Η Νορβηγία προειδοποιεί για κινδύνους από τον εμβολιασμό αρρώστων ασθενών άνω των 80 ετών

  • Αξιωματούχοι της Νορβηγίας προειδοποιούν για κινδύνους από τον εμβολιασμό ασθενών ηλικίας άνω των 80 ετών
  • 23 νεκροί μετά τη λήψη της πρώτης δόσης εμβολίου για τον κορονοϊό

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021, 21:00

Οι αρχές στη Νορβηγία ανακοίνωσαν σήμερα ότι τα εμβόλια κατά της Covid-19 μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνα για τους πολύ ηλικιωμένους και πολύ άρρωστους, στην πρώτη μέχρι στιγμής επιφυλακτική δήλωση που έχει εκδώσει ευρωπαϊκή υγειονομική αρχή καθώς οι χώρες αξιολογούν τις πραγματικές παρενέργειες των πρώτων δόσεων που έχουν λάβει έγκριση.

Αξιωματούχοι της Νορβηγίας δήλωσαν ότι 23 άτομα πέθαναν στη χώρα λίγο μετά τη λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου για τον κορονοϊό. Από αυτούς τους θανάτους, 13 έχουν υποβληθεί σε αυτοψία, με τα αποτελέσματα να υποδηλώνουν ότι οι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να έχουν συμβάλει σε σοβαρές αντιδράσεις σε αδύναμους, ηλικιωμένους, σύμφωνα με τη Νορβηγική Υπηρεσία Φαρμάκων.

«Για εκείνους με πιο σοβαρή αδυναμία, ακόμη και σχετικά ήπιες παρενέργειες εμβολίου μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες», δήλωσε το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας. «Για όσους δεν έχουν πολλά χρόνια ζωής μπροστά τους, ούτως ή άλλως, το όφελος του εμβολίου μπορεί να είναι οριακό ή άσχετο».

Η σύσταση δεν σημαίνει ότι οι νεότεροι και υγιέστεροι άνθρωποι πρέπει να αποφεύγουν τον εμβολιασμό. Αλλά είναι μια πρώιμη ένδειξη για το τι πρέπει να προσέξετε καθώς οι χώρες αρχίζουν να εκδίδουν εκθέσεις παρακολούθησης της ασφάλειας σχετικά με τα εμβόλια.

Ο Emer Cooke, ο νέος επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, δήλωσε ότι η παρακολούθηση της ασφάλειας των εμβολίων Covid, ειδικά εκείνων που βασίζονται σε νέες τεχνολογίες όπως το messenger (αγγελιοφόρο) RNA, θα ήταν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις όταν οι εμβολιασμοί γίνουν σε ευρεία κλίμακα.

Οι αλλεργικές αντιδράσεις ήταν ασυνήθιστες μέχρι τώρα. Στις ΗΠΑ, οι αρχές ανέφεραν 21 περιπτώσεις σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων από τις 14 έως τις 23 Δεκεμβρίου μετά τη χορήγηση περίπου 1,9 εκατομμυρίων αρχικών δόσεων του εμβολίου που ανέπτυξαν οι Pfizer και BioNTech. Πρόκειται για συχνότητα 11,1 περιπτώσεων ανά εκατομμύριο δόσεις, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Αν και και τα δύο εμβόλια Covid-19 που έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα στην Ευρώπη δοκιμάστηκαν σε δεκάδες χιλιάδες άτομα – συμπεριλαμβανομένων εθελοντών ηλικίας 80 και 90 ετών – ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετέχων στη δοκιμή ήταν λίγο πάνω από τα 50 έτη.

Η Νορβηγία έχει δώσει τουλάχιστον μία δόση σε περίπου 33.000 άτομα, εστιάζοντας σε αυτούς που θεωρούνται ότι κινδυνεύουν περισσότερο εάν προσβληθούν από τον ιό, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων. Το εμβόλιο Pfizer-BioNTech που εγκρίθηκε στα τέλη του περασμένου έτους έχει χρησιμοποιηθεί ευρύτερα, με το παρόμοιο εμβόλιο από την Moderna Inc. να εγκρίνεται νωρίτερα αυτό το μήνα και τώρα να χορηγείται στους πολίτες.

Σε 29 περιπτώσεις πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών που διερευνήθηκαν από τις νορβηγικές αρχές, σχεδόν τα τρία τέταρτα ήταν σε άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω, δήλωσε η ρυθμιστική αρχή σε έκθεση της 14ης Ιανουαρίου.

Στη Γαλλία, ένας ασθενής πέθανε σε ένα κέντρο φροντίδας δύο ώρες μετά τον εμβολιασμό, αλλά οι αρχές δήλωσαν ότι, δεδομένου του προηγούμενου ιατρικού ιστορικού του ασθενούς, δεν υπάρχει ένδειξη ότι ο θάνατος συνδέεται με το εμβόλιο. Η γαλλική φαρμακευτική υπηρεσία ασφάλειας την Πέμπτη ανέφερε τέσσερις περιπτώσεις σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων και δύο περιστατικά ακανόνιστου καρδιακού παλμού μετά τον εμβολιασμό.

Η πρώτη έκθεση ασφάλειας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με το εμβόλιο Pfizer-BioNTech πιθανότατα θα δημοσιευθεί στα τέλη Ιανουαρίου, δήλωσε η βασική επιτροπή φαρμάκων της ρυθμιστικής αρχής την Παρασκευή. Οι κατασκευαστές εμβολίων πρέπει να υποβάλλουν δεδομένα κάθε μήνα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχει πραγματοποιήσει περισσότερους κατά κεφαλήν εμβολιασμούς από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη, οι αρχές θα αξιολογήσουν τα δεδομένα ασφάλειας και σχεδιάζουν να δημοσιεύσουν λεπτομέρειες για ύποπτες αντιδράσεις «σε τακτική βάση», δήλωσε ο Ρυθμιστικός Οργανισμός για τα Φάρμακα και τα Προϊόντα Υγείας, χωρίς να δώσει ημερομηνία.

Ο ΠΟΥ προτίθεται να ζητήσει περισσότερα στοιχεία από την Νορβηγία για τον θάνατο 23 ανθρώπων μετά τον εμβολιασμό τους

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) βρίσκεται σε επαφή με τις αρχές της Νορβηγίας και προσπαθεί να λάβει περισσότερα στοιχεία σε σχέση με τον θάνατο στην χώρα αυτή 23 ηλικιωμένων ανθρώπων μετά τον εμβολιασμό τους με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, δήλωσε στο TASS ο επίσημος εκπρόσωπος του ΠΟΥ Ταρίκ Γιαζαρέβιτς.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η συμβουλευτική επιτροπή του ΠΟΥ αρμόδια για την ασφάλεια των εμβολίων ασχολείται επίσης με το ζήτημα αυτό και μόλις έχει «πλήρη αντίληψη για τα γεγονότα αυτά» θα ενημερώσει την κοινή γνώμη, δήλωσε ο Γιαζαρέβιτς. Παράλληλα επισήμανε ότι κατά προτεραιότητα εμβολιάζονται οι ηλικιωμένοι επειδή κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν βαριά και να καταλήξουν από τον κορονοϊό. Ωστόσο, ο εμβολιασμός «δεν μειώνει την πιθανότητα θανάτου από άλλες αιτίες». «Οι θάνατοι από άλλες αιτίες συνεχίζονται και μετά τον εμβολιασμό, χωρίς να οφείλονται σ’ αυτόν», επισήμανε ο Γιαζαρέβιτς.

Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν εμβολιασθεί με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού «περισσότεροι από 30 εκατομμύρια άνθρωποι».

Πηγή: Bloomberg