Νέο ρεκόρ για την τιμή του νικελίου – Ανεστάλη η διαπραγμάτευση του

Νευρικότητα επικρατούσε και πάλι σήμερα στις χρηματιστηριακές αγορές, σε ένα πληθωριστικό πλαίσιο που επιδεινώνεται με τη συνεχή αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων ενώ η γεωπολιτική κατάσταση παραμένει εντελώς απρόβλεπτη.

Ο φόβος μια πιθανής ύφεσης ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία συνέχισε να ασκεί πιέσεις στα ασιατικά χρηματιστήρια: το Τόκιο υποχώρησε κατά 1,71%, το Χονγκ Κονγκ κατά 1,4% και η Σανγκάη κατά 2,4%.

Στην Ευρώπη, το Παρίσι ανέκαμψε με άνοδο 1,79%, η Φρανκφούρτη κατά 1,36%, και το Μιλάνο κατά 3,19%.

Η τιμή του βαρελιού του μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας συνέχισε την ανοδική του πορεία σήμερα, πάνω από τα 125 δολάρια. Το βαρέλι του αμερικανικού αργού (WTI), παράδοσης Απριλίου, κινούνταν πάνω από τα 120 δολάρια.

Η κατάσταση ήταν η ίδια για τα μέταλλα. Χθες, η τιμή για το ευρωπαϊκό συμβόλαιο αερίου καθώς και αυτού για το σιτάρι και τα μέταλλα ανήλθαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ.

Η τιμή του νικελίου συνέχισε σήμερα την ξέφρενή του πορεία, ξεπερνώντας για λίγο τα 100.000 δολάρια ανά τόνο, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η Ρωσία δεν θα είναι πλέον σε θέση να εξάγει την παραγωγή της. Απέναντι σε αυτή την εκτίναξη της τιμής, το χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου (London Metal Exchange, LME) αναγκάστηκε να αναστείλει τη διαπραγμάτευση του νικελίου σήμερα το πρωί.

Οι αγορές έχουν καταληφθεί από πυρετό μπροστά στον απρόβλεπτο οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία, που πυροδοτεί ανάφλεξη των τιμών των πρώτων υλών και κλυδωνισμούς.

Αν και όλα τα μέταλλα καταγράφουν άνοδο τιμών από την αρχή αυτής της εβδομάδας, το νικέλιο, που χρησιμοποιείται ιδίως για την παραγωγή μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με τη Ρωσία να είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς του, ανεβαίνει με αληθινά ιλιγγιώδη ρυθμό.

«Η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός νικελίου στον κόσμο και ο μεγαλύτερος παραγωγός πρωτογενών προϊόντων νικελίου, όπως το εξευγενισμένο νικέλιο, που είναι απαραίτητο για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων», θυμίζει ο Μπενζαμέν Λουβέ, αναλυτής της OFI AM.

«Για την ώρα, οι κυριότερες (σ.σ. ρωσικές) εταιρείες που παράγουν μέταλλα έχουν γλιτώσει από τις κυρώσεις, όμως πολλές από τις εταιρείες αυτού του τομέα τις διευθύνουν ολιγάρχες που βρίσκονται κοντά στον Βλαντίμιρ Πούτιν», συνέχισε. «Ο αντίκτυπος» κυρώσεων σ’ αυτές «θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντικός, καθώς το 37% των ρωσικών εξαγωγών έχουν προορισμό την Ολλανδία και το 16% τη Γερμανία», συμπλήρωσε.