Νέο ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού σε ΗΠΑ – Ευρώπη (upd2)

Οι ΗΠΑ κατέγραψαν χθες Παρασκευή πάνω από 94.000 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, τον υψηλότερο αριθμό αφότου η πανδημία του κορονοϊού άρχισε να εξαπλώνεται στην αμερικανική επικράτεια, με βάση την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Αυτό είναι το δεύτερο συνεχόμενο εικοσιτετράωρο που οι μολύνσεις ξεπέρασαν τις 90.000 και επίσης η δεύτερη συνεχόμενη ημέρα που καταγράφεται ρεκόρ επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές, η χώρα, όπου έχει ενσκήψει αναζωπύρωση της πανδημίας από τα μέσα του Οκτωβρίου, καταμέτρησε 94.125 νέες μολύνσεις ως χθες στις 20:30 (τοπική ώρα· 02:30 σήμερα Σάββατο ώρα Ελλάδας) με βάση την επισκόπηση από το Γαλλικό Πρακτορείο των δεδομένων που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο, τα οποία ανανεώνονται συνεχώς.

Το ίδιο διάστημα, καταγράφηκαν 919 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 229.544 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.

Ο συνολικός αριθμός των επίσημα καταγεγραμμένων μολύνσεων στις ΗΠΑ – που υφίστανται μακράν το βαρύτερο πλήγμα στην υφήλιο από την πανδημία σε απόλυτους αριθμούς – έχει πλέον φθάσει τις 9.034.295.

Το τρέχον διάστημα, η εξάπλωση συνεχίζεται με ραγδαίο ρυθμό στο βόρειο τμήμα των ΗΠΑ και σε μεσοδυτικές πολιτείες.

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν έχει μετατρέψει τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης σε αιχμή του δόρατος της επίθεσής του εναντίον του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η υγειονομική κρίση είναι η χειρότερη στη χώρα από αυτή που είχε προκαλέσει η λεγόμενη ισπανική γρίπη το 1918, ενώ η αμερικανική οικονομία βιώνει τη χειρότερη ύφεση από το 1929.

Χθες Παρασκευή ο Τραμπ υποβάθμισε για ακόμη μια φορά τη σοβαρότητα της πανδημίας του κορονοϊού, από τον οποίο προσβλήθηκε και ο ίδιος.

«Θέλουμε απλά επιστροφή στην ομαλότητα», είπε. «Αν μολυνθείτε, θα τα πάτε γρήγορα καλύτερα και κατόπιν θα αποκτήσετε ανοσία», πρόσθεσε, απευθυνόμενος σε πλήθος υποστηρικτών του στο Μίσιγκαν.

Στην ίδια ομιλία, ο Τραμπ καταφέρθηκε εναντίον του συστήματος υγείας της χώρας και ισχυρίστηκε – ψευδώς – ότι «οι γιατροί μας παίρνουν περισσότερα χρήματα αν κάποιος πεθάνει από COVID».

Γερμανία: Νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων: 19.059 – 103 θάνατοι

Σε 19.059 – αριθμό άνευ προηγουμένου από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού και ρεκόρ για τρίτη συνεχόμενη ημέρα – ανήλθε ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 που καταγράφηκε στη Γερμανία τις προηγούμενες 24 ώρες, με το σύνολο των καταγεγραμμένων περιπτώσεων να φθάνει πλέον τις 518.753, δείχνουν σήμερα τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους.

Παράλληλα, άλλοι 103 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού να φθάνει τους 10.452 νεκρούς.

Πάνω από 400.000 οι θάνατοι στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική

Στην περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, όπου έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο, ξεπεράστηκε χθες Παρασκευή το όριο των 400.000 θανάτων εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζεται στις επίσημες ανακοινώσεις των αρχών.

Σε όλη την περιφέρεια, είχαν καταγραφεί 400.524 θάνατοι ως χθες Παρασκευή το βράδυ (σ.σ. σήμερα Σάββατο στις 04:00 ώρα Ελλάδας).

Μακράν τα περισσότερα θύματα της πανδημίας καταγράφονται στη Βραζιλία (159.477 νεκροί).

Ιταλία: Αύξηση των θανάτων – Όλο και πιθανότερα, νέα, πιο αυστηρά μέτρα

Αύξηση παρουσιάζουν σήμερα οι θάνατοι στην Ιταλία από την επιδημία κορονοϊού. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, έχασαν τη ζωή τους 297 άνθρωποι και καταγράφηκαν 31.758 νέα περιστατικά.

Συνολικά, διενεργήθηκαν 215.886 διαγνωστικά τεστ. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας, από χθες μέχρι σήμερα εισήχθησαν 97 νέοι ασθενείς, και άλλοι 972 στους νοσοκομειακούς θαλάμους. Χθες καταγράφηκαν 31.084 νέα περιστατικά και 199 θάνατοι.

Στο μεταξύ, μέσα στο Σαββατοκύριακο ή το πολύ τις πρώτες ημέρες της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να εγκριθούν νέα, πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα, από την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε. Πριν από το τελικό «πράσινο φως», όλα δείχνουν ότι αυτή την φορά θα διεξαχθεί σχετική συζήτηση στο κοινοβούλιο για να ληφθούν υπόψη τυχόν προτάσεις της αντιπολίτευσης.

Αυτό που μένει ακόμη να εξακριβωθεί είναι αν τα νέα μέτρα θα αφορούν τις περιφέρειες με μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων (όπως την Λομβαρδία, την Καμπανία, το Βένετο και την Τοσκάνη) ή θα έχουν πανιταλική ισχύ.

Η Βρετανία ξεπέρασε το 1 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα

Το Ηνωμένο Βασίλειο ξεπέρασε σήμερα το ένα εκατομμύριο επιβεβαιωμένα κρούσματα της COVID-19, ένα νέο ορόσημο τη στιγμή που η κυβέρνηση εξετάζει ένα νέο εθνικό λόκνταουν στην Αγγλία.

“Μεταξύ της 31ης Ιανουαρίου και της 31ης Οκτωβρίου 2020 καταγράφηκαν 1.011.660 επιβεβαιωμένα κρούσματα”, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Τις τελευταίες 24 ώρες, 21.915 νέα κρούσματα καταγράφηκαν. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η χώρα με τα περισσότερα θύματα από την πανδημία στην Ευρώπη, έχει καταγράψει συνολικά 46.555 θανάτους που επήλθαν μέσα σε 28 ημέρες μετά τη διάγνωση των ασθενών που ήταν θετικοί στον ιό SARS-CoV-2. Οι 326 θάνατοι καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο.

Ρωσία: Ξεπέρασαν τις 18.000 τα νέα κρούσματα

Σε 18.140 ανήλθε ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού που διαγνώστηκαν το 24ωρο που πέρασε στη Ρωσία, εκ των οποίων τα 4.952 στη Μόσχα.

Με τα νέα κρούσματα ανήλθε σε 1.618.116 ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων νέου κορονοϊού στη χώρα.

Επίσης οι αρχές κατέγραψαν 334 νέους θανάτους από COVID-19 το 24ωρο που πέρασε, με τους οποίους ανήλθε σε 27.990 ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την νόσο αυτή στη Ρωσία.