Ξεκίνησαν με 1 χρόνο καθυστέρηση οι Ολυμπιακοί αγώνες του Τόκιο

Άνοιξε και επισήμως η αυλαία των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, με τον Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας Ναρουχίτο να κηρύσσει, μετά από πρόσκληση του προέδρου της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, την έναρξη των Αγώνων της 32ης σύγχρονης Ολυμπιάδας.

Ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο επανέλαβε τον ρόλο του παππού του, ο οποίος «άνοιξε» τους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες που φιλοξενήθηκαν στο Τόκιο, το 1964.

Η διοργάνωση του 1964, αγκαλιάσθηκε με ενθουσιασμό στην Ιαπωνία και στο εξωτερικό, φέρνοντας μια νέα εποχή για την χώρα, μετά την καταστροφή του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, ο 61χρονος αυτοκράτορας Ναρουχίτο «ήταν ανήσυχος» για την πιθανότητα οι Ολυμπιακοί Αγώνες να προκαλέσουν την εξάπλωση του κορονοϊού, όπως φοβούνται πολλοί Ιάπωνες.

Ο Ολυμπιακός Χάρτης, ορίζει ότι η έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, κηρύσσεται από τον αρχηγό του κράτους της χώρας υποδοχής, κάτι που σημαίνει ότι η παρουσία του ήταν απαραίτητη.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, συναντήθηκε με τον αυτοκράτορα την Πέμπτη και τον διαβεβαίωσε ότι οι διοργανωτές καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην λειτουργήσουν οι Αγώνες ως άρμα εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα.

Μιλώντας πρώτη στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Τόκιο 2020, Σέικο Χασιμότο, ευχαρίστησε όλους εκείνους σε ολόκληρο τον κόσμο, που αντιμετώπισαν τις προκλήσεις που δημιούργησε η πανδημία Covid-19:

«Όλος ο κόσμος αντιμετώπισε τεράστιες προκλήσεις με την πανδημία Covid-19. Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου και τον σεβασμό μου σε όλους τους εργαζόμενους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στις ιατρικές υπηρεσίες και σε άλλους σε όλο τον κόσμο που έχουν δείξει τέτοια αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων», είπε ξεκινώντας την ομιλία της.

«Έχουμε προετοιμαστεί για τους Αγώνες με τη συνεργασία ενός τεράστιου αριθμού ανθρώπων που είναι αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε μια εκδήλωση όπου όλοι όσοι συμμετέχουν μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς. Ελπίζω αυτή η τελετή έναρξης να συμβάλει σε ένα θετικό μέλλον, στο οποίο ο καθένας να προσπαθεί να πετύχει το καλύτερο για τον εαυτό του να νιώθει πραγματικά ενωμένος με τη διαφορετικότητα», πρόσθεσε

Κάτοικοι του Τόκιο γύρω από το Ολυμπιακό στάδιο πριν την Τελετή Έναρξης των Αγώνων

Εκατοντάδες κάτοικοι του Τόκιο συγκεντρώθηκαν γύρω από το Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο, σήμερα (23/7), όπου θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Εναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2020 (σ.σ. από τις 14:00 ώρα Ελλάδας).
«Είμαστε εδώ για την ατμόσφαιρα, για τα φώτα και τα πυροτεχνήματα», δήλωσε ένας κάτοικος του Τόκιο στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP).  «Ελπίζουμε να δούμε την τελετή, τουλάχιστον για να νιώσουμε την ατμόσφαιρα» εξήγησε.
«Είμαι χαρούμενος που αρχίζουν οι Αγώνες, αισθάνομαι υπερηφάνεια» πρόσθεσε ένας άλλος κάτοικος του Τόκιο.
Αρκετοί έφτασαν κοντά στο Ολυμπιακό Στάδιο έξι ώρες πριν από την έναρξη της τελετής: «Ακόμα κι αν δεν θα υπάρξουν θεατές, η ατμόσφαιρα με εντυπωσιάζει πολύ», είπε ένας από αυτούς.

Η παρουσία εκατοντάδων κατοίκων του Τόκιο δεν ήταν απαραίτητα αναμενόμενη, καθώς οι δημοσκοπήσεις που επαναλαμβάνονται εδώ και αρκετούς μήνες, δείχνουν ότι ο τοπικός πληθυσμός αντιτίθεται σε μεγάλο βαθμό, λόγω της επανεμφάνισης των κρουσμάτων Covid-19.
Στην Τελετή Εναρξης στο στάδιο που συνήθως φιλοξενεί έως και 68.000 θεατές, θα βρεθούν σχεδόν χίλιες προσωπικότητες, ανάμεσά τους ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Ναρουχίτο, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν και η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν.
Θα είναι οι λίγοι προνομιούχοι που θα παρακολουθήσουν την παραδοσιακή παρέλαση 206 αθλητικών αντιπροσωπειών και τα τελευταία βήματα του λαμπαδηδρόμου, που θα μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα, η οποία άρχισε το ταξίδι της στις 12 Μαρτίου 2020  από την Αρχαία Ολυμπία.

Ο ελληνικός απολογισμός της 1ης ημέρας (23/7/2021)

Με τον καλύτερο τρόπο άρχισε η ελληνική παρουσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, καθώς οι δύο αθλητές της κωπηλασίας, οι οποίοι μετείχαν στα σημερινά προκριματικά, εξασφάλισαν την απευθείας παρουσία τους στα προημιτελικά του μονού σκιφ.

Την αρχή έκανε ο Στέφανος Ντούσκος, ο οποίος τερμάτισε πρώτος στην δεύτερη προκριματική σειρά του μονού σκιφ ανδρών με 6:59.49 και πήρε με… άνεση το εισιτήριο για τους προημιτελικούς της Κυριακής. Από την πλευρά της, η Αννέτα Κυρίδου τερμάτισε τρίτη στην δεύτερη προκριματική σειρά του μονού σκιφ γυναικών με 7:54.28 και πήρε και αυτή την απευθείας πρόκριση για τους προημιτελικούς της Κυριακής, την οποία εξασφάλιζαν οι πρώτες τρεις αθλήτριες της σειράς.

Στο μεταξύ, η Ευαγγελία Ψάρρα πήρε την 44η θέση στο γύρο κατάταξης του ατομικού γυναικών στην τοξοβολία με 630 βαθμούς. Μετά το αποτέλεσμα αυτό, η Ελληνίδα πρωταθλήτρια θα αντιμετωπίσει στη φάση των «64» την προσεχή Πέμπτη (29/7) την Τσία-Εν Λιν. Η αθλήτρια από την Κινεζική Ταϊπέι ήταν 21η στο γύρο κατάταξης με 651 βαθμούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με τη συμμετοχή της στους Αγώνες του Τόκιο, η 47χρονη Ψάρρα μπήκε στο… κλαμπ των Ελλήνων αθλητών με τις περισσότερες παρουσίες σε Ολυμπιακούς, το οποίο συνέθεταν -μέχρι σήμερα- ο ιστιοπλόος Τάσος Μπουντούρης και η σκοποβόλος Άγη Κασούμη με έξι συμμετοχές.