Μετά από 11 χρόνια η Fed μείωσε τα επιτόκια

Η ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) μείωσε σήμερα το βασικό επιτόκιο, για πρώτη φορά από το 2008, εκφράζοντας ανησυχίες για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές και για τον χαμηλό πληθωρισμό. Η μείωση αυτή, κατά ένα τέταρτο της μονάδας, ώστε το επιτόκιο να κυμαίνεται γύρω στο 2-2,25%, ήταν αναμενόμενη από τις αγορές, ιδίως μετά τις αλλεπάλληλες επικρίσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που και χθες ζήτησε για άλλη μια φορά την “ισχυρή” μείωση των επιτοκίων. Ο διοικητής της Fed Ζερόμ Πάουελ ξεκαθάρισε λίγο αργότερα ότι δεν πρόκειται να γίνουν και άλλες μειώσεις το άμεσο μέλλον, όπως περίμεναν οι επενδυτές.

Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση της Fed, το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του ευρώ κατά 0,4% ενώ η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε στο 2,014%. Στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης οι δείκτες Dow Jones και Standard & Poor’s 500 έμειναν σχεδόν αμετάβλητοι ενώ ο Nasdaq κατέγραφε άνοδο +0,1%. Αργότερα όμως, μετά τις δηλώσεις του Πάουελ, οι δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έκλεισαν με πτώση άνω του 1%, με τον Dow Jones να κλείνει στις 26.864,27 μονάδες στο -1,23%.

Ο Πάουελ ανέφερε ότι η μείωση των επιτοκίων έχει στόχο να προστατέψει την οικονομία από τους καθοδικούς κινδύνους που έχουν προκύψει από τις εμπορικές διενέξεις και την αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας. Ο πρόεδρος της Fed σημείωσε ότι η κεντρική τράπεζα δεν βλέπει τη σημερινή μείωση των επιτοκίων σαν την αρχή ενός παρατεταμένου κύκλου μειώσεων. “Αυτό που διαπιστώσαμε είναι την ανάγκη να προσαρμόσουμε την πολιτική μας σε πιο επεκτατική κατεύθυνση”, διευκρίνισε.

“Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη της αβεβαιότητας από τα γεγονότα στο εμπόριο και την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης καθώς και του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες”, πρόσθεσε.

Η Fed είχε αυξήσει τα επιτόκια τέσσερις φορές πέρσι, όμως πλέον θεωρεί ότι η αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη και ο χαμηλός πληθωρισμός απαιτούν μια άλλη προσέγγιση στη νομισματική πολιτική της.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, μετά τη διήμερη συνεδρίασή της, η Fed ανέφερε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί το πώς θα επηρεαστεί η οικονομία μετά την εξέλιξη αυτή, προσθέτοντας ότι “θα ενεργήσει καταλλήλως για να διατηρήσει” την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ, που σπάει ρεκόρ μακροβιότητας.

Η απόφαση πάντως της Νομισματικής Επιτροπής δεν ήταν ομόφωνη, αφού δύο μέλη της, η Έσθερ Τζορτζ από το Κάνσας Σίτι και ο Έρικ Ρόζενγκρεν από τη Βοστόνη διαφώνησαν, ζητώντας να παραμείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ βρίσκεται στο 1,4%, η οικονομική ανάπτυξη κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους έφτασε στο 2,1% και η ανεργία βρίσκεται κοντά στο χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί εδώ και 50 χρόνια, στο 3,7%.