Με πρωταγωνιστές Γιάννη και Ντόρσεϊ προχωρά στο Eurobasket η Εθνική

Με τους… ίδιους πρωταγωνιστές όπως στη νίκη επί της Κροατίας, τους Γιάννη Αντετοκούνμπο (25π., 11ρ.) και Τάιλερ Ντόρσεϊ (23π. με 6/10 τρίποντα), η εθνική ξεπέρασε και το εμπόδιο της «οικοδέσποινας» του 3ου ομίλου, Ιταλίας, έστω κι αν… καρδιοχτύπησε στο τέλος, με 85-81, και πλέον είναι… αγκαλιά με την πρώτη θέση του γκρουπ, στη φάση των ομίλων του Ευρωμπάσκετ 2022. Σε ένα κατάμεστο Mediolanum Forum, τον Γκρεγκ Πόποβιτς παρόντα και το ιταλικό κοινό ένθερμο υπέρ της ομάδας των Φοντέκιο και Πολονάρα, η άμυνα της «επίσημης αγαπημένης» λειτουργούσε υποδειγματικά για 35 λεπτά… μέχρι να πετύχει 10 διαδοχικούς πόντους ο φόργουορντ των Γιούτα Τζαζ (26π.), μετατρέποντας το 81-71 σε 84-81! Όμως, ο Ντόρσεϊ που πέτυχε τεράστια τρίποντα απόψε, πήρε το αμυντικό ριμπάουντ μετά από άστοχο τρίποντο του Στέφανο Τονούτ και ο Φοντέκιο τον σταμάτησε με αντιαθλητικό φάουλ, στα 0,2΄΄ πριν τη λήξη. Ο Ντόρσεϊ πέτυχε τη δεύτερη βολή και η εθνική έκανε το δύο στα δύο. Η εθνική αντιμετωπίζει τη Μεγάλη Βρετανία τη Δευτέρα (5/9) στις 18:00, με στόχο την 3η νίκη της.

Τα δεκάλεπτα: 23-17, 47-40, 71-57, 85-81

Με τους Καλάθη, Ντόρσεϊ, Παπανικολάου, Θανάση και Γιάννη Αντετοκούνμπο ξεκίνησε η εθνική απέναντι στην Ιταλία των Σπίσου, Τονούτ, Φοντέκιο, Πολονάρα και Μέλι. Ο “Greek Freak” πέτυχε τους 4 πρώτους πόντους (4-0). Οι Ιταλοί ύψωναν τοίχος μπροστά στον Γιάννη Αντετοκούνμπο για να του κλείσουν τους διαδρόμους και προσπαθούσαν να μην αφήσουν τους παίκτες του Ιτούδη να τρέξουν κατά την προσφιλή συνήθειά τους. Το οποίο και πέτυχαν αρχικά. Όμως, με τον Τάιλερ Ντόρσεϊ, να είναι «καυτός» έξω από τα 6.75, όπως και στην πρεμιέρα, με την Κροατία, η εθνική προσπέρασε με 21-12. Η άμυνα της «επίσημης αγαπημένης», την ίδια ώρα, ήταν αποτελεσματική, με τον Κώστα Παπανικολάου να μαρκάρει τον φόργουορντ των Γιούτα Τζαζ, Σιμόνε Φοντέκιο, ο οποίος πέτυχε μόνο 4 πόντους στην 1η περίοδο. Η «σκουάντρα ατζούρα» ήταν… φλύαρη έξω από τα 6.75, απ’ όπου είχε 2/8, την ώρα που η εθνική τέλειωσε την 1η περίοδο με 4/10. Ο γκαρντ των Ντάλας Μάβερικς, Τάιλερ Ντόρσεϊ είχε 3/4 τρίποντα στο πρώτο δεκάλεπτ (9π.), την ώρα που ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πέτυχε 7 πόντους, μάζεψε 3 ριμπάουντ και μοίρασε 1 ασίστ σε 7:32΄΄, ενώ έδωσε τη θέση του στον Γιώργο Παπαγιάννη 2:25 πριν ολοκληρωθεί το δεκάλεπτο. Μετά το τρίποντο του Μανιόν (21-15) και το κάρφωμα του Σιμόνε Φοντέκιο (21-17), ο Δημήτρης Αγαβάνης διαμόρφωσε το 23-17 (σκορ 1ου δεκαλέπτου).

Με Καλάθη, Σλούκα, Παπαπέτρου, Αγραβάνη και Παπαγιάννη μπήκε στη 2η περίοδο η εθνική, αλλά πριν ολοκληρωθούν 2 λεπτά αγώνα μετά την επανέναρξη, ο Ιτούδης έριξε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στη θέση του σέντερ του Παναθηναϊκού. Η εθνική είχε ένα πολύ καλό διάστημα, κατά το οποίο ξέφυγε με +12, 37-25, με τρίποντο του Αγραβάνη και show του “Greek Freak”. Όμως, η εθνική έκανε λάθη δίνοντας τη δυνατότητα στους Ιταλούς να μειώνουν. Ένα τρίποντο του Πολονάρα και το λέι απ του Φοντέκιο μετά από αιφνιδιασμό έφερε την Ιταλία στο -5, 37-32. Ο Ντατόμε έκανε και το 39-34. Ο Ντόρσεϊ… ξαναμίλησε σε κρίσιμες στιγμές (44-36 με δικό του τρίποντο), αλλά ο Νίκολο Μέλι με 4/4 διαδοχικές βολές έφερε την «οικοδέσποινα» του 3ου ομίλου, στο -4, 44-40. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πήρε πάνω του την επόμενη φάση, 46-40, με τον Ποτσέκο να διαμαρτύρεται έντονα και να τιμωρείται με τεχνική ποινή, για το 47-40 του ημιχρόνου, με εύστοχη βολή του Τάιλερ Ντόρσεϊ. Η εθνική είχε κρατήσει στους 6 πόντους τον σταρ της Ιταλίας, Σιμόνε Φοντέκιο, στους 5 τον Λουίτζι Ντατόμε, με τους Πολονάρα (11π.) και Μέλι (8π.) να είναι οι σκόρερ της αντιπάλου. Την ίδια ώρα, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μετρούσε 15 πόντους και 12 ο Ντόρσεϊ.

Στην 3η περίοδο, στο παρκέ ξεκίνησαν οι Καλάθης, Ντόρσεϊ, Παπανικολάου, Θανάσης και Γιάννης Αντετοκούνμπο. Ο Ποτσέκο επέλεξε τους Σπίσου, Τονούτ, Φοντέκιο, Πολονάρα και Μέλι. Η εθνική πάτησε γκάζι και με τον Κώστα Παπανικολάου να κάνει σπουδαία δουλειά και στα δύο μισά του παρκέ ξέφυγε με +10 (55-45). Ντόρσεϊ και Γιάννης Αντετοκούνμπο πήγαν στη γραμμή των βολών και ήταν αλάνθαστοι για το 59-45 (+14)! Όμως, ο Σιμόνε Φοντέκιο «τιμώρησε» με δύο διαδοχικά τρίποντα την ολιγωρία των Ελλήνων διεθνών (59-51). Όταν ο Πολονάρα ευστόχησε τρίτο σερί τρίποντο, το 59-54 δεν… άρεσε στους παίκτες του Ιτούδη που απάντησαν με σερί 9-0 για το 68-54! Την αρχή είχε κάνει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με 2 βολές, έδωσε αμέσως μετά τη θέση του στον Παπαγιάννη στο «5», ο οποίος νίκησε «μάχες» στη ρακέτα, την ώρα που ο Αγραβάνης πέτυχε 5 πόντους και 2 ο Σλούκας. Μετά από 2/2 βολές του Μανιόν (από φάουλ του Παπαγιάννη), ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης πέτυχε ένα μεγάλο τρίποντο (71-56), για να κερδίσει νέο φάουλ από τον Παπαγιάννη ο Μανιόν και να διαμορφώσει το σκορ της 3ης περιόδου, με μία εύστοχη βολή (71-57).

Όμως… οι Ιταλοί δεν είχαν παραδώσει τα… όπλα, μείωσαν σε 78-71 και μετά το τρίποντο του Ντόρσεϊ (81-71) έκαναν την τελευταία τους προσπάθεια για ανατροπή. Ο Φοντέκιο κέρδισε φάουλ σε σουτ τριών πόντων από τον Σλούκα, ευστόχησε και στις τρεις βολές και συνέχισε ο ίδιος ολοκληρώνοντας προσωπικό σερί 10-0 για το 84-81. Ο Ντόρσεϊ πήρε το αμυντικό ριμπάουντ μετά από άστοχο τρίποντο του Στέφανο Τονούτ και ο Φοντέκιο τον σταμάτησε με αντιαθλητικό φάουλ, στα 0,2΄΄ πριν τη λήξη. Ο Ντόρσεϊ πέτυχε τη δεύτερη βολή και τέλος καλό… όλα καλά για την εθνική που θα πρέπει να μαθαίνει από τα λάθη της παιχνίδι με το παιχνίδι.

Διαιτητές: Ροσό (Γαλλία), Κατσίγιο (Ισπανία), Βοϊνόβιτς (Μαυροβούνιο)

ΕΛΛΑΔΑ (Δημήτρης Ιτούδης): Aγραβάνης 13 (3), Αντετοκούνμπο Γ. 25 (1), Αντετοκούνμπο Θ. 2, Καλάθης 6, Ντόρσεϊ 23 (6/10 τρ), Λαρεντζάκης 3 (1), Παπαγιάννης, Παπανικολάου 6 (1), Παπαπέτρου, Σλούκας 7 (1)

ΙΤΑΛΙΑ (Τζιανμάρκο Ποτσέκο): Ντατόμε 6 (1), Φοντέκιο 26 (3), Μανιόν 6 (1), Μέλι 8, Παγιόλα, Πολονάρα 14 (3), Ρίτσι 3 (1), Σπίσου 5 (1), Τόνουτ 13 (3)

Ιτούδης: «Είμαστε ομάδα που μπορεί να βρει λύσεις»

Ο Δημήτρης Ιτούδης κράτησε τη νίκη επί της Ιταλίας (85-81), η οποία ήταν η δεύτερη σε ισάριθμες αγωνιστικές στον 3ο όμιλο του Ευρωμπάσκετ 2022, αν και παραδέχτηκε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στο Μιλάνο, πως οι Έλληνες διεθνείς θα μπορούσαν να είχαν καλύτερες επιλογές. «Αυτό θέλει… χρόνο,» συμπλήρωσε ο Ομοσπονδιακός τεχνικός της «επίσημης αγαπημένης» την ώρα που η εθνική είναι «αγκαλιά» με την πρώτη θέση του ομίλου.

Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Ιτούδης τόνισε στην εισαγωγή του: «Είχαμε τις καλές μας στιγμές, δυστυχώς στις κακές στιγμές η Ιταλία επέστρεψε στο ματς. Έπαιξαν small ball, με πολύ καλούς σουτέρ. Το ελέγξαμε με άμυνα αλλαγών, ακολουθήσαμε το πλάνο ακόμη και με τα μεγάλα μας κορμιά στην περιφέρεια. Δεν κερδίσαμε τη μάχη των ριμπάουντ αλλά στις κρίσιμες στιγμές ήμασταν εκεί. Δεν μου άρεσε η κυκλοφορία της μπάλας, αλλά θα το διορθώσουμε. Το καλό είναι πως ο Παπαγιάννης επέστρεψε, συγχαρητήρια στους παίκτες μου, είναι πολύ μαχητικοί και ανταγωνιστικοί και αυτό είναι σπουδαίο».

Όταν ρωτήθηκε για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τον τρόπο που αγωνίζεται απάντησε: «Ο Γιάννης είναι ένας παίκτης με τεράστιο κίνητρο, μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, αλλά τον κάνει μοναδικό ότι είναι παίκτης ομάδας. Οδηγεί την ομάδα με το παράδειγμά του. Το μπάσκετ είναι παιχνίδι, αλλά μιλάμε για μια αθλητική κοινωνία. Όταν σε σέβονται όλοι, είναι πολύ σημαντικό». Και συνέχισε αναφερόμενος στα σουτ που πήρε η Ελλάδα, ακόμη και σε πρώτο χρόνο: «Είμαστε ομάδα που μπορεί να βρει λύσεις και να δημιουργήσει για τους άλλους παίκτες. Ο Γιάννης, ο Νικ, ο Τάιλερ και άλλοι μπορούν να το κάνουν. Θα ήμουν τουλάχιστον ανόητος αν συγκρατούσα την ομάδα μου να πάρει σουτ σε τέτοιες συνθήκες. Σίγουρα θα μπορούσαμε να έχουμε κάποιες καλύτερες επιλογές, αλλά αυτό θέλει χρόνο. Δεν έχει να κάνει με ελευθερία των παικτών, αλλά με τις αποστάσεις και το τι κάνουμε με αυτές».

Ξεκαθάρισε πως έδωσε συγχαρητήρια στους παίκτες του για τον τρόπο που αγωνίστηκαν και στα δύο σκληρά παιχνίδια που έχουν δώσει στο Μιλάνο: «Έδωσα συγχαρητήρια στους παίκτες. Το να δουλεύεις σκληρά και να παίζεις σκληρά είναι σημαντικό. Το να είσαι ανταγωνιστικός για δύο σερί βράδια ή όταν δεν πάνε καλά τα πράγματα, δεν είναι κάτι δεδομένο. Η ομάδα μου το έχει αυτό και δεν πρέπει να το χάσουμε. Έχουμε έξυπνους παίκτες, αλλά πρέπει να είμαστε πιο έξυπνοι στην επικοινωνία μας. Σήμερα κάναμε καλύτερη δουλειά από χθες. Χάσαμε και πάλι μια διαφορά, αλλά δεν παίζουμε μόνοι, έχουμε σπουδαίους αντιπάλους. Έχουμε άλλες τρεις μεγάλες ομάδες να κερδίσουμε στον όμιλο».

Όσο για το μέλλον; «Το μέλλον μας είναι το αυριανό ρεπό, η προπόνηση και το βίντεο. Το Βερολίνο είναι ωραία πόλη, έχω προσωπικά πολύ όμορφες εμπειρίες, αλλά είναι πολύ μακρινό ακόμη».

Απαντώντας σε ερώτηση για το παιχνίδι της Ιταλίας τόνισε: «Η Ιταλία παίζει με υψηλή ενέργεια, στο ματς με την Εσθονία ήταν φανταστική. Έπρεπε να επιλέξουμε πώς μπορούμε να περιορίσουμε τον υψηλό ρυθμό τους. Επιλέξαμε την άμυνα με αλλαγές, αυτό μπορεί να φέρει ψηλούς μακριά από το καλάθι και να χαθούν ριμπάουντ, όμως ρίξαμε τον ρυθμό τους. Δεν κερδίσαμε τη μάχη των ριμπάουντ, αλλά κερδίσαμε. Οι ομάδες που αντιλαμβάνονται τα μειονεκτήματά τους, μπορούν να τα κάνουν πλεονεκτήματα. Η Ιταλία δεν τα παρατά και τους συγχαίρω».

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου δήλωσε: «Ήταν μια μεγάλη μάχη σε μια πολύ ωραία ατμόσφαιρα. Οι δύο ομάδες πάλεψαν, εμείς είχαμε τις καλές μας στιγμές και πήραμε κάποιες διαφορές. Η Ιταλία δεν τα παράτησε, εκμεταλλεύτηκε τα λάθη μας, αλλά στο τέλος εμείς με μαχητικό πνεύμα πήραμε τη νίκη».

Ο προπονητής της Εθνικής Ιταλίας, Τζιανμάρκο Ποτσέκο, δήλωσε: «Συγχαρητήρια στην ελληνική ομάδα, τον Ιτούδη και τους παίκτες του. Ήταν ένα όμορφο show. Πρέπει να νιώθουμε περήφανοι, γιατί δεν τα παρατήσαμε ποτέ. Είμαι περήφανος για τους παίκτες μου, όπως και ο κόουτς Ιτούδης. Ήταν ένα καταπληκτικό παιχνίδι. Είχαμε την ευκαιρία ίσως να πάμε στην παράταση, αλλά η ελληνική ομάδα άξιζε τη νίκη». «Η διαφορά του να είσαι προπονητής σε μια εθνική ομάδα και σε ένα κλαμπ είναι πως δεν μπορείς να χτίσεις την ομάδα. Πρέπει να πας με τους παίκτες που έχεις και είμαι περήφανος γι’ αυτούς. Παλέψαμε σκληρά και δείξαμε ότι δεν τα παρατάμε ποτέ. Ίσως άλλες ομάδες να τα παρατούσαν σε τέτοιες συνθήκες όπως για παράδειγμα στο τρίτο δεκάλεπτο. Οι παίκτες μου έδειξαν πως δεν πρέπει να ανησυχώ γι’ αυτούς».

Ο Στέφανο Τονούτ δήλωσε: «Κάναμε ένα καλό παιχνίδι, με μαχητικό πνεύμα, αλλά δεν είναι εύκολο απέναντι σε μια φανταστική ομάδα με έναν φανταστικό παίκτη. Κρατάμε τα θετικά στοιχεία και θα δούμε πού μπορούμε να φτάσουμε. Ο Γιάννης είναι απίθανος παίκτης, είναι αδύνατο να τον σταματήσεις με έναν παίκτη. Πηγαίναμε και πέντε πάνω του. Πολλοί παίκτες είναι φανταστικοί σε αυτό το τουρνουά. Πιστεύω πως κάναμε καλή δουλειά στον ίσως καλύτερο παίκτη του κόσμου».

Μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ, ο Κώστας Σλούκας τόνισε: «Ξέραμε πως η Ιταλία στην έδρα της είναι δυνατή, έχει ενέργεια και ταλέντο, αλλά εμείς ανταποδώσαμε, βάλαμε κάποια μεγάλα σουτ και πήραμε τη νίκη. Σούταραν με καλά ποσοστά στο δεύτερο ημίχρονο, εμείς κολλήσαμε λίγο στην τέταρτη περίοδο, αλλά ο Τάιλερ με κάποια σουτ έγειρε την πλάστιγγα υπέρ μας. Η ομάδα φέτος μπορεί να κοιτάξει ψηλά και δεν μπορούμε να αναζητάμε δικαιολογίες. Αύριο ξεκούραση, αποθεραπεία και κοιτάμε το επόμενο ματς. Οι απουσίες και οι τραυματισμοί έχουν επηρεάσει την ομάδα, αλλά δεν χάσαμε το δρόμο μας. Είμαστε στο 2-0 και προχωράμε. Όλα αρχίζουν από την άμυνα, προσπαθούμε να κλέβουμε για να αξιοποιήσουμε τον Γιάννη. Βλέπουμε ότι όλες οι άμυνες προσαρμόζονται πάνω του και ανοίγει χώρος για μας. Προσωπικά νιώθω καλά, προχωράμε».