Μωβ μέδουσες: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η μέδουσα Pelagia_noctiluca

Οι μωβ μέδουσες θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στην Μεσόγειο και το τσίμπημα τους είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχουν. Ειδικά φέτος (καλοκαίρι 2022), έχουν εντοπιστεί σε πολλά νησιά του Ιουνίου, του Αιγαίου αλλά και σε ακτές της Αττικής. Δείτε εδώ σχετικά. Πρόβλημα με τις μωβ τσούχτρες σε νησιά Ιονίου, Αιγαίου, Αττική κ.α. – Πρώτες βοήθειες – Χάρτης μεδουσών

Προσοχή δεν χρειάζεται πανικός, αλλά όταν βλέπετε τέτοιες περιπτώσεις δεν μπαίνουμε στην θάλασσα. Ειδάλλως η μόνη εγγύηση είναι η επίσκεψη στο νοσοκομείο μετά αγωγή με χάπια και κρέμες (ότι σας πει ο γιατρός) και σημάδια που θα τα έχετε ακόμα και μήνες. Το είδος είναι η μωβ μέδουσα – Pelagia noctiluca. Όταν είναι νεαρές έχουν καφέ χρώμα και όταν είναι ενήλικες έχουν μωβ χρώμα. Οι μεγαλύτεροι θηρευτές της μωβ μέδουσας είναι η Δερματοχελώνα, η χελώνα Καρέτα καρέτα, ο Τόνος, ο Ξιφίας και το Φεγγαρόψαρο.Εντοπίζεται σε βάθη από 0 μέχρι 1600 μέτρα. Μέγιστο μήκος τα 10 εκατοστά σε διάμετρο και το μήκος των πλοκαμιών μπορεί να φτάσει μέχρι 10 μέτρα. Κυρίως τρέφεται με σάλπες, διάφορα χιτωνοφόρα, πλακτονικά καρκινοειδή και αυγά ψαριών.

Η μέδουσα Pelagia_noctiluca

Pelagia noctiluca, από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στη Μεσόγειο
Τι προκαλεί το τσίμπημα:
▪ πόνος σαν κάψιμο 😖
▪ κοκκίνισμα
▪ ναυτία 🤢
▪ πτώση πίεσης κ.α.

https://pbs.twimg.com/media/FUT4CREWQAAbwyR?format=jpg

Αναλυτικά οι καταγραφές για Μωβ Τσούχτρες το 2022:

Ιανουάριος 2022: Η μωβ μέδουσα εντοπίζεται μεταξύ άλλων από παρατηρητές σε Πόρτο Ράφτη και Κρήτη

Μάρτιος 2022: Υπάρχουν καταγραφές για τον Σαρωνικό κόλπο, την Κεντρική Μακεδονία και την Περιφέρεια της Πελοποννήσου.

Απρίλιος 2022: Στις 15/4 εμφανίζεται στη Σαμοθράκη. Καταγραφές υπάρχουν για τον Πειραιά, το Αγκίστρι και τη Ζάκυνθο.

Μάιος 2022: Οι καταχωρήσεις αυξάνονται. Σαρωνικός, Πελοπόννησος, Παξοί, Νέα Πέραμος, Βουλιαγμένη, Αγκίστρι, Κεφαλονιά, Χαλκιδική, και Σπέτσες.

Δείτε εδώ αναλυτικά