Η Νορβηγία μετριάζει τις ανησυχίες για το εμβόλιο μετά τους 33 θανάτους ηλικιωμένων

Οι υγειονομικές αρχές της Νορβηγίας προσπάθησαν σήμερα να μετριάσουν τις ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια που προέκυψαν από το θάνατο 33 ηλικιωμένων ασθενών μετά τον εμβολιασμό τους κατά του κορονοϊού (Covid-19), λέγοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για άμεση συσχέτιση.

Οι αρχικές αναφορές από τη Νορβηγία προκάλεσαν ανησυχία καθώς ο κόσμος αναζητά πρώιμα σημάδια πιθανών παρενεργειών από τα εμβόλια. Παρόλο που οι γιατροί λένε ότι είναι πιθανό οι ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου να επιδεινώθηκαν σε ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα, περίμεναν ότι τα άτομα που φιλοξενούνται σε γηροκομεία θα πεθάνουν λίγο μετά τον εμβολιασμό, επειδή οι θάνατοι είναι πιο συχνοί στους πιο αδύναμους και πιο άρρωστους ηλικιωμένους ασθενείς.

«Είναι σαφές ότι η Covid-19 είναι πολύ πιο επικίνδυνη για τους περισσότερους ασθενείς απ΄ ότι ο εμβολιασμός», δήλωσε ο Steinar Madsen, ιατρικός διευθυντής της Νορβηγικής Υπηρεσίας Φαρμάκων τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι είναι δύσκολο να αποδειχθεί η σχέση μεταξύ του εμβολίου και των θανάτων. “Δεν ανησυχούμε.” ανέφερε.

Στη Νορβηγία, 33 άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω πέθαναν μετά τον εμβολιασμό, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του οργανισμού. Όλα ήταν ήδη σοβαρά άρρωστα, είπε ο Μάντσεν. Η σκανδιναβική χώρα έχει ήδη εμβολιάσει σχεδόν το σύνολο των φιλοξενούμενων στα γηροκομεία της, με περισσότερα από 48.000 άτομα να έχουν εμβολιαστεί έως το απόγευμα της Δευτέρας.

Οι αναφερόμενοι θάνατοι είναι κάτω από 1 στους 1.000 ασθενείς στα γηροκομεία που πραγματοποιήθηκαν εμβολιασμοί, δήλωσε. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες της ανοσοποίησης μπορούν, σε ορισμένες περιπτώσεις, «να οδηγήσουν τους ασθενείς σε μια πιο σοβαρή πορεία της υποκείμενης νόσου», δήλωσε ο Madsen. “Δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε.”

Το αίτημα του Χονγκ Κονγκ

Άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και του Ισραήλ, ανέφεραν επίσης θανάτους σε άτομα που πρόσφατα εμβολιάστηκαν, χωρίς να εντοπίζουν αιτιώδεις δεσμούς. Η συμβουλευτική επιτροπή εμβολίων που διορίστηκε από την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ δήλωσε τη Δευτέρα ότι ζητά περισσότερα δεδομένα από τις νορβηγικές και γερμανικές αρχές σχετικά με περιστατικά που αφορούσαν τη λήψη του εμβολίου των Pfizer-BioNTech, το οποίο έχει εγκριθεί από τη χώρα.

Οι ειδικοί σχετικά με τα εμβόλια και τη γήρανση είχαν προβλέψει από νωρίς ότι οι θάνατοι μετά από εμβολιασμούς σε ασθενείς υψηλού κινδύνου μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση.

«Αδύναμοι, οι ηλικιωμένοι πεθαίνουν και πεθαίνουν συχνά και δεν νομίζω ότι το συνειδητοποιούν οι άνθρωποι», δήλωσε η Dr. Keipp Talbot, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt, ο οποίος συμβουλεύει τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ για τη χρήση εμβολίων. «Η ανησυχία μου ήταν ότι θα εισαγάγαμε το εμβόλιο και οι άνθρωποι θα πίστευαν ότι αυτό θα σκότωνε ανθρώπους».

Η Talbot ήταν το μόνο άτομο στη συμβουλευτική επιτροπή του CDC που συνέστησε να μην εμβολιαστούν πρώτα κατά της Covid-19 οι ηλικιωμένοι και άρρωστοι σε γηροκομεία – όχι επειδή ανησυχούσε ότι θα τους βλάψουν, όπως ανέφερε, αλλά επειδή ανησυχούσε για αυτό το αναπόφευκτο, ότι οι θάνατοι λίγο μετά τη λήψη θα μειώσουν την εμπιστοσύνη στα εμβόλια.

Μια βασική μέτρηση θα ήταν να συγκρίνουμε τον αριθμό των ατόμων που συνήθως θα πεθάνουν σε ένα γηροκομείο με τον αριθμό που πεθαίνουν λίγο μετά τη λήψη εμβολίου Covid, δήλωσε η Τάλμποτ.

Ημερήσιοι θάνατοι

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι περίπου 45 άτομα πεθαίνουν κάθε μέρα σε γηροκομεία στη Νορβηγία, οπότε δεν είναι δεδομένο ότι αυτό αντιπροσωπεύει υπερβολική θνησιμότητα ή ότι υπάρχει αιτιώδης σύνδεση», ανάφερε σε συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα η Camilla Stoltenberg, επικεφαλής του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας.

Μέχρι την Παρασκευή, η Νορβηγία είχε χρησιμοποιήσει μόνο το εμβόλιο που παρείχαν οι Pfizer και BioNTech. Οι εταιρείες συνεργάζονται τώρα με τη σκανδιναβική χώρα για να εξετάσουν τους θανάτους. Η πρώτη πανευρωπαϊκή έκθεση ασφάλειας για το εμβόλιο Pfizer-BioNTech αναμένεται να δημοσιευθεί στα τέλη Ιανουαρίου.

Ο Μάντσεν είπε ότι δεν αναμένει διαφορετικό αποτέλεσμα με το άλλο εμβόλιο, αυτό της Moderna, το οποίο κυκλοφόρησε στη Νορβηγία την Παρασκευή. Όπως και η λήψη του εμβολίου των Pfizer-BioNTech, χρησιμοποιεί τεχνολογία RNA messenger (αγγελιοφόρου ΡΝΑ) που διδάσκει τα κύτταρα του σώματος να καταπολεμούν τις μολύνσεις.

Η Νορβηγική Υπηρεσία Φαρμάκων ανάφερε ότι κατέστησε σαφές πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού ότι «αναμένεται οι θάνατοι να συμβούν σε ένα χρονικό πλαίσιο που σχετίζεται με τον εμβολιασμό» για τους «ηλικιωμένους και πιο άρρωστους» ανθρώπους που λαμβάνουν εμβολιασμό.

Πηγή: Bloomberg