Νέα επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά

Για νέα επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά προειδοποιεί με επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο καιρού, η ΕΜΥ. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία:

Σήμερα Δευτέρα (23-01-2023),
1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
α. Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη βορειοδυτική Πελοπόννησο έως το βράδυ.
β. Στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία.
2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά όπου στα βορειοδυτικά θα είναι κατά τόπους πυκνές.

Την Τρίτη (24-01-23)
1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην κεντρική Μακεδονία και από τις προμεσημβρινές ώρες στη Θεσσαλία -κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια- και στις Σποράδες.
2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία νέα επιδείνωση του καιρού αναμένεται από το βράδυ της Τετάρτης (25/1) έως και την Παρασκευή (27/1) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες αρχικά στα δυτικά, κεντρικά και νότια που βαθμιαία θα επεκταθούν προς τα βορειοανατολικά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά καθώς και στα βόρεια ημιορεινά, ενώ οι άνεμοι στα πελάγη θα είναι ενισχυμένοι και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Οι τοπικά έντονες βροχοπτώσεις και οι σποραδικές καταιγίδες που εκδηλώνονται νωρίς σήμερα το πρωί στη Δυτική Ελλάδα, αναμένεται να συνεχιστούν, με εξασθένηση των φαινομένων το βράδυ, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ meteo.gr.

Βροχές θα εκδηλωθούν επίσης στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία και ενδεχομένως σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας. Παράλληλα, αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιοχές να εκδηλωθούν λασποβροχές. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, με ενδεικτικό υψόμετρο πάνω από τα 1.200 μέτρα σε Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία και πάνω από τα 1.500 μέτρα στα υπόλοιπα.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από το Meteo, το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).