Οι όμιλοι του Champions League 2020-2021

Συμπληρώθηκε το παζλ με τις ομάδες που θα αγωνιστούν στους ομίλους του Champions League την σεζόν 2020-2021. Στον 3ο όμιλο του Champions League της αγωνιστικής περιόδου 2020-2021 θα συμμετάσχει ο Ολυμπιακός, μετά την κλήρωση που διενεργήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 1 Οκτωβρίου 2020 στην ελβετική πόλη Γενεύη. Ο πρωταθλητής Ελλάδας θα έχει αντιπάλους τις Πόρτο, Μάντσεστερ Σίτι και Μαρσέιγ.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020, 12:25

Η πρώτη αγωνιστική της εφετινής διοργάνωσης θα διεξαχθεί το διήμερο 20-21 Οκτωβρίου 2020. Η κλήρωση ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης 1-10-2020 στην έδρα της UEFA στη Νιόν. Από χθες το βράδυ είναι γνωστές και οι 32 ομάδες που θα συμμετάσχουν στους ομίλους της κορυφαίας διοργάνωσης.

https://pbs.twimg.com/media/EjQa7z8XYAIXpMc?format=jpg

Δύο «παραδοσιακές» δυνάμεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, τις Πόρτο και Μαρσέιγ (πρώτης και δεύτερης «ταχύτητας» αντίστοιχα) κι ένα «ζάμπλουτο» κλαμπ που αναρριχήθηκε τα τελευταία χρόνια στα «υψηλά στρώματα» κι αναζητά τον τρόπο να «αγγίξει» το… ιερό δισκοπότηρο (Μάντσεστερ Σίτι) έφερε στο δρόμο του Ολυμπιακού, η σημερινή (1/10) κλήρωση των ομίλων του Champions League 2020/21.

Οι «ερυθρόλευκοι» θα κληθούν να υπερβάλλουν… εαυτούς για να διεκδικήσουν την πρόκριση στην επόμενη φάση, ωστόσο, σίγουρα υπήρχαν και πολύ… χειρότερα γκρουπ, τα οποία κι απέφυγαν με βάση την τελική κλήρωση. Ο αντικειμενικός, πρώτος στόχος τους, σε κάθε περίπτωση θα είναι να διεκδικήσουν τουλάχιστον την 3η θέση που οδηγεί στους «32» του Europa League.

ΠΟΡΤΟ

Την περασμένη σεζόν, κατάφερε με ένα εντυπωσιακό ντεμαράζ στην επανεκκίνηση των πρωταθλημάτων να προσπεράσει την -πρωταθλήτρια του 2019- Μπενφίκα και να κατακτήσει το πρωτάθλημα, αλλά και το Κύπελλο Πορτογαλίας.

Αξιόλογη ομάδα με σταθερότητα τα τελευταία χρόνια υπό την καθοδήγηση του άλλοτε παίκτη του ΠΑΟΚ, Σέρζιο Κονσεϊσάο. Είναι αλήθεια πως δεν έχει αλλάξει πολύ το ρόστερ της, σε σύγκριση με την περασμένη αγωνιστική περίοδο. Έβαλε στο ταμείο της 45,7 εκατ. ευρώ από τις πωλήσεις των Φάμπιο Σίλβα στη Γουλβς (40 εκατ. ευρώ), Σοάρες στην κινεζική Τέντα (5,5 εκατ. ευρώ) και Ζόρζε Φερνάντες στην Γκιμαράες (250.000 ευρώ).
Την ίδια ώρα, ξόδεψε 7,5 εκατ. ευρώ για να αγοράσει τον Βραζιλιάνο Εβανίλσον από την Τομπένσε κι άλλα 4 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει τον Ζαϊντού από τη Σάντα Κλάρα. Ο τελευταίος αποτέλεσε μεταγραφικό στόχο και του Ολυμπιακού, ο οποίος θα τον βρει πλέον απέναντί του.
Στην τρέχουσα σεζόν έχει 2/2 έως τώρα σε ισάριθμες αγωνιστικές με 8-1 γκολ (3-1 τη Μπράγκα εντός και 5-0 την Μποαβίστα εκτός).
Το «αστέρι» της είναι ο Μούσα Μαρεγκά που έχει μπει πολύ δυνατά στην σεζόν, ενώ μέχρι να κλείσει το μεταγραφικό «παράθυρο», παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εμφανιστεί μία πολύ υψηλή πρόταση και για τον εξαιρετικό αριστερό μπακ της Αλεξ Τέγες.
Σε πολύ καλή κατάσταση δείχνει φέτος κι ο Πορτογάλος κεντρικός χαφ Σέρζιο Ολιβέιρα, γνώριμός μας από το εξάμηνο πέρασμά του στον ΠΑΟΚ (ως δανεικός) την περίοδο 2018/19, που έχει σκοράρει και στις δύο αγωνιστικές της Primeira Liga έως τώρα.

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ

Πριν λίγους μήνες, η βαθύπλουτη Σίτι βρέθηκε εκτός Champions League, έπειτα από το διετή αποκλεισμό που της επέβαλλε το δικαστικό σώμα του Club Financial Control Body της UEFA για παραβίαση του Financial Fair Play.
Η τιμωρία της «ανατράπηκε» στο CAS και πλέον οι «πολίτες», εμφανίζονται έτοιμοι να επιστρέψουν ακόμη πιο δυναμικά στο εφετινό Champions League, ξεπερνώντας τον επώδυνο αποκλεισμό του από τη Λιόν στα προημιτελικά του Final-8 της περσινής διοργάνωσης.
Ο «αρχιτέκτονας» της ομάδας Πεπ Γκουαρδιόλα, μπαίνει πλέον στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του (βρίσκεται στον πάγκο της από το καλοκαίρι του 2016), αλλά στις πρώτες μέρες της νέας σεζόν δήλωσε ανοιχτός να παραμείνει και μετά το καλοκαίρι του 2021. Το αν θα υλοποιηθεί αυτό, θα φανεί σύντομα, καθότι προσώρας φαίνεται να υπάρχει «φθορά» στην σχέση του Γκουαρδιόλα με ορισμένους ποδοσφαιριστές.
Αυτή την σεζόν έχει αρχίσει το πρωτάθλημα της Premier League με νίκη 3-1 επί της Γουλβς, αλλά γνώρισε τη συντριβή από τη Λέστερ στο «Etihad» με 5-2 την περασμένη Κυριακή (27/9), πληρώνοντας τις πάρα πολλές απουσίες της λόγω σοβαρών τραυματισμών και κορονοϊού. Παράλληλα, μετράει δύο νίκες με αξιόλογες εμφανίσεις στο League Cup επί της Μπόρνμουθ (2-1) και της Μπέρνλι (3-0, την Τετάρτη 30/9). Στο Λιγκ Καπ βρίσκεται στα προημιτελικά.
Αυτή την εποχή τα μεγαλύτερα προβλήματά της είναι δύο: 1.Οι απουσίες λόγω τραυματισμών παικτών όπως ο Αγουέρο κι ο Γκαμπριέλ Ζεσούς (κόντρα στη Λέστερ υπήρχαν διαθέσιμοι μόλις 13 παίκτες της πρώτης ομάδας). 2.Η αμυντική λειτουργία της. Είναι ασταθής (και λόγω απουσιών) αλλά και λόγω έλλειψης ταλέντου στην άμυνα. Γι’ αυτό το λόγο οι «πολίτες», έδωσαν παραπάνω από 100 εκατομμύρια για την απόκτηση δύο αμυντικών – του Νέιθαν Ακέ (45,3 εκατ.) από την Μπόρνμουθ και του Ρούμπεν Ντίας από την Μπενφίκα (71,6 μαζί με τα μπόνους, αλλά παραχώρησαν τον Οταμέντι στους «δράκους» για 15 εκατομμύρια). Το άλλο, μεγάλο μεταγραφικό απόκτημα είναι ο πολλά υποσχόμενος Ισπανός εξτρέμ Φεράν Τόρες, που έκανε σούπερ εμφανίσεις πέρσι με τη Βαλένθια.
Συνολικά «ξόδεψε» στην τρέχουσα μεταγραφική περίοδο 156,8 εκατ. ευρώ!
Επιπλέον, η Σίτι καλείται να προσαρμοστεί στις αποχωρήσεις του Νταβίδ Σίλβα (δεύτερο ηγετικό στέλεχος που αποχωρεί τα δύο τελευταία χρόνια μετά τον Βενσάν Κομπανί), αλλά και σ’ αυτή του Λιρόι Σανέ.

ΟΛΙΜΠΙΚ ΜΑΡΣΕΪΓ

Τερμάτισε στη 2η θέση στην περσινή Ligue 1, που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ λόγω κορονοϊού, πίσω από την απόλυτη κυρίαρχο Παρί Σεν Ζερμέν. Εως τώρα έχει καταφέρει και έχει κρατήσει τα αστέρια της, δηλαδή τον Ντιμιτρί Παγέ και τον Φλοριάν Τοβέν.
Ο σύλλογος, εντούτοις, εξαιτίας της κρίσης που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού βρίσκεται σε κακή οικονομική κατάσταση και δεν έχει καταφέρει να ενισχυθεί όπως επιθυμούσε ο προπονητής Αντρέ Βίλας-Μπόας. Παρόλα αυτά «ξόδεψε» συνολικά 13 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του Λουίς Ενρίκε από τη Τρες Πάσος (8 εκατ. ευρώ), ‘Αλβαρο Γκονζάλες από τη Βιγιαρεάλ (4 εκατ. ευρώ) και Μπαλέρντι από τη Ντόρτμουντ (1 εκατ. ευρώ, δανεισμός)
Εχει νέο τεχνική διευθυντή τον αξιόλογο Ισπανό, Πάμπλο Λονγκόρια και προσπαθεί να χτίσει ένα καλό ρόστερ, αν και υπάρχουν δεδομένα «χτυπητές» και σημαντικές ελλείψεις.
Στο ρόστερ της, ανήκει ακόμη, αλλά είναι «παροπλισμένος» ο Κώστας Μητρογλου, ο οποίος έχει συμβόλαιο έως το 2021 με ετήσιες απολαβές 2,5 εκατ. ευρώ και η διοίκηση προσπαθεί να το «σπάσει» εδώ και μήνες.
Εξαιτίας της κακής οικονομικής κατάστασης υπήρξαν δύο προτάσεις εξαγοράς του κλαμπ. Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ η μια προερχόταν από επενδυτές από την Σαουδική Αραβία και το άλλο από γκρουπ επενδυτών από την Τυνησία και την Γαλλία.
Το ρεκόρ της στην τρέχουσα σεζόν στη Ligue 1 είναι 2 νίκες, 2 ισοπαλίες και 1 ήττα, ενώ εδώ και τρεις σερί αγωνιστικές δεν έχει νίκη.

Η κλήρωση

Οι ομάδες χωρίστηκαν σε τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας, με τον Ολυμπιακό να βρίσκεται ήδη στο 3ο. Αυτό σημαίνει ότι απέφευγε τις: Ντινάμο Κιέβου (Ουκρανία), Σάλτσμπουργκ (Αυστρία) , Λειψία (Γερμανία) , Ίντερ (Ιταλία) , Λάτσιο (Ιταλία), Κράσνονταρ (Ρωσία) και  Αταλάντα (Ιταλία)

Το 1ο αποτελείται από τους νικητές του Champions και Europa League και τους πρωταθλητές των έξι χωρών με την υψηλότερη κατάταξη στην βαθμολογία της UEFA.

Από το 2ο έως το 4ο οι θέσεις  καθορίζονται από την κατάταξη του συντελεστή του συλλόγου.

Καμία ομάδα δεν μπορεί να παίξει με  σύλλογο από τη δική της χώρα.

Τα γκρουπ δυναμικότητας:

1ο ΓΚΡΟΥΠ
Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία)
Σεβίλλη (Ισπανία)
Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)
Λίβερπουλ (Αγγλία)
Γιουβέντους (Ιταλία)
Παρί Σεν Ζερμέν (Γαλλία)
Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης (Ρωσία)
Πόρτο (Πορτογαλία)

2ο ΓΚΡΟΥΠ
Μπαρτσελόνα (Ισπανία)
Ατλέτικο Μαδρίτης (Ισπανία)
Μάντσεστερ Σίτι (Αγγλία)
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Αγγλία)
Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία)
Ντόρτμουντ (Γερμανία)
Τσέλσι (Αγγλία)
Αγιαξ (Ολλανδία)

3ο ΓΚΡΟΥΠ
Ντινάμο Κιέβου (Ουκρανία)
Σάλτσμπουργκ (Αυστρία)
Λειψία (Γερμανία)
Ίντερ (Ιταλία)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)
Λάτσιο (Ιταλία)
Κράσνονταρ (Ρωσία)
Αταλάντα (Ιταλία)

4ο ΓΚΡΟΥΠ
Λοκομοτίβ Μόσχας (Ρωσία)
Μαρσέιγ (Γαλλία)
Μπριζ (Βέλγιο)
Γκλάντμπαχ (Γερμανία)
Μπασακσεχίρ (Τουρκία)
Μίντιλαντ (Δανία)
Ρεν (Γαλλία)
Φερεντσβάρος (Ουγγαρία)

Οι αγώνες στους ομίλους, θα αρχίσουν στις 20 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθούν στις 9 Δεκεμβρίου.

Ο τελικός της διοργάνωσης, θα γίνει στις 29 Μαϊου 2021 στην Κωνσταντινούπολη και στο «Atatürk Olympic Stadium», που ήταν προγραμματισμένο να φιλοξενήσει τον τελικό της προηγούμενης σεζόν.

Ο τελικός της διοργάνωσης, στις 29 Μαΐου 2021 θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη, στο  «Atatürk Olympic Stadium», που ήταν προγραμματισμένο να φιλοξενήσει τον τελικό της τρέχουσας σεζόν.