Οι καλύτερες παραλίες για το 2023 στην Ελλάδα σύμφωνα με τη Γαλλική Vogue

Παραλία Σαρακίνικο, Μήλος

Το πρώτο κάλεσμα της για διακοπές στην Ελλάδα έκανε η Γαλλική Vogue, δημοσιεύοντας κατάλογο με τις καλύτερες παραλίες για το 2023 https://www.vogue.fr/lifestyle/article/les-plus-belles-plages-en-grece-ou-se-baigner-cet-ete. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοφιλές περιοδικό, «η Ελλάδα που είναι γεμάτη κολπίσκους με γαλαζοπράσινα νερά, βρίσκεται ξανά και ξανά στην κορυφή της λίστας με τους πιο ποιοτικούς διεθνείς προορισμούς». Η λίστα της Vogue έχει “άρωμα” Κρήτης με τρεις παραλίες, τη μοναδική λιμνοθάλασσα του Μπάλου, το εξωτικό Ελαφονήσι και τα Σεϊτάν Λιμάνια.

https://media.vogue.fr/photos/5f229579a806c0ec57bc1361/master/w_1280,c_limit/GettyImages-485454967.jpg

Οι δημοσιογράφοι του Γαλλικού μέσου μόδας ξεχωρίζουν την παραλία Περιβολιού στη Σκόπελο που σαγηνεύει με τα σμαραγδένια νερά και την αναζωγονητική ηρεμία της, καθώς και το Αλυκό στη Νάξο που διαθέτει άγρια ομορφιά και τιρκουάζ νερά. Τα Επτάνησα εκπροσωπούνται επάξια με το μοναδικό Ναυάγιο, το παραδεισένιο Πόρτο Κατσίκι, τον φωτογενή Μύρτο, το Γιδάκι και το Βουτούμι. Από τον κατάλογο δεν θα μπορούσαν να λείπουν το ονειρικό Σαρακήνικο, τα Λαλάρια, η “κόκκινη” παραλία της Σαντορίνης και η “εξωπραγματική” Βοϊδοκοιλιά.

https://media.vogue.fr/photos/5f21a0d06ec572967176ba6c/master/w_1280,c_limit/GettyImages-504878468.jpg

    Ένας στους τρεις αλλοδαπούς επισκέπτες της Κρήτης πάνε Μπάλο 

Ο Μπάλος είναι λιμνοθάλασσα, η οποία βρίσκεται στη χερσόνησο της Γραμβούσας, στο βορειοδυτικό άκρο της Κρήτης. Βρίσκεται ανάμεσα στη χερσόνησο της Γραμβούσας με τον ορεινό όγκο του Γεροσκίνου και τη βραχώδη χερσόνησο Τηγάνι. Χαρακτηρίζεται από αβαθή νερά και λευκή άμμο, η οποία κατά σημεία είναι ροζ λόγω των θρυμματισμένων οστράκων και κοραλλιών. Ο Μπάλος είναι προσβάσιμος ακτοπλοϊκώς, οδικώς και με πεζοπορία. Υπάρχει οργανωμένη ακτοπλοϊκή σύνδεση με το Καστέλι Κισσάμου, με πλοιάρια τα οποία επισκέπτονται επίσης την Ήμερη Γραμβούσα. Τη χερσόνησο της Γραμβούσας διασχίζει κατά μήκος χωματόδρομος ο οποίος αρχίζει από την Καλυβιανή Χανίων και μετά από δέκα χιλιόμετρα φτάνει σε χώρο στάθμευσης. Στη συνέχεια η πρόσβαση στην παραλία γίνεται με κατηφορικό μονοπάτι το οποίο προσφέρει πανοραμική θέα της λιμνοθάλασσας. Η κατάβαση διαρκεί 10 με 20 λεπτά. Ακόμα, η πρόσβαση από την Καλυβιανή Χανίων διαθέτει μονοπάτια πεζοπορίας, τα οποία περνούν μέσα από τη Γραμβούσα ή το Γερόσκινο. Έρευνα, η οποία διενεργήθηκε από το ΜΑΙΧ και το Πολυτεχνείο Κρήτης για τον τουρισμό στην Κρήτη, έδειξε ότι ένας στους τρεις αλλοδαπούς επισκέπτες της Κρήτης που χρησιμοποίησαν ως πύλη εξόδου το αεροδρόμιο των Χανίων είχαν επισκεφτεί τον Μπάλο.

https://media.vogue.fr/photos/5f21984e6ec572967176ba56/master/w_1280,c_limit/GettyImages-1078443502.jpg

Πού θα πάνε οι Έλληνες την πρωτομαγιά

Ικανοποιητική χαρακτηρίζεται η ζήτηση από τους Έλληνες που καταγράφουν τα τουριστικά γραφεία για διακοπές κατά το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, με βοηθητικό παράγοντα την πρόσφατη πασχαλινή περίοδο όπου η ταξιδιωτική κίνηση των Ελλήνων βρέθηκε αρκετά κοντά στα επίπεδα του 2019. Οι κρατήσεις των Ελλήνων ταξιδιωτών για την Πρωτομαγιά έχουν ανακάμψει περίπου στο 80% των προπανδημικών επιπέδων, με τα τουριστικά γραφεία να παρατηρούν ότι η ζήτηση περιστρέφεται γύρω από προορισμούς του εσωτερικού που επιλέχθηκαν και το Πάσχα.  Αντίστοιχο ποσοστό ανάκαμψης παρατηρείται και στα ταξίδια σε προορισμούς του εξωτερικού.

Ειδικότερα, τα Ιόνια νησιά πρωταγωνιστούν σε επίπεδο ζήτησης, ενώ δημοφιλείς προορισμοί είναι, μεταξύ άλλων, το Ναύπλιο, η Καστοριά, το Πόρτο Χέλι, η Πάτμος, η Κρήτη, τα Κύθηρα, τα Λουτρά Πόζαρ, η Μονεμβασιά και τα Μετέωρα. Σημειώνεται ότι λόγω της νέας δυνατότητας εξ αποστάσεως εργασίας που προσφέρουν οι επιχειρήσεις αλλά και της ημερολογιακής εγγύτητας του Πάσχα με την Πρωτομαγιά αυτή τη χρονιά, μερίδα Ελλήνων ταξιδιωτών που επέλεξαν προορισμούς εσωτερικού για το Πάσχα θα παραμείνουν σε αυτούς και για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς.

Εκπρόσωποι ελληνικών προορισμών δίνουν την εκτίμησή τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με την κίνηση για την Πρωτομαγιά και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος: «Η σεζόν στη Σκόπελο θα ξεκινήσει από νωρίς φέτος με διεθνείς αφίξεις από αγορές που στοχεύουμε τα τελευταία χρόνια όπως τη Μ. Βρετανία. Εξίσου σημαντική αναμένεται η ροή από Σκανδιναβία και Ολλανδία, ενώ το κοινό από Γαλλία, Αυστρία και Ανατολική Ευρώπη δείχνει έντονη προτίμηση. Την Πρωτομαγιά και ειδικά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, αλλά και γενικότερα τον Ιούνιο, οι πληρότητες θα είναι ιδιαίτερα αυξημένες», σχολίασε η πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Σκοπέλου, Γιάννα Ευσταθίου.

«Πολύ θετικά είναι τα μηνύματα που εισπράττουμε για τη σεζόν με τις κρατήσεις για Νάξο από το εξωτερικό να αυξάνονται αλματωδώς, όσο πλησιάζουμε στο καλοκαίρι. Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Αγγλία αλλά και πιο μακρινές αγορές όπως οι ΗΠΑ ανταποκρίνονται στο κάλεσμα μας. Η επισκεψιμότητα θα είναι σε υψηλά επίπεδα στα τριήμερα της Πρωτομαγιάς και του Αγίου Πνεύματος», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Βαγγέλης Κατσαράς.