Νεπάλ: Εκδόθηκε αριθμός ρεκόρ 454 αδειών για το Έβερεστ

Το Νεπάλ έχει εκδώσει τον αριθμό ρεκόρ 454 αδειών σε ορειβάτες για να ανέβουν στο Έβερεστ αυτή την άνοιξη, όπως δήλωσαν οι αρχές τη Δευτέρα, τέσσερα χρόνια αφότου τουλάχιστον τέσσερις θάνατοι αποδόθηκαν στον συνωστισμό στο βουνό (βλέπε σχετική φωτογραφία).

«Αυτός είναι ο μεγαλύτερος αριθμός αδειών που έχει εκδοθεί από το τμήμα για την αναρρίχηση στο Έβερεστ», δήλωσε εκπρόσωπος του τμήματος τουρισμού στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP), προσθέτοντας ότι οι αριθμοί ενδέχεται να αυξηθούν περαιτέρω.

Οι περισσότεροι από τους ορειβάτες θα συνοδεύονται από οδηγούς, κάτι που σημαίνει ότι περισσότεροι από 900 ορειβάτες συνολικά θα επιχειρήσουν να φτάσουν στην οροφή του κόσμου τις επόμενες εβδομάδες. Ένα πλήθος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνωστισμό.

Ο μεγαλύτερος αριθμός αδειών φέτος απονεμήθηκε σε Κινέζους ορειβάτες (96 άδειες), και στη συνέχεια σε Αμερικανούς (87).
Το 2019, ο μεγάλος αριθμός ορειβατών που είχε ως συνέπεια το σχηματισμό μιας μεγάλης ουράς ανάγκασε ορειβάτες να περιμένουν για ώρες σε χαμηλές θερμοκρασίες. Τουλάχιστον τέσσερις από τους έντεκα θανάτους εκείνο το έτος είχαν αποδοθεί σε συνωστισμό.

Σύμφωνα με οδηγό, η πρόσφατη χιονόπτωση αύξησε τον κίνδυνο χιονοστιβάδων στις κορυφές:
«Κανονικά, η χιονόπτωση θα πρέπει να σημειωθεί το χειμώνα. Αλλά υπήρξαν πρόσφατες χιονοπτώσεις την άνοιξη. Το φρέσκο χιόνι παραμένει απαλό, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο χιονοστιβάδων», είπε ο οδηγός.

Τρεις ορειβάτες χάθηκαν στο Έβερεστ ενώ διέσχιζαν τον επικίνδυνο παγετώνα Κουμπού στις 12 Απριλίου. Οι αρχές διέκοψαν τις επιχειρήσεις διάσωσης αφού κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν ήταν δυνατό να ανακτήσουν τα σώματά τους από μια βαθιά χαράδρα.

Το Νεπάλ έχει οκτώ από τις δέκα υψηλότερες κορυφές στον κόσμο και οι ορειβάτες που συρρέουν από όλο τον κόσμο αποτελούν σημαντική πηγή εισοδήματος για τη χώρα. Οι άδειες για την ορειβασία στο Έβερεστ απέφεραν 4,4 εκατομμύρια ευρώ στην κυβέρνηση του Νεπάλ.