Κορονοϊός: Πάνω από 160.000 νεκροί στις ΗΠΑ – Σχεδόν 100.000 στη Βραζιλία

Οι νεκροί από την πανδημία του νέου κορονοϊού στις ΗΠΑ ξεπέρασαν σήμερα τους 160.000, είναι δηλαδή το ένα τέταρτο όσων έχουν καταγραφεί αθροιστικά σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters.

Οι ΗΠΑ, η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως, μετρά 160.003 νεκρούς και 4,91 εκατομμύρια μολύνσεις. Οι θάνατοι αυξάνονται σε 23 Πολιτείες και τα κρούσματα σε 20, με βάση την ανάλυση δεδομένων των δύο τελευταίων εβδομάδων, σε σύγκριση με τα δεδομένα του αμέσως προηγούμενου δεκαπενθημέρου.

Μέσα σε εννέα ημέρες, οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 10.000. Τα περισσότερα θύματα προέρχονται από την Καλιφόρνια, τη Φλόριντα και το Τέξας, μολονότι οι μολύνσεις σε αυτές τις Πολιτείες φαίνεται ότι είναι σε καθοδική τροχιά.

Η συντονίστρια της ομάδας αντιμετώπισης της Covid-19 στον Λευκό Οίκο, Δρ Ντέμπορα Μπερξ, προειδοποίησε ότι η Βοστόνη, το Σικάγο, το Ντιτρόιτ και η Ουάσινγκτον μπορεί να παρουσιάσουν συρροές κρουσμάτων καθώς αυξάνεται το ποσοστό των τεστ που βγαίνουν θετικά σε αυτές τις πόλεις.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, σωματεία εκπαιδευτικών, γονείς και μαθητές διαφωνούν για το πώς θα ξαναλειτουργήσουν με ασφάλεια τα σχολεία. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προτρέπει τις Πολιτείες να ανοίξουν κανονικά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα υποστηρίζοντας ότι ο ιός «θα φύγει, όπως φεύγουν τα πράγματα», όμως οι υγειονομικές υπηρεσίες προειδοποιούν τις τοπικές αρχές όπου υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων να είναι σε επιφυλακή.

Την Πέμπτη, το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον προέβλεψε ότι μέχρι την 1η Δεκεμβρίου ενδέχεται να έχουν πεθάνει από την Covid-19 έως και 300.000 Αμερικανοί, όμως υποστηρίζει ότι θα μπορούσαν να σωθούν 70.000 ζωές αν όλοι φορούν σχολαστικά προστατευτική μάσκα.

Βραζιλία-Covid-19: Σχεδόν 100.000 νεκροί

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου διαβεβαίωσε σήμερα πως έχει «ήσυχη τη συνείδησή» του, παρά τις επικρίσεις σε βάρος του για τη διαχείριση της κρίσης του νέου κορονοϊού, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 100.000 ανθρώπους στη χώρα, ενώ χαρακτήρισε «δικτάτορες» τους κυβερνήτης που τάσσονται υπέρ της καραντίνας.

«Έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας. Με τα μέσα που διαθέτουμε, μπορούμε να πούμε ότι κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να σώσουμε ζωές», είπε χθες το βράδυ ο ακροδεξιός ηγέτης, κατά τη διάρκεια μιας τελετής που μεταδόθηκε ζωντανά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο Μπολσονάρου υπέγραψε ένα διάταγμα που θα επιτρέπει έκτακτες δαπάνες για την παραγωγή στη Βραζιλία ενός εμβολίου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το εργαστήριο AstraZeneca.

Το εμβόλιο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη φάση III των δοκιμών, το τελευταίο στάδιο πριν από την έγκριση.

«Λυπούμαστε για όλους τους νεκρούς, αναμένεται να φθάσουν τους 100.000, όμως η ζωή συνεχίζεται και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να εξέλθουμε», είπε ο επικεφαλής του βραζιλιάνικου κράτους λίγες ώρες αργότερα, κατά τη διάρκεια του εβδομαδιαίου μηνύματός του στο Facebook.

Επιπλέον, ο Μπολσονάρου κατηγόρησε τους κυβερνήτες ορισμένων πολιτειών της χώρας ότι «φουσκώνουν» τους αριθμούς ζητώντας από γιατρούς να αποδίδουν θανάτους στην Covid-19 χωρίς να κάνουν νεκροψία-νεκροτομή.

«Δεν γνωρίζω ποιο είναι το συμφέρον τους, όμως ορισμένοι κυβερνήτες έδωσαν αυτές τις κατευθυντήριες (στους γιατρούς), προκαλώντας πανικό», επέμεινε ο Μπολσονάρου.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας χαρακτήρισε, επίσης, «δικτάτορες» τους κυβερνήτες και τους δημάρχους που έλαβαν μέτρα καραντίνας, τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η αιτία της αύξησης της ανεργίας, με το ποσοστό της στο 13,3% στο δεύτερο τρίμηνο, το υψηλότερο των τριών τελευταίων ετών.

«Σχεδόν 9 εκατομμύρια θέσεις εργασίας χάθηκαν στο δεύτερο τρίμηνο. Ορισμένοι δήμαρχοι και κυβερνήτες είναι υπεύθυνοι για αυτό», υπογράμμισε.