Με νέο 7ετές ομόλογο η Ελλάδα στις αγορές

Στην έκδοση νέου επταετούς ομολόγου προχωρά την ερχόμενη εβδομάδα η ελληνική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευθεί το καλό κλίμα που υπάρχει για τα ελληνικά ομόλογα. Η Ελλάδα σχεδιάζει να εκδώσει επταετές ομόλογο για να αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές.

Δεν υπάρχει ακόμα τελική απόφαση για την ακριβή ημέρα της έκδοσης του επταετούς ομολόγου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα ακολουθήσει η έκδοση ενός 15ετούς ομολόγου το επόμενο διάστημα.

Αν οι συνθήκες στην αγορά είναι ευνοϊκές, δύο ή τρεις ακόμα εκδόσεις θα ακολουθήσουν. Στόχος είναι να συνεχιστεί το χτίσιμο της καμπύλης επιτοκίων.

Το επιτόκιο στο νέο 7ετές ομόλογο της Ελλάδας αναμένεται να διαμορφωθεί 1,55 έως 1,65% από 3,5% στην προηγούμενη έκδοση του που έγινε τον Φεβρουάριο του 2018. Τότε, πάνω από 210 επενδυτές τοποθετήθηκαν στην έκδοση του 7ετους ομολόγου, ύψους 3 δισ. ευρώ, το οποίο προσέλκυσε κεφάλαια άνω των 6 δισ. ευρώ. Η συναλλαγή έτυχε ευρείας γεωγραφικής εξάπλωσης, προσελκύοντας επενδυτές από όλο τον κόσμο, με το 81% των επενδυτών να έχει έδρα εκτός Ελλάδος, ενώ το 43,7% των επενδυτών προήλθε από τη Βρετανία και την Ιρλανδία και ακολούθησαν οι επενδυτές από την Ελλάδα (19%), τις ΗΠΑ (12,5%) και την υπόλοιπη Ευρώπη (11,7%).