Μαλδίβες: Πωλούνται 16 νησιά με τιμή εκκίνησης τις 173.000 ευρώ

Οι Μαλδίβες δημοπρατούν 16 ακατοίκητα νησιά. Η κυβέρνηση των Μαλδιβών δημοπρατεί 16 από τα πάνω από 1.000 — κυρίως ακατοίκητα — νησιά σε καλές τιμές εκκίνησης αλλά και υπό όρους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, όποιος πλειοδοτήσει θα μισθώσει ένα νησί για 50 χρόνια. Ένας από τους όρους είναι όμως ότι οι μισθωτές θα πρέπει να χτίσουν ένα ξενοδοχείο στο νησί τους χωρητικότητας τουλάχιστον 100 κλινών το καθένα.

«Με τη δημοπρασία, οι Μαλδίβες θέλουν να βοηθήσουν τον τουρισμό τους μετά την πανδημία του κορονοϊού», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Τουρισμού στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

Ένα (μικρό) νησί 120 στρεμμάτων διατίθεται από 210.000 δολάρια (περίπου 173.000 ευρώ), ένα άλλο (το μεγαλύτερο) νησί 1.040 στρεμμάτων από 1,5 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 1,2 εκατομμύρια ευρώ). Κατά τις οικοδομικές εργασίες, οι μισθωτές θα πρέπει όμως να συμμορφώνονται με τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις στο ευαίσθητο οικοσύστημα των Μαλδιβών – για παράδειγμα, να χρησιμοποιείται κυρίως ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και περίπου το ήμισυ της βλάστησης πρέπει να παραμείνει ως έχει.

Οι προσφορές μπορούν να κατατεθούν έως τις 10 Ιουνίου. Ωστόσο, δεν θα είναι απαραίτητα ο πλειοδότης που θα καταβάλλει το υψηλότερο τίμημα εκείνος στον οποίο θα κατακυρωθεί το νησί. Υπάρχει ειδικό σύστημα επιλογής.

60 πόντοι δίνονται για την υψηλότερη προσφορά, 20 επιπλέον πόντοι δίνονται εάν τουλάχιστον το 70% των εργαζομένων θα είναι ντόπιοι, εκ των οποίων τουλάχιστον το 5% θα είναι γυναίκες, και 10 πόντοι δίνονται για χρήματα που θα προσφερθούν στο κρατικό ταμείο τουρισμού. Σύμφωνα με τις δικές του εκτιμήσεις, το υπουργείο ελπίζει σε αύξηση των κλινών κατά 3.700 και συναφείς επενδύσεις ύψους 370 εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 304 εκατομμύρια ευρώ) τα επόμενα τρία χρόνια.