Κλήση σε Λοβέρδο για Novartis

Κλήση σε εξηγήσεις προς τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο απέστειλε η Εισαγγελία Διαφθοράς μετά την άρση ασυλίας του από την Βουλή για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis.

Η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη απέστειλε σήμερα την κλήση προς τον πρώην υπουργό, ο οποίος έχει συναινέσει στην άρση ασυλίας του και έχει δηλώσει πως αναμένει να βρεθεί ενώπιον των εισαγγελέων που ερευνούν την υπόθεση.

Η κλήση, πρώτη που απευθύνεται σε πολιτικό πρόσωπο για την υπόθεση των πρακτικών της φαρμακοβιομηχανίας, αφορά ανωμοτί κατάθεση του κ. Λοβέρδου με ερευνώμενο αδίκημα την παθητική δωροδοκία σε βάρος του Δημοσίου. Ο πρώην υπουργός καλείται σε εξέταση την Παρασκευή το πρωί στο Εφετείο με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης της ερευνώμενης αξιόποινης πράξης, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για όσα αναφέρονται στο διαβιβαστικό που απέστειλαν οι εισαγγελείς στη Βουλή ζητώντας την άρση της ασυλίας του.

Ο κληθείς πρώην υπουργός έχει δηλώσει πως είναι απολύτως έτοιμος να αντικρούσει όλες τις αιτιάσεις των εισαγγελέων, ωστόσο έχει δικαίωμα την Παρασκευή να ζητήσει και να λάβει προθεσμία προκειμένου να ενημερωθεί για το σύνολο των στοιχείων της δικογραφίας ώστε και να προετοιμάσει πλήρες υπόμνημα παροχής εγγράφων εξηγήσεων του.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι η κλήση οποιουδήποτε προσώπου με την ιδιότητα του υπόπτου, δεν σημαίνει ότι είναι και κατηγορούμενος. Κι αυτό γιατί μετά την παροχή των εξηγήσεων που θα δώσει η εισαγγελέας έχει τη δικονομική δυνατότητα είτε να ασκήσει εναντίον του ποινική δίωξη, είτε να αρχειοθετήσει τη δικογραφία.

Οι εισαγγελείς διενεργούν έρευνα όσον αφορά τη θητεία του κ. Λοβέρδου στο υπουργείο Υγείας με επίκεντρο την περίοδο Απρίλιος 2011 -Μάιος 2012 και στο στόχαστρο τους, τέσσερα φάρμακα της υπό έλεγχο βιομηχανίας. Σύμφωνα με το διαβιβαστικό που απέστειλαν πριν λίγες ημέρες στη Βουλή, τα σκευάσματα αυτά ήταν:

– Το TASIGNA 200 mg X112, εισήχθη το 2011 τρεις φορές στο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων με χοντρική τιμή που κυμαινόταν από 4.092 έως 4.210 ευρώ, ενώ η χονδρική τιμή που θα λάμβανε στην Ελλάδα με βάση τις τιμές των τριών φθηνότερων ευρωπαϊκών χωρών (ν.3790/2009) θα έπρεπε να ανέρχεται σε 3.362 ευρώ.

– Το φαρμακευτικό σκεύασμα TASIGNA CAPS HARD 112X150mg. Αν και δεν συμπεριελήφθη στο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων του Απριλίου του 2012, ο τότε υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, αποφάσισε να αναρτηθεί στον ιστότοπο του υπουργείου Υγείας, Δελτίο Τιμών Φαρμάκων με την ένδειξη «ορθή επανακοινοποίηση» στο οποίο υπήρχε το συγκεκριμένο σκεύασμα με χονδρική τιμή 3.753 ευρώ

– Το φαρμακευτικό σκεύασμα GILENYA 0,5 mg Bt x 28, για το οποίο περιγράφονται ανατιμολογήσεις που κατέληξαν το 2012 σε χονδρική τιμή 1.920 ευρώ, αν και η τιμή με βάση τον ισχύοντα τότε νόμο έπρεπε να ανέρχεται σε 1.785 ευρώ με αποτέλεσμα να ωφεληθεί η εταιρεία.

Επίσης, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, το υπουργείο Υγείας τον Απρίλιο του 2012, δεν εξέδωσε απόφαση για την έγκριση της χρήσης φθηνότερου και ανταγωνιστικού φαρμακευτικού προϊόντος (σσ το AVASTIN της εταιρείας ROCHE) σε σχέση με το φαρμακευτικό προϊόν της εταιρείας Novartis (LUCENTIS) για την πάθηση της ωχράς κηλίδας, το οποίο ήταν ακριβότερο, παράλειψη που ωφέλησε την εταιρεία Novartis.

Στο μεταξύ στην Εισαγγελία Διαφθοράς επεστράφη από τη Βουλή η δικογραφία για τον πρώην υπουργό Μάριο Σαλμά, για τον οποίο είχε ζητηθεί άρση ασυλίας αναφορικά με υπερκοστολογημένα παραπεμπτικά αρθροσκοπήσεων.

Μετά την έγκριση της Βουλής, ο κ. Σαλμάς θα κληθεί από τους εισαγγελείς προς παροχή εξηγήσεων.