Λαγκάρντ: Ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ισχυρός – Σόλτς: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την Deutsche Bank

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ είπε στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ισχυρός παρά τη συνεχιζόμενη αναταραχή στην αγορά, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Η Λαγκάρντ μίλησε την Παρασκευή σε συγκέντρωση ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου συζήτησαν οικονομικά και νομισματικά ζητήματα. Τους είπε ότι ο κλάδος έχει αντέξει λόγω του ισχυρού ρυθμιστικού καθεστώτος και τώρα ήρθε η ώρα να ολοκληρωθούν τα σχέδια για μια τραπεζική ένωση.

Η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank έγινε το τελευταίο επίκεντρο της τραπεζικής αναταραχής στην Ευρώπη, καθώς η συνεχιζόμενη ανησυχία για τον κλάδο οδήγησε τις μετοχές της στη μεγαλύτερη εδώ και τρία χρόνια πτώση και το κόστος ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας (CDs) αυξήθηκε. Η μετοχή της τράπεζας υποχωρεί κατά 10% στις 16:10 ώρα Ελλάδας (απόγευμα Παρασκευής 24-3-2023), ενώ νωρίτερα εμφάνιζε απώλειες άνω του 13%.

Η τράπεζα, η οποία έχει σημειώσει ανάκαμψη τα τελευταία χρόνια μετά από μια σειρά κρίσεων, δήλωσε την Παρασκευή ότι θα εξαγοράσει νωρίς ένα ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης κατηγορίας 2. Τέτοιες κινήσεις έχουν συνήθως σκοπό να δώσουν στους επενδυτές εμπιστοσύνη στην ισχύ του ισολογισμού, αν και η αντίδραση της τιμής της μετοχής υποδηλώνει ότι το μήνυμα δεν περνάει.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σόλτς δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την Deutsche Bank αφού οι ανησυχίες για τον ευρύτερο ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα οδήγησαν τις μετοχές της να πέφτουν με τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και τρία χρόνια.

«Η Deutsche Bank έχει εκσυγχρονίσει και αναδιοργανώσει θεμελιωδώς το επιχειρηματικό της μοντέλο και είναι μια πολύ κερδοφόρα τράπεζα», δήλωσε ο Scholz την Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες όταν ρωτήθηκε για την κατάσταση της τράπεζας.

Η Deutsche Bank είναι θύμα της παράλογης αγοράς, λέει ο αναλυτής της Citi

Καθώς οι παρατηρητές προσπάθησαν να εξηγήσουν την κίνηση, αναλυτές της Citigroup Inc. είπαν ότι μπορεί να οφείλεται σε μια «παράλογη αγορά». Αν και αυτό είναι από μόνο του μια ανησυχία, ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ο κίνδυνος οι αρνητικές απόψεις να ξεφύγουν από τον έλεγχο και να γίνουν μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία.