Μεγάλη φωτιά στην Εύβοια – Εκκενώθηκαν χωριά – Αντιπυρική ζώνη στα Ψαχνά

Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης στην κεντρική Εύβοια, καθώς το μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται κοντά στα χωριά Πλατανιά, Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη. Για «νύχτα μάχης» κάνει λόγο ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, ενώ μετά τα μεσάνυχτα αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το Συντονιστικό στα Ψαχνά προκειμένου να επανεκτιμηθεί η κατάσταση.

Η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης πριν τα Ψαχνά απέδωσε, σταματώντας το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς λίγο πριν οι φλόγες φτάσουν στα πρώτα σπίτια.

Είναι χαρακτηριστικό πως το μέτωπο της φωτιάς φεύγοντας από το Μακρυμάλλη με μεγάλη ταχύτητα κινούταν προς την πόλη των Ψαχνών. Αρχικώς, δόθηκαν εντολές να ληφθούν μέτρα για να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τα πρώτα σπίτια των Ψαχνών, αλλά τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα της ΛΑΡΚΟ δημιούργησαν μια αντιπυρική ζώνη και σταμάτησαν τη φωτιά.

Το έργο κατάσβεσης δυσκόλεψε το γεγονός ότι τα εναέρια δεν μπορούσαν λόγω των πυκνών καπνών να πλησιάσουν τις εστίες της φωτιάς, ενώ θετικό είναι ότι έχουν κοπάσει οι δυνατοί άνεμοι.

Στο μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης ο οποίος διέκοψε τις διακοπές του για να μετάσχει στη σύσκεψη υπό τον υπουργό των Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο και στη συνέχεια να μεταβεί στο μέτωπο της φωτιάς στα Ψαχνά.

«Πάμε για νύχτα μάχης ολόκληρου του μηχανισμού με τα μέτωπα στην Εύβοια» σημειώνει ο Κώστας Μπακογιάννης στον προσωπικό του λογαριασμό το FB και συμπληρώνει πως «μεγάλος ο βαθμός δυσκολίας, αλλά δίνουν το μέγιστο των δυνάμεών τους, πυροσβέστες, εθελοντές, αστυνομικοί και όλοι οι άνθρωποι του ΕΚΑΒ, των δήμων και της Περιφέρειας».

«Ευτυχώς προλάβαμε και με χωματουργικά μηχανήματα ανοίξαμε αντιπυρικές ζώνες περιφερειακά των σπιτιών στα Ψαχνά» δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Θανάσης Καρακάντζας.

Σύμφωνα με τον κ. Καρακάντζα από τη στιγμή που το μέτωπο προς τα Ψαχνά ελέγχεται, οι προσπάθειες εστιάζονται στις αναζωπυρώσεις περιφερειακά των χωριών Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, ενώ επίγειες δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί και στο χωριό Πλατανιά.

«Ελπίζουμε τη νύχτα να μην έχουμε ισχυρούς ανέμους για να μπορέσουμε να ελέγξουμε κάποια μέτωπα» σημειώνει χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας.

Όπως δήλωσε νωρίτερα ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων «μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για καμένα σπίτια αλλά μόνο ζημιές σε 3 επιβατικά οχήματα που παραδόθηκαν στις φλόγες αφού οι ιδιοκτήτες τους τα άφησαν σε ένα σημείο πριν το χωριό Μακρυμάλλη και έσπευσαν να βοηθήσουν στην εκκένωση μιας κατασκήνωσης στην οποία φιλοξενούνταν υπερήλικες». Μάλιστα όπως σημειώνει ο δήμαρχος «η εκκένωση της κατασκήνωσης έγινε με επιτυχία πολύ πριν φτάσουν οι φλόγες στην περιοχή».

Σύμφωνα με τον κ. Ψαθά «η κατάσταση είναι ακόμα πολύ δύσκολη, καθώς τα εναέρια μέσα λόγω των πυκνών καπνών δεν μπορούν να προσφέρουν τη βοήθειά που χρειάζεται η περιοχή σε αυτή τη φάση». Σε σχέση με τα δύο μέτωπα προς το χωριό Πλατανιά και προς τα Ψαχνά εκτίμησε ότι «το μέτωπο προς τα Ψαχνά είναι πολύ δύσκολο και αποφασίστηκε εκεί να ληφθούν μέτρα με διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών τις οποίες άρχισαν να δημιουργούν τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα».

Εξάλλου, πριν λίγο ολοκληρώθηκε και η εκκένωση του χωριού Πλατανιά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δύο υπερήλικες αρνήθηκαν να φύγουν από το χωριό θέλοντας να μείνουν στα σπίτια τους.

Όπως έγινε γνωστό υπήρξε και ένας ελαφρύς τραυματισμός σε έναν εθελοντή πυροσβέστη στο χωριό Μακρυμάλλη ο οποίος κινήθηκε για να αντιμετωπίσει της φλόγες όταν έφταναν στα πρώτα σπίτια του χωριού. Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι πρόκειται για επιπόλαια εγκαύματα χωρίς να υπάρχει περαιτέρω κινδύνους για την υγεία του.

Βόρεια Εύβοια

Στο άλλο μέτωπο στη βόρειο Εύβοια ανάμεσα στα χωριά Καστανιώτισσα, Γαλατσάδες και Καματριάδες, αν και η φωτιά ξεκίνησε με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση, η επέμβαση ισχυρών εναέριων δυνάμεων -συνολικά 9 αεροπλάνα και ελικόπτερα- είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει ύφεση της πυρκαγιάς. Ωστόσο, σύμφωνα με την πυροσβεστική η φωτιά καίει πευκόφυτη περιοχή, όπου δεν υπάρχει πρόσβαση με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης και να καθυστερεί την προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο. Στην περιοχή συγκεντρώνονται πυροσβεστικές δυνάμεις από την κεντρική Ελλάδα.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες λίγο μετά την εκδήλωση της φωτιάς, οι πυροσβέστες εντόπισαν έναν 64χρονο κάτοικο της περιοχής, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στην έναρξη της πυρκαγιάς και ο οποίος αναζητείται από την αστυνομία.

Πρόδρομος Βοιωτίας

Τέλος σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά στον Πρόδρομο της Βοιωτίας, όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός διοικητής των Πυροσβεστικών Δυνάμεων Βαγγέλης Παληός, «καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια να ελεγχθούν τα μέτωπα και αυτή τη στιγμή πυροσβεστικές δυνάμεις μπορούν και ελέγχουν την κατάσταση σε όλα τα μέτωπα» ωστόσο όμως οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς.

Νωρίτερα εκκενώθηκε και το χωριό Πλατανιά καθώς ένα μεγάλο μέτωπο της φωτιάς κινείται απειλητικά προς το χωριό. Σύμφωνα με τον περιφερειακό σύμβουλο Δημήτρη Βουρδάνο που βρίσκεται στο χωριό, «το κυρίως μέτωπο της φωτιάς απέχει αυτή τη στιγμή από το χωριό περίπου 1 χιλιόμετρο, ωστόσο το μέτωπο είναι ιδιαίτερα μεγάλο και οι άνεμοι που επικρατούν στην περιοχή είναι ισχυροί».

Όπως περιγράφει ο κ. Βουρδάνος, «οι άνεμοι δεν είναι σταθεροί ως προς την κατεύθυνση τους καθώς για κάποιο διάστημα οδηγούν τις φλόγες κατευθείαν προς το χωριό και κάποιες άλλες στιγμές τις εκτρέπουν».

Ωστόσο χτύπησαν οι καμπάνες του χωριού και οι περίπου 50 κάτοικοι που βρίσκονται εκεί ήδη συγκεντρώνονται στην πλατεία, όπου αναμένουν τα μεταφορικά μέσα για να μεταφερθούν στα Ψαχνά όταν δοθεί η τελική εντολή για την εκκένωση του χωριού.

Στο Ψαχνά έφτασε πριν από λίγο ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, όπου εξελίσσεται σύσκεψη με τη συμμετοχή του νεοεκλεγμένου περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος Φάνη Σπανού, του δημάρχου Γιώργου Ψαθά, του γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, επιτελών του Πυροσβεστικού Σώματος, προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση.

Η φωτιά είναι σε πλήρη εξέλιξη, ενώ όπως ανακοινώθηκε και επίσημα από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο γενικός γραμματέας Νίκος Χαρδαλιάς κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη Δημοτική Ενότητα Μεσσαπίων του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών από την καταστροφική πυρκαγιά.

Εντολή εκκένωσης των χωριών Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι στην Εύβοια δόθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 13 Αυγούστου, καθώς η μεγάλη φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη. Ήδη έχουν μεταβεί στα χωριά λεωφορεία προκειμένου να γίνει η εκκένωση αλλά υπάρχουν κάτοικοι που δεν θέλουν να φύγουν.

Ειδικότερα, δύο χωριά εκκενώνονται στην Εύβοια, για προληπτικούς λόγους, εξαιτίας της πυρκαγιάς που κατακαίει από τα ξημερώματα πευκοδάσος στην περιοχή Αγριλίτσα. Όπως έγινε γνωστό με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά και του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλη Ματθεόπουλο, για προληπτικούς λόγους, εκκενώνονται τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, προς το μέρος των οποίων κατευθύνεται η πυρκαγιά, ενώ στην περιοχή υπάρχει πολύ πυκνός καπνός που κάνει αφόρητη την κατάσταση.

Πυροσβεστικά οχήματα από τις γύρω περιφέρειες φτάνουν συνεχώς στην πυρκαγιά στην Αγριλίτσα της Εύβοιας, ενώ εκεί βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», προκειμένου να γίνεται επιτόπου ο συντονισμός των δυνάμεων που δίνουν μάχη με τις φλόγες.

Μετά τη νέα ενίσχυση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούν 227 πυροσβέστες και 75 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Από αέρος κάνουν ρίψεις νερού έξι αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα, ενώ ένα ακόμα ελικόπτερο συντονιστικό κατευθύνει τα εναέρια μέσα στα σημεία που πρέπει να ενεργήσουν.

Τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνδράμουν δύο ομάδες πεζοπόρων του στρατού, εθελοντές, οκτώ μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και ΟΤΑ.

«Από νωρίς το πρωί δίνουμε μια πραγματική μάχη αλλά η εξέλιξη της εξαρτάται κυρίως από τους ανέμους. Όταν οι άνεμοι πέφτουν σε ένταση βλέπουμε αποτέλεσμα. Δυστυχώς όμως έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας καθώς δεν μας διευκολύνουν ισχυροί άνεμοι» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας και νέος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός. Ο ίδιος μάλιστα συγκλίνει και στην εκτίμηση ότι «τα προληπτικά μέτρα σε σχέση με την πιθανότητα εκκένωσης των χωριών δεν πρέπει να σπείρουν τον πανικό, καθώς είναι μέτρα προληπτικά και θα εφαρμοστούν αν και εφόσον χρειαστεί κάτι τέτοιο». Την ίδια στιγμή πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς έτσι ώστε, όταν δοθεί η ευκαιρία από τους ανέμους, να μπορέσουν συντονισμένα να περιορίσουν την καταστροφική πορεία της φωτιάς.

Ήδη στην περιοχή θα βρίσκεται σε λίγη ώρα ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς με ειδικό κλιμάκιο της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι από νωρίς το πρωί είναι στην περιοχή το Εγκληματολογικό της Πυροσβεστικής και ξεκίνησε την έρευνα για την έναρξη της φωτιάς καθώς οι αρμόδιοι στην περιοχή αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού τόσο σχετικά με την ώρα που ξέσπασε η φωτιά όσο και σχετικά με το σημείο από όπου ξεκίνησε.

Υπό μερικό έλεγχο  η πυρκαγιά στον Υμηττό

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε πριν από λίγο η πυρκαγιά στον Υμηττό, που ξεκίνησε χθες τα ξημερώματα από την περιοχή Προσήλιο Παιανίας. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πουθενά φωτιά, ωστόσο θα παραμείνουν ισχυρές δυνάμεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας για τον φόβο αναζωπύρωσης, καθώς και σήμερα στην Αττική προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στον Πρόδρομο Θηβών

Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν στον Πρόδρομο της Βοιωτίας οι πυροσβέστες καθώς μπόρεσαν να ελέγξουν το ένα μέτωπο χωρίς να καούν ποιμνιοστάσια τα οποία ήταν σε άμεσο κίνδυνο (ούτως ή άλλως πρόλαβαν να τα εκκενώσουν), αλλά το δεύτερο μέτωπο που παραμένει ενεργό κινείται προς στον όρμο του Αγίου Ιωάννου κοντά στην παραλία Σαράντη, στον Κορινθιακό κόλπο.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας, Θανάση Καρακάντζα, που βρίσκεται στην περιοχή «η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη καίγοντας ό,τι βρει μπροστά της. Βοηθούμενη από τους ισχυρούς τοπικούς ανέμους κατακαίει ποώδη δασική βλάστηση και κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς την ακτή».

Σύμφωνα με τον κ. Καρακάντζα «άρχισαν να λαμβάνονται και τα πρώτα μέτρα στις κοντινές παραλίες προληπτικά. Ήδη κατευθυνόμαστε προς τη θάλασσα αν παραστεί ανάγκη να εκκενώσουμε τις παραλίες για να καταλήξει το μέτωπο της φωτιάς στον Κορινθιακό». Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καρακάντζας «προς το παρόν απέχει αρκετά ακόμη και καταβάλλονται συντονισμένες προσπάθειες από εδάφους αλλά και από αέρος για να την σταματήσουμε. Ωστόσο λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα για την οποιαδήποτε εξέλιξη». Σύμφωνα με του ειδικούς η φωτιά απέχει πάνω 1.000 μέτρα από την κοντινή παραλία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επίγειες κυρίως δυνάμεις -τα χωματουργικά μηχανήματα μαζί με τους πυροσβέστες- έδωσαν μια μεγάλη μάχη από το πρωί για να μη φτάσει το μέτωπο της φωτιάς στο εργοστάσιο της σωληνουργίας που βρίσκεται στην περιοχή και να αποτρέψουν την καταστροφή ποιμνιοστασίων, ωστόσο, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας, «ανάμεσα στα καμένα είναι τρία εξωκλήσια τα οποία δεν μπόρεσαν οι επίγειες δυνάμεις να προστατεύσουν παρότι έδωσαν μια πραγματική μάχη».

Θάσος: Φωτιά ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή των Κοινύρων

Μεγάλη κινητοποίηση εναέριων και επίγειων δυνάμεων βρίσκεται σε εξέλιξη από τις επτά το πρωί, προκειμένου να κατασβηστεί η πυρκαγιά που ξέσπασε στα Κοίνυρα της Θάσου στην περιοχή Παράδεισος στα νότια του νησιού.
Η φωτιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση, σε μια από τις ομορφότερες περιοχές του κατάφυτου νησιού, γεγονός που έχει κινητοποιήσει ολόκληρο το μηχανισμό της Θάσου, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα λόγω και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.
Από νωρίς τα πρωί γίνονται συνεχείς ρίψεις νερού από δυο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο, ενώ στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν δώδεκα πυροσβεστικά οχήματα, εικοσιπέντε πυροσβέστες και ένα πεζοπόρο τμήμα.
Ο δήμαρχος του νησιού Κώστας Χατζηεμμανουήλ μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ υπογράμμισε ότι γίνονται προσπάθειες να περιοριστεί το μέτωπο της φωτιάς, ώστε να μην προχωρήσει σε πιο δύσβατες περιοχές, ενώ τόνισε ότι δεν κινδυνεύει ο οικισμός.

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στο Μετόχι της δυτικής Αχαΐας

Τέλος, υπό μερικό έλεγχο έθεσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Μετόχι της δυτικής Αχαΐας.

Βασικό μέλημα των πυροσβεστών ήταν να περιοριστεί η φωτιά στο Μετόχι, να μην απειλήσει την προστατευόμενη περιοχή της Στροφυλιάς.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας, αρχιπύραρχος Ευθύμιος Γεωργακόπουλος, «έπειτα από μεγάλη επιχείρηση της πυροσβεστικής, όπου τα πεζοπόρα τμήματα μπήκαν μέσα στο έλος, καταφέραμε να θέσουμε υπό μερικό έλεγχο την φωτιά.»

Στην περιοχή παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, ώστε να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την πυρκαγιά και να επέμβουν σε περίπτωση που σημειωθούν αναζωπυρώσεις.