφορά το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

Δηλώνοντας «υπερήφανος» που ψήφισε, ο Έριν Ο’ Τουλ κάλεσε τους συμπολίτες του να τον μιμηθούν μέσω Twitter, κάτω από μια φωτογραφία του ιδίου μαζί με τη σύζυγό του μπροστά στην κάλπη. Υποσχέθηκε στους Καναδούς ανανέωση σε μια προεκλογική εκστρατεία αποφασιστικά στραμμένη στο κέντρο.

Πολλοί ψήφισαν δι’ αλληλογραφίας και αυτό σημαίνει πως η έκβαση ίσως αργήσει να γίνει γνωστή σε ορισμένες περιφέρειες. Η καταμέτρηση των χονδρικά 800.000 ψηφοδελτίων τα οποία κατατέθηκαν επιστολικά δεν θα αρχίσει παρά σήμερα Τρίτη.