Οι συνομιλίες για το Brexit θα συνεχιστούν μέχρι την Κυριακή, αλλά οι διαφωνίες παραμένουν

Οι διαπραγματευτές για το Brexit έχουν χρόνο μέχρι την Κυριακή να καταλήξουν σε συμφωνία μετά από τις χθεσινές συνομιλίες σε δείπνο μεταξύ του Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ουρσούλα φον ντερ Λάιεν, που έληξαν χωρίς κάτι σημαντικό.

Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες παρά τις σημαντικές διαφορές που απομένουν μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το πώς θα πρέπει να είναι η μελλοντική εμπορική τους σχέση. Έως τις 13 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν ληφθεί σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον των διαπραγματεύσεων, ανέφεραν οι δύο πλευρές.

Η ομάδα του Τζόνσον ήλπιζε ότι μια πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με την φον ντερ Λάιεν θα έδινε νέα πολιτική δυναμική στη διαδικασία. Αλλά η συζήτησή τους σε ένα δείπνο με χτένια και καλκάνι στις Βρυξέλλες δεν έσπασε το αδιέξοδο. Στο άκουσμα της είδησης η λίρα έπεσε.

«Καταλαβαίνουμε τις θέσεις του άλλου», έγραψε η von der Leyen μετά τη συνάντηση. «Παραμένουν μακριά. Οι ομάδες θα πρέπει να ξανασυναντηθούν αμέσως και να προσπαθήσουν να επιλύσουν αυτά τα ζητήματα. Θα πάρουμε μια απόφαση μέχρι το τέλος του Σαββατοκύριακου. ”

Οκτώ μήνες διαπραγματεύσεων απέτυχαν μέχρι στιγμής να ξεπεράσουν τα τρία μεγαλύτερα εμπόδια μιας συμφωνίας: διαφωνίες σχετικά με τα αλιευτικά δικαιώματα, τη διακυβέρνηση μιας συμφωνίας και κανόνες δίκαιου ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις.