Μετά την Πολωνία και η Σλοβακία θα προμηθεύσει με MiG-29 την Ουκρανία

Η Σλοβακία έγινε σήμερα η δεύτερη σύμμαχος της Ουκρανίας που προμηθεύει μαχητικά αεροσκάφη MiG-29, τα οποία το Κίεβο πιστεύει πως είναι κρίσιμης σημασίας προκειμένου να απωθήσει την εισβολή που εξαπέλυσε η Ρωσία πριν από ένα χρόνο. Από την πλευρά της η Ρωσία δήλωσε πως τα μαχητικά που στέλνουν χώρες της πρώην ανατολικής Ευρώπης στην Ουκρανία θα καταστραφούν και δεν θα κάνουν καμία διαφορά στην πορεία της σύγκρουσης.

Η Σλοβακία ακολουθεί την Πολωνία, η οποία ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, την παράδοση MiG-29. Και οι δύο είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

Ο στόλος της από 11 αεροσκάφη MiG-29 αποσύρθηκε το περασμένο καλοκαίρι και τα περισσότερα από αυτά δεν είναι σε επιχειρησιακή κατάσταση. Θα στείλει εκείνα που είναι επιχειρησιακά και τα υπόλοιπα θα διατεθούν για ανταλλακτικά.

Η Σλοβακία θα παράσχει επίσης ένα τμήμα του αντιαεροπορικού συστήματός της KUB, δήλωσε ο Χέγκερ.

«Σήμερα η κυβέρνηση αποφάσισε και ενέκρινε ομόφωνα διεθνή συμφωνία (για τη δωρεά)», είπε ο Χέγκερ.

«Η διαδικασία παράδοσης αυτών των μαχητικών συντονίζεται στενά με την πολωνική πλευρά, με την Ουκρανία και, βέβαια, με άλλους συμμάχους», είπε.

Η Σλοβακία θα λάβει οικονομική αποζημίωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει καταλήξει επίσης σε συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για παραδόσεις στρατιωτικού υλικού αξίας περίπου 700 εκατ. δολαρίων, δήλωσε ο Χέγκερ.

Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ στην πρώην κομμουνιστική ανατολική Ευρώπη, όπως η Πολωνία και η Σλοβακία, είναι ιδιαίτερα μαχητικοί υποστηρικτές του Κιέβου αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Την Πέμπτη η Πολωνία ανακοίνωσε ότι θα στείλει τέσσερα μαχητικά MiG-29 τις ερχόμενες ημέρες, με αποτέλεσμα να γίνει η πρώτη από τους συμμάχους του Κιέβου που στέλνει τέτοια αεροσκάφη στην Ουκρανία.

Δυτικές χώρες που έχουν προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία έχουν αρνηθεί μέχρι τώρα να στείλουν μαχητικά.

Η Σλοβακία παρήγγειλε μαχητικά F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2018 προκειμένου να αντικαταστήσει τα παλαιά αεροσκάφη MiG-29. Τα πρώτα αμερικανικής κατασκευής αεροσκάφη αναμένεται να φθάσουν το 2024 έπειτα από καθυστέρηση.

Η κυβέρνηση του Χέγκερ είναι υπηρεσιακή μέχρι τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών που έχουν οριστεί για τον Σεπτέμβριο, κάτι που έκανε την αντιπολίτευση και ακόμη και μερικά μέλη του κυβερνώντος συνασπισμού να αμφισβητούν το αν το υπουργικό συμβούλιο επιτρέπεται να λαμβάνει τέτοιες αποφάσεις, όπως αυτή για τα MiG.

Ο Χέγκερ είπε πως όλοι οι νομομαθείς, τους οποίους συμβουλεύθηκε η κυβέρνησή του, είπαν πως η απόφαση είναι νομικά βάσιμη.

Από την πλευρά της η Ρωσία δήλωσε σήμερα πως όλα τα μαχητικά που προμηθεύουν στην Ουκρανία δυτικές χώρες θα καταστραφούν και δεν θα κάνουν καμία διαφορά στην πορεία της σύγκρουσης.

“Στην πορεία της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης [σ.σ. όπως αποκαλεί τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η Μόσχα] όλος αυτός το εξοπλισμός μπορεί να καταστραφεί”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

“Φαίνεται πως όλες αυτές οι χώρες δεσμεύονται με αυτό τον τρόπο στην απόρριψη παλαιού μη αναγκαίου εξοπλισμού”, είπε.