Ουκρανία: 31 νεκροί από τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις σε Οδησσό, Λβιβ, Χάρκοβο και Κίεβο

Η Ρωσία εξαπέλυσε ένα από τα μεγαλύτερα μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων στον πόλεμο με την Ουκρανία σήμερα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 31 αμάχους, τραυματίζοντας πάνω από 120 ανθρώπους και πλήττοντας πολυκατοικίες στο Κίεβο, στο νότιο και δυτικό τμήμα της χώρας και ένα μαιευτήριο στο ανατολικό τμήμα, έγινε γνωστό από αξιωματούχους.

Στην πρωτεύουσα Κίεβο τουλάχιστον 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 30 τραυματίστηκαν αφότου επλήγησαν μια αποθήκη, πολυκατοικίες και άλλα ακατοίκητα κτίρια, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Η Ουκρανία προειδοποιεί εδώ και εβδομάδες πως η Ρωσία μπορεί να δημιουργεί απόθεμα πυραύλων ώστε να εξαπολύσει μεγάλη αεροπορική επίθεση στο ενεργειακό σύστημα. Τον περασμένο χειμώνα, εκατομμύρια άνθρωποι βυθίστηκαν στο σκοτάδι όταν ρωσικοί βομβαρδισμοί σφυροκόπησαν το ενεργειακό δίκτυο.

«Είναι προφανές ότι με τα αποθέματα πυραύλων που το επιτιθέμενο κράτος διαθέτει, μπορεί και θα συνεχίσει να εξαπολύει τέτοιες επιθέσεις», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ρούστεμ Ουμέροφ, σε ανάρτησή του στο Facebook.

Πληροφορίες για εκτεταμένες καταστροφές

Το γραφείο του προέδρου της Ουκρανίας είπε πως ο απολογισμός των νεκρών ανέρχεται σε 26, όμως αναφορές από διάφορες περιοχές δείχνουν πως τουλάχιστον 31 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν στη περιοχή Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, είπε ο κυβερνήτης. Σύμφωνα με τον ίδιο, επλήγησαν επίσης πολιτικές υποδομές.

Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στην κεντρική περιφέρεια του Ντνιπροπετρόφσκ, όπου οι πύραυλοι έπληξαν ένα εμπορικό κέντρο, ένα σπίτι και ένα εξαώροφο κτίριο, ανέφερε ο κυβερνήτης.

Ο ίδιος δήλωσε πως από την επίθεση προκλήθηκε φωτιά σε μια μαιευτική κλινική.

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Οδησσό, στην πόλη-λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας και τουλάχιστον 22 τραυματίστηκαν, περιλαμβανομένων δύο παιδιών, ανέφερε ο περιφερειακός κυβερνήτης, κάνοντας λόγο για πλήγματα σε κτίρια κατοικιών.

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε όταν επλήγη μια πολυώροφη πολυκατοικία στην πόλη Λβιβ και 30 τραυματίστηκαν, είπε ο περιφερειακός κυβερνήτης. Τρία σχολεία και ένα νηπιαγωγείο υπέστησαν ζημιές, είπε ο δήμαρχος.

Στο Χάρκοβο, στη βορειοανατολική Ουκρανία, μια πυραυλική επίθεση είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν μία αποθήκη, μια βιομηχανική εγκατάσταση, ιατρικές εγκαταστάσεις και μια αποθήκη μεταφορών, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης. Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν.

Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν περίπου 110 πυραύλους σήμερα σε μια από τις μεγαλύτερες αεροπορικές επιθέσεις στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σημειώνοντας ότι οι περισσότεροι από αυτούς καταρρίφθηκαν.

Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν και ζημιές αναφέρθηκαν σε μαιευτήριο στην πόλη Ντνίπρο στην κεντρική Ουκρανία και σε κτίρια στην Λβιβ, στο δυτικό τμήμα της χώρας, στην Οδησσό, στο νοτιοανατολικό και στο Χάρκοβο στο ανατολικό.

Δύο άνθρωποι επιβεβαιώθηκε ότι είναι νεκροί στο Κίεβο, ενώ περισσότεροι πιστεύεται ότι έχουν παγιδευτεί στα ερείπια αποθήκης που υπέστη ζημιές από τα συντρίμμια πυρομαχικών που έπεσαν, διευκρίνισε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο σε ανάρτησή του στο Telegram.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Οδησσό και τουλάχιστον 15 τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, από τα πλήγματα πυραύλων σε κτίρια με κατοικίες, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιφέρειας της Οδησσού.

Στην περιφέρεια της Λβιβ, η οποία συνορεύει με την Πολωνία, επιβεβαιώθηκε ότι επλήγησαν εγκαταστάσεις μιας κρίσιμης υποδομής, ανακοίνωσε το προεδρικό γραφείο, το οποίο αρνήθηκε να διευκρινίσει το είδος της υποδομής που επλήγη.

Το υπουργείο Ενέργειας της χώρας ανακοίνωσε παράλληλα ότι οι κάτοικοι τεσσάρων περιφερειών στο βόρειο και το νότιο τμήμα της χώρας αντιμετωπίζουν διακοπές ρεύματος μετά την σημερινή ρωσική μαζική αεροπορική επίθεση με πυραύλους και drones.

“Ο εχθρός στοχοθέτησε κοινωνική και ζωτικής σημασίας υποδομή”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ουκρανικού στρατού δήλωσε επίσης ότι κατά την σημερινή ρωσική αεροπορική επίθεση στοχοθετήθηκαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ενώ ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψε 27 drones και 87 πυραύλους κρουζ που εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις.

“Μπορούμε να πούμε ότι επρόκειτο για μαζική επίθεση”, δήλωσε παράλληλα ο Γιούρι Ιχνάτ, ο εκπρόσωπος της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας σε τηλεοπτικά δίκτυα.

Χρησιμοποιήθηκαν υπερηχητικοί, πύραυλοι κρουζ και βαλλιστικοί πύραυλοι, μεταξύ των οποίων τύπου X-22, οι οποίοι είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναχαιτιστούν, πρόσθεσε ο ίδιος σε σχόλιά του σε τηλεοπτικά δίκτυα.

Η Ουκρανία προειδοποιεί εδώ και εβδομάδες ότι η Ρωσία μπορεί να αποθηκεύει πυραύλους για να εξαπολύσει μεγάλη αεροπορική εκστρατεία με στόχο το ουκρανικό σύστημα ενέργειας. Πέρυσι εκατομμύρια άνθρωποι είχαν βυθιστεί στο σκοτάδι από ρωσικά πλήγματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Ο ουκρανικός στρατός λέει ότι κατέστρεψε 114 από τους 158 αεροπορικούς στόχους κατά το τελευταίο κύμα ρωσικών επιθέσεων

Η Ουκρανία δήλωσε σήμερα ότι κατέστρεψε 114 από τους 158 πυραύλους και drones που εξαπολύθηκαν από τη Ρωσία μετά το τελευταίο κύμα επιθέσεων που προκάλεσε τουλάχιστον 10 θανάτους και δεκάδες τραυματισμούς.

«Ο εχθρός χρησιμοποίησε 158 μέσα αεροπορικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας την περασμένη νύχτα: πυραύλους διαφορετικών τύπων και drones», ανέφερε η Πολεμική Αεροπορία στο δίκτυο Telegram, προσθέτοντας ότι κατέστρεψε 114 στόχους.