Νίκη Ολυμπιακού επί του ΟΦΗ – Ο ΠΑΟ πήρε το ντέρμπι με ΑΕΚ

Ένα γκολ του Γκάρι Ροντρίγκες στο 19ο λεπτό άνοιξε το δρόμο προς τη 19η νίκη (2-0 τον ΟΦΗ) του Ολυμπιακού στο εφετινό πρωτάθλημα επί συνόλου 24 αγώνων (έχει και πέντε ισοπαλίες), επιτρέποντας στην πειραϊκή ομάδα να αυξήσει σε 13 τους βαθμούς της διαφοράς της από τον δεύτερο ΠΑΟΚ, ενόψει των πλέι οφ.

Οι «ερυθρόλευκοι» άσκησαν ασφυκτική πίεση στους (ελλιπείς) Κρήτες την πρώτη μισή ώρα του αγώνα, διάστημα στο οποίο έπαιξαν τον ΟΦΗ στο μισό γήπεδο και είχαν 10 τελικές (οι 8 στην εστία), έναντι καμίας των φιλοξενούμενων.

Με τρομερό πρέσιγκ στην πρώτη μπάλα οι παίκτες του Μαρτίνς έκαναν δύσκολη τη ζωή των αντιπάλων τους και δημιουργούσαν επικίνδυνες καταστάσεις στην περιοχή του Επασί, που έκανε… υπερωρίες. Στο 5ο λεπτό και στη σέντρα του Λαλά στο δεύτερο δοκάρι, ο Μασούρας νικήθηκε από τον τερματοφύλακα του ΟΦΗ.

Το ίδιο συνέβη στο 10΄ σε σουτ του Καρβάλιο, στο 11΄ ακυρώθηκε γκολ του Ελ Αραμπί για χέρι του σκόρερ, στο 16΄ ο Επασί έδιωξε σε κόρνερ σουτ του Μασούρα, στο 17΄ ο Εμβιλά δεν πρόλαβε να σουτάρει από κοντά και στο 19΄το σκορ άνοιξε ο Γκάρι Ροντρίγκες με συρτό σουτ, κι αφού η μπάλα κόντραρε και στον Γιαννούλη.

Στο 25΄ ο Καρβάλιο είδε το κοντινό σουτ που επιχείρησε να καταλήγει κόρνερ, στο 27΄ ο Βούρος παραλίγο να σημειώσει το… αυτογκόλ της αγωνιστικής (κόρνερ) και στο 42΄ ο Ελ Αραμπί αστόχησε από πλεονεκτική θέση.

Ο Νιόπλιας προσπάθησε να παρέμβει στον αγώνα με κάποιες αλλαγές αλλά το μοτίβο δεν άλλαξε, με τον Ολυμπιακό μόνιμα στην επίθεση και την ομάδα του Έλληνα τεχνικού σε διαρκή φάση άμυνας, αλλά να έχει και μια αξιόλογη τελική σε σουτ του Ντουρμισάι, στο 57΄.

Στο 59΄ ο Επασί «έβγαλε» το τετ α τετ με τον Ροντρίγκες, ενώ στο 66΄ ακυρώθηκε δεύτερο γκολ του Ελ Αραμπί, πάλι με τη χρήση VAR, για χέρι του Μασούρα στην πάσα προς τον Μαροκινό. Τέσσερα λεπτά αργότερα ο Γιαννούλης αποβλήθηκε για ανατροπή του Μασούρα που έφευγε μόνος μπροστά σε άδεια εστία και κάπου εκεί ο ΟΦΗ έχασε κάθε ελπίδα για κάτι καλό.

Στο 85΄, σε φάουλ του Βαλμπουενά και σουτ του Σισέ η μπάλα βρήκε στο δεξί δοκάρι του Επασί και στο 89΄ ο Ντουρμισάι σημείωσε αυτογκόλ με κεφαλιά, προσπαθώντας να αποκρούσει προ του Μπουχαλάκη, για το τελικό 2-0.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Αντρέας Έκμπεργκ (Σουηδία) 

ΚΟΚΚΙΝΗ: 70΄ Γιαννούλης

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Τσιλιανίδης, Πασαλίδης

Οι συνθέσεις:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Πέδρο Μαρτίνς): Βατσλίκ, Λαλά (83΄ Βρουσάι), Μπα, Σισέ, Κίτσος, Εμβιλά, Μπουχαλάκης, Ροντρίγκες, Καρβάλιο (90΄+1 Φατιγκά), Μασούρας, Ελ Αραμπί.

ΟΦΗ (Νίκος Νιόπλιας): Επασί, Μαρινάκης (80΄ Λυμπεράκης), Βούρος, Γιαννούλης, Κοροβέσης, Σελίμοβιτς, Στάικος (61΄ Καμάου), Μπουζούκης, Τσιλιανίδης (46΄ Ντουρμισάι), Φαν Ντάινεν (46΄ Ουές), Λάμπρου (76΄ Πασαλίδης).

Ο ΠΑΟ «καθάρισε» σε ένα ημίωρο την ΑΕΚ

Σε παράσταση για ένα ρόλο μετατράπηκε το αθηναϊκό ντέρμπι του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ στη Λεωφόρο, για την 25η αγωνιστική της Super League. Οι «πράσινοι» επιβλήθηκαν με 3-0 της Ενωσης, με το σκορ να διαμορφώνεται από το πρώτο ημίωρο της αναμέτρησης, χάρη στα γκολ του Αϊτόρ με πέναλτι (16΄), του Παλάσιος (18΄) και του Ιωαννίδη (29΄). Με την αποψινή νίκη, το «τριφύλλι» εξασφάλισε και μαθηματικά τη συμμετοχή του στα πλέι-οφ και πλησίασε σε απόσταση τριών βαθμών την Ενωση, που έχει πάντως ένα ματς λιγότερο.

Κανονικά αγωνίστηκε με τον «Δικέφαλο» ο Εβγκένι Σάκχοφ, που ζει τις δικές του πολύ δύσκολες στιγμές, με την ετοιμόγεννη σύζυγό του να βρίσκεται σε καταφύγιο στο βομβαρδιζόμενο Κίεβο. «Σταματήστε τον πόλεμο. Βοηθήστε μας», ήταν το μήνυμα του Ουκρανού ποδοσφαιριστή πριν την έναρξη της αναμέτρησης.

Ο Παναθηναϊκός βρέθηκε με πολύ σημαντικό προβάδισμα για τη νίκη πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο 20λεπτο του ντέρμπι, παρότι μάλιστα η Ενωση έμοιαζε πιο απειλητική στο ξεκίνημα, με μια κεφαλιά του Βράνιες (5΄) και ένα σουτ του Γκαρσία (11΄) να φεύγουν εκτός εστίας. Στο 13΄, όμως, σε ένα γύρισμα του Αλεξανδρόπουλου από τα αριστερά, ο Ρότα έπεσε άτσαλα πάνω του και τον βρήκε με τις τάπες, αφότου ο μέσος του Παναθηναϊκού είχε βγάλει τη σέντρα. Ο Πορτογαλός διαιτητής Νόμπρε είδε τη φάση στο μόνιτορ και καταλόγισε πέναλτι, το οποίο αξιοποίησε στο 16΄ ο Αϊτόρ και άνοιξε το σκορ.Πριν καν συνέλθουν οι «κιτρινόμαυροι», ήρθε και το δεύτερο «χτύπημα» από τους γηπεδούχους σε μία αντεπίθεση, που ξεκίνησε από κλέψιμο του Σάντσες και ολοκληρώθηκε με εξαιρετική κούρσα 50 μέτρων και πλασέ του Παλάσιος, που «έγραψε» το 2-0 μόλις στο 18΄.

Η ΑΕΚ προσπάθησε να αντιδράσει, αλλά η τύχη της… γύρισε την πλάτη σε δύο διαδοχικές φάσεις. Στο 25΄, σε σουτ του Ανσαριφάρντ, η μπάλα κόντραρε στον Βέλεθ, βρήκε στο πάνω μέρος του οριζόντιου δοκαριού και κατέληξε κόρνερ. Στην εξέλιξη της φάσης, ο Τσούμπερ έπιασε πολύ δυνατό σουτ, αλλά η μπάλα σταμάτησε στο -κάθετο αυτή τη φορά- δοκάρι του Διούδη.

Η «ταφόπλακα» στις ελπίδες της Ενωσης ήρθε στο 29΄. Ο Αϊτόρ έκανε τη σέντρα από αριστερά και ο Ιωαννίδης πετάχτηκε στην πορεία της μπάλας και με προβολή την έστειλε για τρίτη φορά στα δίχτυα του Τσιντώτα. Εχοντας… φτερά στα πόδια, ο Παναθηναϊκός λίγο έλειψε να σκοράρει και με απευθείας κόρνερ του Αϊτόρ (39΄), που σταμάτησε στο δοκάρι, ενώ στο 44΄ ο Ιωαννίδης απέτυχε από πολύ κοντά να νικήσει τον Τσιντώτα.

Ο Αργύρης Γιαννίκης έκανε τρεις αλλαγές στο ημίχρονο και οι δύο εξ αυτών συνεργάστηκαν στο 48΄, με τον Μάνταλο να τροφοδοτεί τον Αραούχο, που έπιασε δυνατό σουτ, αλλά ο Διούδης απέκρουσε δύσκολα σε κόρνερ. Ο Αργεντινός απείλησε εκ νέου στο 56΄, με το σουτ του όμως να βρίσκει σε αμυνόμενο και να καταλήγει κόρνερ. Στο δίλεπτο 60΄-61΄ οι «πράσινοι» έφτασαν πολύ κοντά σε τέταρτο γκολ. Πρώτα με εξ επαφής κεφαλιά του Σένκφελντ μετά από εκτέλεση φάουλ, που «έβγαλε» με τα πόδια ο Τσιντώτας, ενώ ένα λεπτό αργότερα ο Ιωαννίδης έφυγε μόνος στην αντεπίθεση, πέρασε και τον τερματοφύλακα, αλλά πλάσαρε αδύναμα και ο Ρότα πρόλαβε πάνω στη γραμμή να διώξει. Ο Γιοβάνοβιτς με την πρώτη του αλλαγή πέρασε στο παιχνίδι τον Κουρμπέλη αντί του Γκατσίνοβιτς και «έσβησε» το ματς, με τον Παναθηναϊκό να κρατάει άνετα τη θριαμβευτική νίκη.

Διαιτητής: Αντόνιο Νόμπρε (Πορτογαλία)
Κίτρινες: Ρούμπεν Πέρεθ – Ρότα, Μάνταλος, Λε Ταλέκ

Οι συνθέσεις:

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Διούδης, Χουάνκαρ, Βέλεθ, Σένκεφελντ, Σάντσες, Αλεξανδρόπουλος (77΄ Βιτάλ), Γκατσίνοβιτς (66΄ Κουρμπέλης), Ρούμπεν Πέρεθ, Αϊτόρ (86΄ Χατζηγιοβάνης), Παλάσιος, Ιωαννίδης (77΄ Καρλίτος)

ΑΕΚ (Αργύρης Γαννίκης): Τσιντώτας, Χατζισαφί (46΄ Μοχαμάντι), Τζαβέλλας, Βράνιες, Ρότα, Σιμόες (74΄ Λε Ταλέκ), Σάκχοφ, Αμραμπατ, Τσούμπερ (46΄ Μάνταλος), Γκαρσία, Ανσαριφάρντ (46΄ Αραούχο)

Βαθμό «χρυσάφι» ο Ιωνικός στην Τούμπα

Πολύ σημαντικό βαθμό απέσπασε ο Ιωνικός στο γήπεδο της Τούμπας από τον ΠΑΟΚ με 1-1, μένοντας έτσι αήττητος και στο δεύτερο παιχνίδι του με την ομάδα της Θεσσαλονίκης στο φετινό πρωτάθλημα. Ο «Δικέφαλος του βορρά» προηγήθηκε στο 33΄ με πέναλτι του Σβαμπ, για να ισοφαρίσει στο 59΄ ο Τουράμ.

Με το ξεκίνημα του αγώνα ο ΠΑΟΚ έφτασε σε τριπλή ευκαιρία για να ανοίξει το σκορ. Ο Τσόλακ μόλις στο 2′, ολομόναχος από τη μικρή περιοχή, σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι, στη συνέχεια ο Μπίσεσβαρ σούταρε και πάνω στη γραμμή απομακρύνθηκε η μπάλα, ενώ ο Μιτρίτσα που σούταρε αποκρούσθηκε πάνω στη γραμμή.Το παιχνίδι πήρε σύντομα ωραίο ποδοσφαιρικό “χρώμα”, καθώς ο Ιωνικός ανέβασε την απόδοσή του και άρχισε να πιέζει τον ΠΑΟΚ, ο οποίος ανταπέδιδε με επιθετικές πρωτοβουλίες και φάσεις. Έτσι το ενδιαφέρον διευρύνθηκε με φάσεις που γίνονταν και στις δύο εστίες. Σε αυτό το διάστημα ο Πασχαλάκης έσωσε την εστία του δύο φορές, πριν ο ΠΑΟΚ ανοίξει το σκορ. Την πρώτη στο 11′, όταν έδιωξε σουτ του Ντάλσιο, και λίγο αργότερα, στο 15΄, όταν σε σουτ του Καμπράλ έκανε εντυπωσιακή απόκρουση.

Ο ΠΑΟΚ άνοιξε το σκορ στο 33′ με πέναλτι του Σβαμπ, το οποίο κέρδισε ο Μιχάι, ο οποίος ανατράπηκε μέσα στην περιοχή του Ιωνικού και ο διαιτητής κ .Διαμαντόπουλος με την συνδρομή του VAR καταλόγισε την «εσχάτη των ποινών». Με το σκορ αυτό ολοκληρώθηκε το πρώτο ημίχρονο και με τον ΠΑΟΚ να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και τα αυξημένα ποσοστά κατοχής της μπάλας.

Στο 59′ ο Ιωνικός ισοφάρισε με σουτ του Τουράμ, “εκτελώντας” στην κλειστή γωνία του Πασχαλάκη. Με την επιτυχία του τέρματος του Ιωνικού ο Ουκρανός αμυντικός της αθηναϊκής ομάδας, Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι, σήκωσε στον “ορίζοντα” του γηπέδου, τη σημαία της πατρίδας του, χειροκροτηθείς από τους φίλαθλους της Τούμπας.

Στη συνέχεια της αναμέτρησης ο Ιωνικός με καλή αμυντική λειτουργία προσπάθησε και περιόρισε τον ΠΑΟΚ, ο οποίος με πολλή νευρικότητα και άστοχες ανολοκλήρωτες επιθέσεις δεν μπορούσε να πετύχει ένα δεύτερο γκολ για να πάρει τη νίκη. Κερδισμένος του παιχνιδιού φυσικά ο Ιωνικός, ο οποίος για δεύτερο ματς απέναντι στον ΠΑΟΚ μένει αήττητος, κερδίζοντας τον τέταρτο βαθμό συνολικά, περιορίζοντας έτσι τον ΠΑΟΚ στον ένα βαθμό στις δύο μεταξύ τους αναμετρήσεις.

Διαιτητής: Αριστοτέλης Διαμαντόπουλος (Αρκαδίας)
Κίτρινες κάρτες: Σοάρες, Ελ Καντουρί, Μιχαηλίδης, Μιτρίτσα – Ρεϊνάλντο, Τουράμ.

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Σίντκλεϊ (77′ Βιεϊρίνια), Μιχαηλίδης, Μιχάι, Σάστρε, Σοάρες (62′ Τσιγγάρας), Σβαμπ, Ζαμπά (82′ Κούτσιας), Μπίσεσβαρ (62′ Ελ Καντουρί), Μιτρίτσα και Τσόλακ.

ΙΩΝΙΚΟΣ (Δημήτρης Σπανός): Χουτεσιώτης, Βαλεριάνος, Σάντσες (46′ Τουράμ), Τσιγκρίνσκι, Μύγας, Ντάλσιο, Ρομαό, Άοσμαν (90′ Βαφέας), Καμπράλ (87′ Βαλιέντε), Μάντζης (46′ Πλατέλλας), Ρεϊνάλντο.