Μητσοτάκης: Εμβολιασμός παιδιών από 12 ετών

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την περιοδεία του στη Μεσσηνία και σε συζήτηση με πολίτες, αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς των παιδιών. Συγκεκριμένα είπε ότι θα ανοίξει η πλατφόρμα και για ηλικίες από 12 ετών και πάνω . Παράλληλα επανέλαβε οτι η κυβέρνηση θα ακούσει τις σχετικές εισηγήσεις των ειδικών ενω ξεκαθάρισε οτι οι γονείς θα έχουν την ευχέρεια να πάρουν την όποια απόφαση και πως δεν πρόκειται ποτέ ο εμβολιασμός για τα παιδιά να ειναι υποχρεωτικός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε αρχικά τον αγροτικό συνεταιρισμό «Ελαιώνα» στους Γαργαλιάνους, η νέα κτιριακή δομή του οποίου βρίσκεται στο στάδιο της αποπεράτωσης. Βασικά θέματα συζήτησης, κατά την διάρκεια της επίσκεψης στον συνεταιρισμό, ο οποίος πραγματοποιεί εξαγωγές σε Αυστρία και Γερμανία, ήταν οι δυνατότητες που προσφέρει στη Μεσσηνία, η υψηλή ποιότητα του λαδιού που παράγει, η διαχείριση του νερού, καθώς και η μείωση της γραφειοκρατίας.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, «αυτό το οποίο έχω να πω εγώ είναι ότι από την πρώτη στιγμή είχαμε μία πολιτική η οποία στηρίζεται πρώτον στην ανάγκη να πετύχουμε περισσότερη συνεργασία μεταξύ των παραγωγών, γιατί χρειαζόμαστε μέγεθος, οικονομίες κλίμακος για να μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε μεγαλύτερους ‘παίκτες’ από το εξωτερικό» και πρόσθεσε:

«Δεύτερον, αδιαπραγμάτευτη έμφαση στην ποιότητα. Έχουμε τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε καλύτερες τιμές δεν θα είμαστε ανταγωνιστικοί ποτέ παράγοντας το φθηνότερο προϊόν, αλλά θα είμαστε ανταγωνιστικοί παράγοντας το καλύτερο προϊόν. Τρίτη προτεραιότητα είναι η καθετοποιημένη διαχείριση από το δέντρο μέχρι τη διαχείριση των αποβλήτων αλλά με τρόπο ο οποίος θα είναι φιλικός προς το περιβάλλον».

«Αυτή είναι μία αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα και της νέας ΚΑΠ», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Αντιλαμβανόμαστε πια ότι αυτός είναι ένας δρόμος χωρίς καμία επιστροφή. Και, βέβαια, η δυνατότητα να μπορέσουμε να συνδέσουμε τον πρωτογενή τομέα με τη συνολική ανάπτυξη της περιοχής, να μπορέσουμε να κάνουμε και αυτήν τη μοναδικής ομορφιάς περιοχή αλλά και την όλη διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου επισκέψιμη. ‘Οπως καλή ώρα το κάνουμε με τα οινοποιεία μας, αύριο θα το κάνουμε και με το λάδι έτσι ώστε να μπορέσουμε να προσφέρουμε και υπηρεσίες στον πρωτογενή μας τομέα που θα στηρίζονται και θα πρέπει να στηρίζονται -γιατί όχι αποκλειστικά- σε παραγωγή του πρωτογενούς τομέα έτσι ώστε όταν οι επισκέπτες μας γυρίσουν στις χώρες τους να αναζητούν τα προϊόντα μας και όταν δεν θα βρίσκονται στην Ελλάδα. Και, βέβαια, νομίζω ότι έχουμε αποδείξει ότι θέλουμε να στηρίξουμε τα συνεργατικά σχήματα και η επίσκεψή μου εδώ ακριβώς αυτόν τον χαρακτήρα έχει, να είναι το δικό σας παράδειγμα έτσι ένα μοντέλο και για άλλες περιοχές. Και πρέπει να πω ότι και στο δικό μου τον τόπο, στην Κρήτη, που κι αυτή έχει πολύ πλούσιο δυναμικό ως προς την παραγωγή λαδιού, χρειαζόμαστε περισσότερη συνεργασία μεγαλύτερες οικονομίες κλίμακος και μεγαλύτερη έμφαση, βέβαια, στην τυποποίηση, στο marketing, στο branding. Μια προσπάθεια η οποία νομίζω ότι γίνεται πιο εύκολη όσο βελτιώνεται και η διεθνής εικόνα της χώρας τόσο θα βελτιώνεται και η εικόνα των προϊόντων μας. Για τα διαδικαστικά ζητήματα ήμουν ενήμερος, η κατεύθυνση την οποία έχω δώσει στον Υπουργό και στη διαχειριστική είναι στα πλαίσια των κανόνων -οι οποίοι δεν αλλάζουν- , να έχουμε νομίζω τη μέγιστη δυνατή ευελιξία για να μπορέσουμε να μην έχουμε γραφειοκρατικές καθυστερήσεις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό, συζήτησε με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού Νίκο Αθανασόπουλο και τα μέλη του για την πορεία των έργων και τον σχεδιασμό για τη λειτουργία του.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε μονάδα επεξεργασίας και τυποποίησης φιλέτου σαρδέλας και γαύρου με εξαγωγική δραστηριότητα στην Ευρώπη και ενημερώθηκε για την παραγωγική διαδικασία και ακολούθως επιθεώρησε τα έργα ανάπτυξης του αλιευτικού καταφυγίου στο λιμάνι του Μαράθου ενώ συνομίλησε με την ομάδα μηχανικών και εργαζομένων για την πρόοδο των εργασιών. Πρόκειται για έργο 5.5 εκατ. ευρώ (μέσω ΕΣΠΑ) για την ανακατασκευή του λιμανιού και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί με ταχείες διαδικασίες του χρόνου την άνοιξη ενώ η αποκατάστασή του θα συμβάλλει και στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Επόμενος σταθμός ήταν τα θερμοκήπια που βρίσκονται στο Λαγκούβαρδο Φιλιατρών, όπου συνομίλησε για πολλά θέματα με τους αγρότες της περιοχής, άκουσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τους ενημέρωσε για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική . Τον πρωθυπουργό υποδέχτηκαν οι ιδιοκτήτες του θερμοκηπίου που είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα. Με αφορμή συνομιλία που είχε με την κόρη ενός εκ των ιδιοκτητών, η οποία σπουδάζει γεωπόνος, ο πρωθυπουργός διηγήθηκε μια ιστορία με τον πατέρα του και τον Ελευθέριο Βενιζέλο. «Όταν ο πατέρας μου ήταν 16 χρονών ρώτησε τον Ελευθέριο Βενιζέλο τί έπρεπε να σπουδάσει. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος του είπε χωρίς να το σκεφτεί: γεωπόνος. Θεωρούσε απαραίτητο να υπάρχει η σωστή τεχνογνωσία για να μπορέσει να υποστηριχθεί ο πρωτογενής τομέας. Ακολούθησε άλλη διαδρομή βέβαια στη συνέχεια…».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε στην συνέχεια ότι «η κυβέρνηση αναγνωρίζει τον πρωτογενή τομέα ως βασικό πυλώνα της εθνικής ανάπτυξης και διαπραγματεύεται αποτελεσματικά για τα συμφέροντά των αγροτών». «Στο πλαίσιο αυτό», συνέχισε, «η κυβέρνηση εξασφάλισε για τη χώρα πόρους 19,4 δισ. ευρώ μέσω της νέας ΚΑΠ για την περίοδο 2021-2027, ίδιους πόρους με την τρέχουσα περίοδο 2014-2020, παρότι συνολικά σε επίπεδο Ε.Ε. μειώθηκαν κατά 10%.»

Επίσης, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε στην Χριστιανούπολη το ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, μία από τις μεγαλύτερες βυζαντινές εκκλησίες της Ελλάδας.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στο πρώτο σκέλος της περιοδείας του στη Μεσσηνία, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αρμόδιος για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, Γιάννης Οικονόμου, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αρμόδια για την Αλιευτική Πολιτική, Φωτεινή Αραμπατζή, ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, οι βουλευτές της ΝΔ, Ιωάννης Λαμπρόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης, Περικλής Μαντάς, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας και ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος και ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος

 

Επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κυπαρισσία

Με την επίσκεψη στην πόλη της Κυπαρισσίας ολοκληρώθηκε η περιοδεία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Μεσσηνία.

Προηγουμένως, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το φράγμα της Χριστιανούπολης, όπου ενημερώθηκε για τα έργα που εκτελούνται από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αρμόδιο για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, Γιάννη Οικονόμου.

Στη συνέχεια συνοδευόμενος από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και τον δήμαρχο Τριφυλίας, Γιώργο Λεβεντάκη βρέθηκε στον ιερό ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στη Χριστιανούπολη, που έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα εντυπωσιακότερα μνημεία της Πελοποννήσου.

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποδέχτηκαν ο μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας, Χρυσόστομος και ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος, τους οποίους ευχαρίστησε για τα μηνύματά τους υπέρ του εμβολιασμού.

Μιλώντας ο πρωθυπουργός για την ανάδειξη του ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και του περιβάλλοντος χώρου, καθώς και για την αποκατάσταση του νεότερου ναού, είπε ότι «θα ενισχύσουν περαιτέρω την προσέλευση επισκεπτών και θα δημιουργήσουν έναν πολιτιστικό πόλο μοναδικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή του δήμου Τριφυλίας».

Να σημειωθεί ότι ο ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος χρονολογείται στις αρχές του 12ου αιώνα και αποκαταστάθηκε το 2011-2013 στο πλαίσιο ΕΣΠΑ 2007-2013.

Παράλληλα, η αποκατάσταση του νεότερου ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και η συνολική ανάδειξη του μνημειακού χώρου της Χριστιανούπολης, που αποτελούσε το ονομαστό κέντρο της Βυζαντινής Μητρόπολης των Χριστιανών, θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού, της περιφέρειας Πελοποννήσου και της μητρόπολης Τριφυλίας και Ολυμπίας, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024.

Οι εργασίες ανάδειξης και διαμόρφωσης αφορούν στον περιβάλλοντα χώρο ενός προέχοντος βυζαντινού μνημείου της Πελοποννήσου, το οποίο μετά την συνολική του αποκατάσταση γνωρίζει αυξημένη προσέλευση επισκεπτών.

Στην συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε μονάδες του πρωτογενή τομέα, στην Τερψιθέα Μεσσηνίας.

Ειδικότερα, συνομιλώντας με τα μέλη οικογένειας που ασχολείται με την καλλιέργεια γλυκοπατάτας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε μαζί τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ενημερώθηκε για την εξαγωγική τους δραστηριότητα.

Κατόπιν επισκέφθηκε ένα δικτυοκήπιο με ντομάτες της περιοχής, όπου συζήτησε με τον προϊστάμενο και γεωπόνο για την τεχνολογία των δικτυοκηπίων, που αποτελούν μια βιώσιμη καινοτομία στον κλάδο της γεωργίας, ενώ είχε επίσης συνομιλία με μέλη του αγροτικού συλλόγου Φιλιατρών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Η περιοδεία του πρωθυπουργού στην Πελοπόννησο θα συνεχιστεί στην Αρκαδία με τελικό σταθμό την Τρίπολη, όπου αργά το απόγευμα θα μιλήσει στη συνδιάσκεψη για τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική που διοργανώνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην περιφέρεια Πελοποννήσου.

Επίσκεψη στη Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων και τον ΧΥΤΥ στην Τρίπολη, το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων

«Πιστεύω ότι θα λύσουμε οριστικά πια το ζήτημα των απορριμμάτων της Πελοποννήσου για να μπορέσουμε πια να μπούμε και στη νέα φάση, η οποία θα συμπεριλαμβάνει περισσότερη πρόληψη, περισσότερη επαναχρησιμοποίηση, περισσότερη ανακύκλωση -φυσικά- στην πηγή, αλλά είναι δεδομένο ότι πάντα θα υπάρχει ένα μέρος του υπολείμματος το οποίο πρέπει να το διαχειριζόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την επίσκεψή του στη Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων και τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων που κατασκευάζονται στην Αρκαδία και θα μπορούν να διαχειριστούν 105.000 τόνους αποβλήτων ανά έτος.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων που υλοποιείται στην Ελλάδα, το οποίο επισκέφθηκε το απόγευμα ο πρωθυπουργός, συνεχίζοντας την περιοδεία του στην περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περπάτησε στο εργοτάξιο, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, αρμόδιο για θέματα ιδιωτικών επενδύσεων, Νίκο Παπαθανάση, συνομίλησε για την πορεία του έργου με εργαζόμενους και ενημερώθηκε αναλυτικά από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργο Περιστέρη και τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Γιώργο Αγραφιώτη.

Όσον αφορά την ενεργειακή αξιοποίηση του έργου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι επιμένει «ιδιαίτερα και στο κομμάτι της ενεργειακής αξιοποίησης του βιοαερίου το οποίο παράγεται».

Η υποδομή στην Αρκαδία αποτελεί τμήμα του ευρύτερου έργου για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με προϋπολογισμό κατασκευής 135 εκατομμύρια ευρώ. Σε πλήρη ανάπτυξη θα περιλαμβάνει δύο ακόμα ανάλογες μονάδες στη Μεσσηνία και τη Λακωνία και δύο σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων, που θα αναπτυχθούν στην Κορινθία και την Αργολίδα. Η μεταβατική διαχείριση στην Αρκαδία εκτιμάται πως θα αρχίσει φέτος τον Οκτώβριο.

Η κατασκευή του νέου ολοκληρωμένου συστήματος εκτιμάται ότι θα βάλει τέλος στην έλλειψη υποδομών για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Πελοπόννησο και στη λειτουργία χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων.

Στο έργο απασχολούνται 860 εργαζόμενοι στη φάση της κατασκευής και μετά την ολοκλήρωσή της θα δημιουργηθούν 260 θέσεις εργασίας στη φάση της 25ετούς λειτουργίας.

Στην συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε όσους έχουν συνδράμει στην υλοποίηση του έργου, την περιφέρεια και τον Νίκο Παπαθανάση, «δεδομένου ότι οι χειρισμοί που έγιναν προστάτευσαν την κοινοτική χρηματοδότηση και επέτρεψαν την έναρξη των εργασιών».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, επισήμανε ότι «με την πολύ καλή συνεργασία του περιφερειάρχη κ. Νίκα και με την εταιρεία επιλύσαμε πολλά προβλήματα και είμαστε σήμερα σε μία ευχάριστη θέση να βλέπουμε το έργο να υλοποιείται».
Παράλληλα, προσέθεσε πως τέτοια έργα «θα δώσουν ακριβώς τη στρατηγική και την ανάπτυξη που θέλουμε να δώσουμε στην πατρίδα μας: έναν τόπο φιλικό και στην επιχειρηματικότητα, αλλά και στις επιχειρήσεις, γρήγορο και ευέλικτο στις αδειοδοτήσεις».

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, δήλωσε «υπερήφανος και πολύ ευχαριστημένος, διότι δίνεται μία λύση», συμπληρώνοντας ότι «η Περιφέρειά μας έχει βασανιστεί τα τελευταία 20 χρόνια από αυτό το μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων». Ακόμη, ανέφερε ότι «τελειώνουμε με αυτό το μεγάλο θέμα για να δούμε τα άλλα μεγάλα ζητήματα της Περιφέρειάς μας, που έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα και να πάει ακόμα πιο μπροστά».

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό και βουλευτής Αρκαδίας της ΝΔ, Κώστας Βλάσης, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης, ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης και ο πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ Πελοποννήσου, Σταύρος Αργειτάκος.

Στις 18:30 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στην εκδήλωση για την παρουσίαση της ΚΑΠ στο Αποστολοπούλειο πνευματικό κέντρο της Τρίπολης.