Νέος κοροναϊός: 170 νεκροί, πάνω από 7.700 κρούσματα

Ο απολογισμός της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί νέος κοροναϊός στην Κίνα έγινε ακόμη πιο βαρύς, με 170 νεκρούς από 132 χθες και πάνω από 1.700 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ανακοίνωσαν οι αρχές. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανερχόταν σε 7.711 από 5.974 ως χθες βράδυ, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η Εθνική Επιτροπή Υγεία. Τα στοιχεία αυτά σημαίνουν πως το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό ξεπέρασε αυτόν των κρουσμάτων του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (ΣΟΑΣ).

Ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Donald Trump δήλωσε ότι οι Η.Π.Α. θα στείλουν εμπειρογνώμονες στην Κίνα για να βοηθήσουν το έθνος να απαλλαγεί από την επιδημία του κοροναϊού. “Στέλνουμε τους καλύτερους εμπειρογνώμονές μας από το CDC για να τους βοηθήσουμε”, δήλωσε ο Larry Kudlow σε δημοσιογράφους την Τετάρτη, αναφερόμενος στα Κέντρα των ΗΠΑ για τον έλεγχο και την πρόληψη ασθενειών. “Οι Κινέζοι μας κάλεσαν να το πράξουμε” ανέφερε.

Η επιτροπή έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα συνεδριάσει την Πέμπτη για να εξετάσει το ενδεχόμενο να κηρυχθεί ο κορωναϊός ως “παγκόσμια κρίση”.

Η επιτροπή διευκρίνισε σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ότι έχουν επιβεβαιωθεί 7.711 κρούσματα του νέου κοροναϊού και υπάρχουν επίσης άλλα 12.167 ύποπτα κρούσματα. Νωρίτερα, οι υγειονομικές αρχές στη Χουμπέι έκαναν λόγο για 37 νέους θανάτους και 1.032 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε αυτή την επαρχία, εστία της μόλυνσης του αποκαλούμενου 2019-nCoV.

Αναβάλλονται όλες οι εγχώριες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις

Όλοι οι αγώνες των κινεζικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου αναβάλλονται εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, ανακοίνωσε σήμερα η κινεζική ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Η έναρξη της σεζόν 2020 αναβάλλεται «για όλους τους τύπους» διοργανώσεων, σε «όλα τα επίπεδα», προκειμένου να προστατευθούν οι παίκτες και το φίλαθλο κοινό, εξήγησε η κινεζική ομοσπονδία ποδοσφαίρου. Η κινεζική Σούπερ Λίγκα (CSL, πρώτη κατηγορία) επρόκειτο να αρχίσει την 22η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ.

Έκτακτη συνεδρίαση του ΠΟΥ

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα συγκαλέσει εκ νέου σήμερα Πέμπτη, και για τρίτη φορά σε μία εβδομάδα, την Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης για τον νέο κοροναϊό που εμφανίστηκε στην Κίνα, προκειμένου να αποφανθεί εάν η επιδημία αποτελεί ή όχι απειλή διεθνούς ανησυχίας.  «Αποφάσισα να συγκαλέσω εκ νέου αύριο την Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού για τον νέο #κοροναϊό (2019-nCoV) προκειμένου να με ενημερώσει εάν η υφιστάμενη επιδημία συνιστά μια έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ανησυχίας» έγραψε ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους σε ένα tweet.

Η IKEA κλείνει προσωρινά όλα τα υποκαταστήματά της στην Κίνα

Η σουηδική εταιρεία επίπλων και οικιακών ειδών IKEA ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά τη λειτουργία όλων των υποκαταστημάτων της στην Κίνα, εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που έχει προκαλέσει ο νέος κοροναϊός. Η απόφαση να κλείσουν και τα τριάντα υποκαταστήματα της μεγαλύτερης αλυσίδας λιανικής πώλησης επίπλων, οικιακών ειδών και ηλεκτρικών συσκευών στον κόσμο ανακοινώθηκε πριν συμπληρωθούν 24 ώρες από την αρχική κίνησή να αναστείλει τη λειτουργία των μισών και να συντομεύσει το ωράριο λειτουργίας τους.

Τέσσερα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού στην Γερμανία

Τέσσερα είναι μέχρι στιγμής τα εξακριβωμένα περιστατικά ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον νέο κινεζικό κοροναϊό στη Γερμανία. Όλοι οι ασθενείς εργάζονται στο ίδιο τμήμα της εταιρίας εξαρτημάτων αυτοκινητοβιομηχανίας Webasto, η οποία έχει έδρα το Λάντσμπεργκ της Βαυαρίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του βαυαρικού υπουργείου Υγείας, ο 33χρονος άνδρας που διαγνώσθηκε ήδη προχθές (Δευτέρα) το βράδυ, θεωρείται ότι επιμολύνθηκε από τον ιό από Κινέζα συνεργάτιδα, η οποία είχε επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου στην Γερμανία κατά το διάστημα 18η-23η Ιανουαρίου. Η ίδια παρουσίασε συμπτώματα της νόσου κατά την επιστροφή της στην Κίνα, αλλά διαγνώστηκε μόλις τρεις μέρες μετά, όπως και οι γονείς της.

Οι γερμανικές υγειονομικές αρχές εξέτασαν περίπου 40 άτομα του στενού επαγγελματικού και οικογενειακού περιβάλλοντος του εργαζόμενου και σε αυτόν τον κύκλο ανήκουν οι υπόλοιποι τρεις άλλοι ασθενείς. Η εταιρία Webasto αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας της τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Κυριακή, ενώ ακύρωσε όλα τα ταξίδια εργαζομένων της από και προς την Κίνα, όπου διατηρεί 13 εργοστάσια, ένα εκ των οποίων στην περιοχή της πόλης Ουχάν, που είναι το επίκεντρο του κοροναϊού. Στο μεταξύ ύποπτο περιστατικό εξετάζεται στην Βρέμη, όπου 47χρονος εμφάνισε προβλήματα του αναπνευστικού και υψηλό πυρετό, ενώ εργαζόταν στο ναυπηγείο της πόλης μαζί με εργάτες που είχαν φθάσει τις προηγούμενες ημέρες από την Κίνα.

Τρία νέα κρούσματα του νέου κοροναϊού, στη Μαλαισία

Το υπουργείο Υγείας της Μαλαισίας ανακοίνωσε σήμερα ότι εντοπίστηκαν άλλα τρία κρούσματα του νέου κοροναϊού που προκαλεί επιδημία ιογενούς πνευμονίας στην Κίνα, γεγονός που αυξάνει το σύνολό τους στη χώρα αυτή σε 7.

Όλοι οι ασθενείς είναι υπήκοοι της Κίνας, σημείωσε η Κουάλα Λουμπούρ.

Τα τρία νέα κρούσματα είναι ένα κοριτσάκι τεσσάρων ετών, ένας 52χρονος άνδρας και η μητέρα δύο παιδιών που είχε ήδη επιβεβαιωθεί ότι έχουν μολυνθεί, διευκρίνισε σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας της Μαλαισίας.