Ξεκίνησε ο εμβολιασμός ατόμων άνω των 85 ετών – 510 νέα κρούσματα, 20 νεκροί

Ξεκίνησε σήμερα ο εμβολιασμός, των ατόμων άνω των 85 ετών, ενώ σε εξέλιξη είναι ο εμβολιασμός για τους υγειονομικούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης. Υπενθυμίζεται ότι o εμβολιασμός κατά της covid-19 είναι δωρεάν για όλους.

Ο εμβολιασμός θα γίνει με δυο δόσεις, όπως υπαγορεύουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και η παρασκευάστρια εταιρία του εμβολίου. Η πανδημία που ταλαιπωρεί ακόμα τον πλανήτη, έδειξε ότι η πιο ευάλωτη ομάδα πληθυσμού είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών. Η μεγάλη ηλικία συνδέεται με τη γήρανση του ανοσολογικού συστήματος, με τη συνύπαρξη και άλλων παθολογικών καταστάσεων. Αλλά αυτό που φάνηκε είναι ότι ανεξάρτητα και από αυτούς τους δύο παράγοντες, μόνη η ηλικία αποτελεί τον σημαντικό παράγοντα αυξημένου κινδύνου. Επομένως, σε όλα τα προγράμματα εμβολιασμού όλων των χωρών, η πρώτη ομάδα μετά τους υγειονομικούς που ήδη και στη χώρα μας εμβολιάστηκαν και τις κλειστές δομές, είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών.

Οδηγίες για την ημέρα του προγραμματισμένου ραντεβού

Την ημέρα του προγραμματισμένου ραντεβού, ο πολίτης μεριμνά για την έγκαιρη προσέλευσή του στο Εμβολιαστικό Κέντρο (τουλάχιστον 15′ πριν από την ώρα του ραντεβού), με στόχο να διευκολυνθεί η ομαλή ροή της διαδικασίας εμβολιασμού και να αποφευχθούν τυχόν καθυστερήσεις. Σημειώνεται ότι, την ημέρα του ραντεβού, ο πολίτης οφείλει: Να φέρει την Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο ή άλλο επίσημο έγγραφο, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ταυτοποίηση των στοιχείων του. Να γνωρίζει τον Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας (ΑΔΤ), τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) ή τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), προκειμένου να πραγματοποιηθεί η αναζήτηση του ραντεβού του. Επιπλέον, να φέρει τον κωδικό QR, όπως δημιουργήθηκε κατά τον προγραμματισμό του ραντεβού, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή (γραπτό μήνυμα SMS ή e-mail).

Κορονοϊός: 510 νέα κρούσματα, 323 διασωληνωμένοι, 20 νεκροί

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 510 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορoνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 148.370, εκ των οποίων 52,1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.721 (3,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 45.355 (63,7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 323 άτομα. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. Οι 225 (69,7%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 87,6% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει από την αρχή της πανδημίας 1.028 ασθενείς.

Τέλος, έχουμε 20 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.441 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.213 (59,1%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

Η κατανομή των κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

27 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

30 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

30 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

31 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

52 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

16 κρούσματα στην ΠΕ Νοτιου Τομέα Αθηνών 67 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης 6 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

2 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας

18 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας 13 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

13 κρούσματα στην Π.Ε Ηρακλείου

2 κρούσματα στην Π.Ε Θάσου

2 κρούσματα στην Π.Ε Θήρας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

3 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

2 κρούσματα στην Π.Ε Κέρκυρας

1 κρούσμα στην Π.Ε Κεφαλληνίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κιλκίς

12 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

5 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

19 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου 3 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην Π.Ε.Νήσων

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης 28 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς

1 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου 10 κρούσματα στην Π.Ε Ροδόπης

1 κρούσμα στην Π.Ε Ρόδου

17 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

2 κρούσματα στην Π.Ε Σποράδων

2 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

3 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

17 κρούσματα στην Π.Ε Χαλκιδικής

1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων