Ουκρανία: 10 Έλληνες νεκροί στην κωμόπολη Σαρτανά και το χωριό Μπουργάς

Συνολικά δέκα Έλληνες είναι νεκροί στην Ουκρανία καθώς επιπλέον τέσσερις ομογενείς σκοτώθηκαν στο Σαρτανά, στην ανατολική Ουκρανία ύστερα από βομβαρδισμούς ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό στους δέκα. Σκοτώθηκαν στο χωριό Μπουγάς που βρίσκεται βόρεια της Μαριούπολης. Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι στη Μαριούπολη σκοτώθηκαν δύο ομογενείς και άλλοι έξι τραυματίστηκαν από αεροπορικό βομβαρδισμό στο χωριό Σαρτανά.

«Οι από αέρος επιθέσεις κατά αμάχων, που συνεχίζονται στο χωριό Σαρτανά και οι οποίες οδήγησαν στον θάνατο επιπλέον τεσσάρων ομογενών, αποτελούν απαράδεκτες εγκληματικές ενέργειες», αναφέρεται σε νέα ενημέρωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών τις καταδικάζει απερίφραστα και καλεί «τη Ρωσική Ομοσπονδία να διακόψει αμέσως τις εναέριες επιθέσεις και κάθε ενέργεια εναντίον αμάχων πολιτών».

Η Ελλάδα εκφράζει τον αποτροπιασμό της και καταδικάζει απερίφραστα τον βομβαρδισμό αμάχων από ρωσικό αεροσκάφος στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά νωρίτερα σήμερα, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ομογενών, καθώς και τον τραυματισμό άλλων έξι, μεταξύ των οποίων και ενός παιδιού, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Βαθύτατη θλίψη για τον αδόκητο θάνατο τεσσάρων ομογενών στο χωριό Μπουγάς, το οποίο βρίσκεται περίπου 70 χιλιόμετρα βορείως της Μαριούπολης, εκφράζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους τους και καταδικάζει απερίφραστα τις συνεχιζόμενες επιθέσεις εναντίον αμάχων.

Επίσης, γίνεται γνωστό με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε τηλεφωνικά έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ρώσο πρέσβη στην Αθήνα και τον κάλεσε αύριο στο υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών είχε θέσει μετ’ επιτάσεως στον Ρώσο ομόλογό του, κατά την πρόσφατη συνάντηση τους, το ζήτημα της ανάγκης προστασίας της ελληνικής ομογένειας.

Ο Σαρτανάς ή Σαρτανά είναι πεδινή κωμόπολη αστικού τύπου στην Περιφέρεια Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Σύμφωνα με υπολογισμούς του 2020, ο πληθυσμός του ανέρχεται στους 10.240 κατοίκους, η πλειοψηφία των οποίων είναι ελληνικής καταγωγής.