Σε εξέλιξη η φωτιά στη Μάνη (upd7)

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου 22-8-2020 σε δασική έκταση στην Ανατολική Μάνη Λακωνίας, ωστόσο παρουσιάζει πολύ καλύτερη εικόνα, σύμφωνα με την πυροσβεστική, καθώς δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο και δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές. Πρόκειται για την τρίτη φωτιά στην περιοχή μέσα σε 20 ημέρες.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ενισχύθηκαν και στην περιοχή βρίσκονται, 210 πυροσβέστες με 10 πεζοπόρα τμήματα και 69 οχήματα, επιχειρώντας να θέσουν υπό έλεγχο τις διάσπαρτες εστίες. Από αέρος συνέδραμαν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης 10 ελικόπτερα και 6 αεροσκάφη.

Στο μεταξύ, πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει σε δασική έκταση στην περιοχή Μετόχι Αχαϊας βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο σύμφωνα με την Πυροσβεστική έχει οριοθετηθεί. Στις προσπάθειες κατάσβεσης μετέχουν 36 πυροσβέστες με δύο πεζοπόρα τμήμα και 13 οχήματα, ενώ νωρίτερα συνέδραμαν από αέρος 2 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Με μήνυμα μέσω του «112» που στάλθηκε στα κινητά τηλέφωνα, στους κατοίκους της Μάνης, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κάλεσε χθες τον κόσμο που βρίσκεται στην περιοχή, να είναι σε επιφυλακή σε όλη της διάρκεια της νύχτας και να παρακολουθούν τις οδηγίες των αρχών, λόγω της φωτιάς που μαίνεται στην περιοχή Λαγκάδια, του Δήμου Ανατολικής Μάνης στη Λακωνία.

Συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρει: «Παραμείνετε σε επιφυλακή όλο το βράδυ. Μεγάλη δασική πυρκαγιά στην Ανατολική Μάνη. Παρακολουθείτε και ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών».

Νωρίτερα – για προληπτικούς λόγους- απομακρύνθηκαν, με ίδια μέσα, οι κάτοικοι πέντε οικισμών. Η φωτιά, σύμφωνα με την πυροσβεστική, έχει μεγάλη περίμετρο, ωστόσο οι καιρικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί.

Για προληπτικούς λόγους και μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής, οι κάτοικοι των χωριών Βαχός, Γέρμα, Δροσοπηγή, Σκαμνάκι, Νεοχώρι και Χωσιάρι  απομακρύνθηκαν χθες από τα σπίτια τους, με δικά τους μέσα, ενώ είχε διακοπεί η οδική επικοινωνία Αρεόπολης- Γυθείου λόγω της φωτιάς και η κυκλοφορία των οχημάτων διεξαγόταν  μέσω παρακαμπτηρίων οδών.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν και μέχρι το βράδυ στην περιοχή επιχειρούσαν 103 πυροσβέστες με 7 πεζοπόρα τμήματα και 24 οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν, εκ περιτροπής, 8 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη, προσπαθώντας να ελέγξουν την πυρκαγιά, η οποία κινείται σε δύο βασικά μέτωπα.

Το έργο κατάσβεσης συνδράμουν και μέσα πυρόσβεσης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Κλειστή παραμένει η επαρχιακή οδός Αρεόπολης-Γυθείου, σύμφωνα με την Αστυνομία. Στην περιοχή έχει μεταβεί και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Στέφανος Κολοκούρης.

Με εντολή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστρατήγου Στέφανου Κολοκούρη κλιμάκιο της ΔΑΕΕ μεταβαίνει στην περιοχή προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια της πυρκαγιάς.