Με τι μέτρα άνοιξαν τα σχολεία – Κεραμέως: Στόχος η δια ζώσης εκπαίδευση

Άνοιξαν σήμερα Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια σε όλη η χώρα. Μετά από πολύμηνη τηλεκπαίδευση, ενάμιση χρόνο από την έναρξη της πανδημίας, κύριο μέλημα του υπουργείου Παιδείας είναι τα μαθήματα να πραγματοποιηθούν φέτος στο φυσικό τους χώρο, στο σχολείο.

Επίσης, φέτος εισάγονται τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, 123 νέα προγραμμάτων σπουδών, αναβαθμίζεται η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, ενισχύονται τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία, ενώ ιδρύονται τα πρώτα έξι Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια.

«Προτεραιότητα του υπουργείου είναι τα μαθήματα φέτος να γίνουν δια ζώσης με όλα τα μέτρα ασφαλείας», αναφέρει η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε σημερινό μήνυμά της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης για τη νέα σχολική χρονιά, η οποία ξεκινάει σήμερα.

«Σύμμαχός μας, η πιστή τήρηση των μέτρων από όλους και μεγάλο “όπλο”, το εμβόλιο», τονίζει η κ. Κεραμέως.

Όπως προσθέτει, από σήμερα «αλλάζουν πολλά και στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης», όπως νηπιαγωγείο από τα τέσσερα χρόνια, αγγλικά στο νηπιαγωγείο, Εργαστήρια Δεξιοτήτων σε νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο. Η υπουργός Παιδείας επισημαίνει πως προχώρησαν σχεδόν 12.000 νέοι διορισμοί εκπαιδευτικών, ενώ «ενισχύθηκε ο ρόλος του εκπαιδευτικού και η σχολική μονάδα αποκτά περισσότερη αυτονομία».

«Η παιδεία αναβαθμίζεται και τα παιδιά αποκτούν καλύτερες προοπτικές ζωής», καταλήγει η κ. Κεραμέως και εύχεται καλή σχολική χρονιά σε όλες και σε όλους

Οι μαθητές/τριες προσήλθαν στις σχολικές μονάδες στις 8.15′ και παρέμειναν μέχρι την τέλεση του αγιασμού, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του κάθε σχολείου, που θα περιλαμβάνει οδηγίες για τα μέτρα πρόληψης της διασποράς του COVID-19, την ορθή χρήση της μάσκας, την εφαρμογή του ωρολογίου προγράμματος, τη διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς ανά θρανίο και στη γενικότερη λειτουργία του σχολείου.

Με τι μέτρα άνοιξαν τα σχολεία

Μαθητές 12 ετών και άνω και εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης τελευταίου εξαμήνου.

Αν δεν έχουν τα παραπάνω δικαιολογητικά, οι μαθητές υποχρεούνται να προσκομίζουν αρνητικό self test, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο.

Αντίστοιχα, οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει από COVID 19 πρέπει να έχουν βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα γίνεται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (έως και 48 ώρες πριν από την προσέλευση την Τρίτη και την Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.

Για την πρώτη εβδομάδα το self test πρέπει να έχει γίνει την Κυριακή ή το πρωί της Δευτέρας, πριν από το σχολείο.

Για τα κρούσματα στα σχολεία προβλέπεται ότι μία τάξη θα κλείνει μόνο εάν έχει νοσήσει πάνω από το 50% των μαθητών και συγκεκριμένα 50%+1 μαθητές του τμήματος, και θα γίνεται τηλεεκπαίδευση.

Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19, απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες. Επιστρέφει στη σχολική μονάδα έπειτα από τουλάχιστον δέκα ημέρες και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Επιπλέον, για τις στενές επαφές προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα επτά ημερών ως εξής:

-Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

-δυο εργαστηριακά τεστ -rapid πέραν των προβλεπομένων

-εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν κοντά στο κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ (τις ημέρες που δεν κάνουν τα δυο εργαστηριακά).

-Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

-δυο αυτοδιαγνωστικά τεστ ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.

Οι καινοτομίες και οι προκλήσεις

Από φέτος εντάσσονται τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων στο πρόγραμμα όλων των νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων μετά την πιλοτική εφαρμογή τους σε 218 σχολεία. Το νηπιαγωγείο θα είναι υποχρεωτικό από τα τέσσερα χρόνια για όλους, ενώ εισάγονται και τα αγγλικά. Έμφαση δίνεται στην καλλιέργεια δεξιοτήτων, για παράδειγμα κριτική σκέψη, ενσυναίσθηση, επίλυση προβλημάτων, συνεργασία μέσα από θεματικές, «όπως οδική ασφάλεια, σεβασμός του περιβάλλοντος, εκπαιδευτική ρομποτική, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, εθελοντισμός, επιχειρηματικότητα και άλλα». Επίσης, ξεκινούν πιλοτικά «123 νέα προγράμματα σπουδών στη Γενική Εκπαίδευση», εξηγεί η κ. Κεραμέως.

Σχεδόν διπλασιάζονται τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία στη χώρα, φθάνουν τα 112, ενώ πέρσι λειτουργούσαν 62.

Προβλέπεται σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός στο ωρολόγιο πρόγραμμα, συνδέονται οι δομές Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με «τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς εργασίας», ξεκινούν να λειτουργούν «τα πρώτα έξι Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια στην ιστορία της χώρας», επισημαίνει η υπουργός Παιδείας.

Επίσης, θεσπίζονται «οριζόντιες επιμορφώσεις για τους εκπαιδευτικούς, αξιολόγηση και μεγαλύτερη αυτονομία των εκπαιδευτικών και των σχολείων», αναφέρει η κ. Κεραμέως. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν 11.700 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών.

Με ασφάλεια και με αλληλεγγύη το άνοιγμα των σχολείων στους δήμους της Αττικής

Επιστροφή στα σχολεία για τους μαθητές, και ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς στους δήμους της Αττικής αποτέλεσε ύψιστη προτεραιότητα τις τελευταίες ημέρες η προετοιμασία των σχολικών εγκαταστάσεων, ώστε με το πρώτο χτύπημα του κουδουνιού να είναι όλα έτοιμα και να υποδεχθούν τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς με ασφάλεια και σύμφωνα με όλα όσα προβλέπονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Είναι η δεύτερη χρονιά που τα σχολεία ανοίγουν μέσα σε κατάσταση πανδημίας κι έτσι για τους δήμους υπάρχει πλέον η σχετική εμπειρία, οπότε οι εργασίες έγιναν με μεγαλύτερη ακρίβεια και σιγουριά. Όλο το προηγούμενο διάστημα ολοκληρώθηκαν οι όποιες επιδιορθώσεις, οι καθαρισμοί, οι απολυμάνσεις.

«Προτεραιότητά μας να είναι όλα έτοιμα και ασφαλή»

«Για εμάς αποτελούν προτεραιότητα τα σχολεία όλο αυτό το διάστημα, ώστε να είναι έτοιμα και ασφαλή. Αυτός είναι ο σκοπός μας», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης και συνεχίζει: «Την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήσαμε σύσκεψη με μοναδικό θέμα την προετοιμασία για το ασφαλές και απρόσκοπτο άνοιγμα των σχολείων, με τη συμμετοχή των αρμόδιων αντιδημάρχων και τον προέδρων των σχολικών Επιτροπών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Έγινε αναλυτική ενημέρωση και διεξοδική συζήτηση αναφορικά με όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με το άνοιγμα και την ομαλή λειτουργία των σχολείων του δήμου και από εκεί και πέρα υπήρξε κινητοποίηση ολόκληρου του μηχανισμού και στενή συνεργασία των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, προκειμένου να ολοκληρωθούν έγκαιρα όλες οι εργασίες. Όλη την εβδομάδα εργαστήκαμε για τις τελευταίες λεπτομέρειες, που έχουν απομείνει, το ίδιο και μέσα στο σαββατοκύριακο, με τους τελευταίους χρωματισμούς, τον καθαρισμό, τις απολυμάνσεις».

Σχετικά με κάτι έκτακτο που ενδεχομένως προκύψει, ο κ. Καλαφατέλης απαντά: «Οι αντιδήμαρχοι και οι πρόεδροι των Επιτροπών βρίσκονται όλες αυτές τις ημέρες σε διαρκή επικοινωνία με τους διευθυντές των σχολείων, ώστε ό,τι προκύψει να λυθεί άμεσα».

Ο δήμος Διονύσου «χτυπήθηκε» διπλά μέσα στο 2021, τόσο τον χειμώνα με την κακοκαιρία και την επέλαση της «Μήδειας», όσο και τον περασμένο μήνα με τις φωτιές. «Ευτυχώς δεν “ χτυπήθηκε” κάποιο σχολείο μας, ούτε στη μία περίπτωση, ούτε στην άλλη», λέει ο δήμαρχος Διονύσου και προσθέτει: «Έχουμε 37 σχολεία και παρά τις δοκιμασίες που περάσαμε, αλλά και την κούραση του προσωπικού, όλα τα σχολεία είναι έτοιμα για να ξεκινήσουν οι διδασκαλίες. Ως δήμος είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα».

«Το πράσινο που κάηκε έχει αντίκτυπο και στα παιδιά»

Και ο δήμος Μάνδρας-Ειδυλλίας δοκιμάστηκε άγρια τον Αύγουστο με τις φωτιές, ωστόσο και εδώ τα σχολεία είναι καθ’ όλα έτοιμα. «Δεν χτυπήθηκε ο ιστός της πόλης, οπότε δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα με τα σχολεία μας», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Χρήστος Στάθης. «Όλες οι σχολικές μονάδες είναι έτοιμες προς λειτουργία. Εμείς εκμεταλλευθήκαμε και το διάστημα που ήταν κλειστά τα σχολεία λόγω της πανδημίας και κάναμε όλες τις εργασίες που χρειάζονταν. Τις όποιες επιδιορθώσεις, τους ελαιοχρωματισμούς, τα γήπεδα, τις αίθουσες, τους προαύλιους χώρους. Παρ’ όλο το πλήγμα των 100.000 στρεμμάτων, τα σχολεία είναι ήδη έτοιμα. Είναι δεδομένο πως αποτελεί προτεραιότητά μας η ασφάλεια. Αντισηπτικά, είδη υγιεινής, καθαρισμοί, θα γίνουν και οι τελικές απολυμάνσεις μέσα στο σαββατοκύριακο και οι μαθητές θα επιστρέψουν με ασφάλεια στα σχολεία για τη νέα χρονιά», λέει ο ακόμη ο κ. Στάθης, όμως ειδικά για την περιοχή και τις φωτιές θέτει μια επιπλέον παράμετρο:

«Το κακό είναι αυτά τα 100.000 στρέμματα που κάηκαν. Εμείς είμαστε ένας δήμος, όπου το 80% είναι το πράσινο. Όταν καίγεται σε τέτοια έκταση το πράσινο, είναι κακό και για τα παιδιά, γιατί πέφτει η ποιότητα της ζωής τους. Έχει αντίκτυπο στα παιδιά».

«Από κανέναν μαθητή δεν θα λείψει οτιδήποτε χρειάζεται»

Ωστόσο, πέρα από τις ετοιμασίες των σχολικών μονάδων, οι περισσότεροι δήμοι της Αττικής φρόντισαν και για τις οικογένειες εκείνες, που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα σχολικά έξοδα, τα οποία είναι ιδιαίτερα υψηλά σε κάθε ξεκίνημα της χρονιάς. Έτσι, δημιούργησαν δράσεις αλληλεγγύης, καλώντας όλους τους άλλους δημότες να συνεισφέρουν στη συγκέντρωση σχολικών ειδών, ώστε μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου να προωθηθούν σε όποιες οικογένειες το έχουν ανάγκη, ενώ ανάλογες συγκεντρώσεις σχολικών ειδών έγιναν και για να σταλούν στους μαθητές των πυρόπληκτων περιοχών, στην Εύβοια και στην Πελοπόννησο.

Ένας από τους δήμους που διοργάνωσε μια τέτοια δράση και μάλιστα με την επωνυμία «Δώρα από καρδιάς», είναι αυτός της Πετρούπολης. «Συγκεντρώνουμε σχολικά είδη για τους ωφελούμενους του Κοινωνικού Παντοπωλείου του δήμου μας, στο πλαίσιο του να μην λείψει από κανέναν μαθητή το οτιδήποτε χρειάζεται. Κανένα παιδί να μην πάει στο σχολείο χωρίς τη σάκα του, το βιβλίο του, το τετράδιο, το μολύβι του ή ακόμη και τις ξυλομπογιές του και μάλιστα όλα αυτά να βρίσκονται σε άριστη κατάσταση. Για εμάς ως δήμος είναι πολύ σημαντικό αυτό και υπάρχει ανταπόκριση από τους πολίτες», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Πετρούπολης Στέφανος Γαβριήλ Βλάχος.

Και ως προς τις προετοιμασίες για το άνοιγμα των σχολείων, αναφέρει: «Όλες αυτές τις ημέρες είμαστε σε εγρήγορση, επιδιορθώνουμε ό,τι χρειάζεται, κάνουμε τους καθαρισμούς, τις απολυμάνσεις, εφοδιάζουμε με αντισηπτικά και όλα τα απαραίτητα. Την πρώτη ημέρα που θα χτυπήσει το κουδούνι, τα σχολεία μας θα είναι πανέτοιμα για να υποδεχθούν τους μαθητές τους».