Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Τουρκία για «όσο χρειάζεται» μετά τον σεισμό – Η Άγκυρα θέλει τα F-16

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα στηρίξει την Τουρκία “για όσο χρειαστεί” μετά τον φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Μπλίνκεν πρόσθεσε ότι η ξεκάθαρη φωνή της Τουρκίας υπέρ της κυριαρχίας της Ουκρανίας ήταν κρίσιμης σημασίας.

“Οι ΗΠΑ και η Τουρκία δεν συμφωνούν σε όλα τα ζητήματα, αλλά έχουν μια σχέση που έχει αντέξει στις προκλήσεις”, εκτίμησε ο Αμερικανός υπουργός.

Η Τουρκία αναμένει από το Κογκρέσο να στηρίξει τη συμφωνία για τα F-16

Η Τουρκία αναμένει να λάβει τη στήριξη του αμερικανικού Κογκρέσου ώστε να προχωρήσει μια σχεδιαζόμενη συμφωνία ύψους 20 δισεκ. δολαρίων για μαχητικά αεροσκάφη F-16, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι συζήτησε το θέμα των F-16 με τον Μπλίνκεν και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα ήθελε η αμερικανική κυβέρνηση να στείλει επίσημη ενημέρωση στο Κογκρέσο σχετικά με το ζήτημα αυτό.

Ο Ακάρ απορρίπτει κατηγορίες ότι οι στρατιώτες άργησαν να προσφέρουν βοήθεια στα θύματα του σεισμού

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας αρνήθηκε σήμερα τις κατηγορίες ότι οι Τούρκοι στρατιώτες άργησαν πολύ να προσφέρουν βοήθεια στους ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια μετά τους δύο σεισμούς που έπληξαν στις 6 Φεβρουαρίου την Τουρκία.

«Αυτές οι προκατειλημμένες κατηγορίες δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια και δεν μπορούν να εξηγηθούν με καλή πίστη. Τα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή με τους στρατιώτες τους, πολιτικό προσωπικό, εργάτες και τεχνικό προσωπικό και έσπευσαν στο πλευρό αυτών που χρειάζονταν βοήθεια», υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ συμμετέχοντας μέσω βίντεο σε συνεδρίαση στη νότια επαρχία Χατάι.