Ο Ισραηλινός στρατός εντείνει τις επιθέσεις του κατά της Χαμάς στη Γάζα (pics)

Τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν περικυκλώσει εξ ολοκλήρου την πόλη της Γάζας, αποκόπτοντας ουσιαστικά το βόρειο τμήμα της λωρίδας από τα νότια, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι. Πρόσθεσε ότι στόχοι τόσο πάνω όσο και κάτω από το έδαφος δέχθηκαν επίθεση. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν έκανε μια απρογραμμάτιστη στάση στη Βαγδάτη, επεκτείνοντας την αμερικανική διπλωματία στη Μέση Ανατολή με στόχο να αποτρέψει την εξάπλωση του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς. Συναντήθηκε επίσης με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στη Δυτική Όχθη, με το ζευγάρι να συζητά πώς η Παλαιστινιακή Αρχή θα μπορούσε να παίξει κεντρικό ρόλο σε ένα μέλλον μετά τη Χαμάς για τη Λωρίδα της Γάζας.

https://assets.bwbx.io/images/users/iqjWHBFdfxIU/iSnJJWJUexu0/v0/-999x-999.gif

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έφτασε σήμερα το βράδυ στην Άγκυρα, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του Reuters, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν αύριο, Δευτέρα, μεσούσης της σύγκρουσης Ισραήλ – Χαμάς.

Το Ισραήλ ανέστειλε τον υπουργό κληρονομιάς του από τις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου μετά τα σχόλιά του σχετικά με την πιθανότητα χρήσης ατομικής βόμβας στη σύγκρουση. Οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν σκοτώσει περίπου 9.500 ανθρώπους στην πολιορκημένη περιοχή, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας που διευθύνεται από τη Χαμάς, η οποία έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο αρχηγός της CIA επισκέπτεται το Ισραήλ (10 μ.μ.)

Ο Γουίλιαμ Μπερνς, διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA), έφτασε στο Ισραήλ την Κυριακή κατά την πρώτη του στάση από μια περιοδεία στη Μέση Ανατολή, ανέφεραν οι New York Times, επικαλούμενοι ανώνυμους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Οι ΗΠΑ θέλουν να επεκτείνουν τη συνεργασία πληροφοριών με το Ισραήλ και άλλους συμμάχους στην περιοχή, ανέφεραν οι Times. Μεταξύ των θεμάτων είναι όμηροι που κρατά η Χαμάς εντός της Γάζας.

Το Ισραήλ πραγματοποιεί «σημαντική, διευρυμένη επίθεση» στην πόλη της Γάζας (8:57 μ.μ.)

Τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν περικυκλώσει εξ ολοκλήρου την πόλη της Γάζας, αποκόπτοντας ουσιαστικά το βόρειο τμήμα της λωρίδας από τα νότια, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Πρόσθεσε ότι στόχοι τόσο πάνω όσο και κάτω από το έδαφος δέχθηκαν επίθεση, καθώς και ένοπλοι της Χαμάς. Ανώτεροι διοικητές της Χαμάς αναζητούνταν.

Ταυτόχρονα, ο Χάγαρη τόνισε ότι παραμένει ανοιχτός ένας ανθρωπιστικός διάδρομος για τους κατοίκους της περιοχής της Γάζας να μετακινηθούν νότια.

Επίθεση του Ισραήλ σε στόχους της Λιβανέζικης Χεζμπολάχ (8:52 μ.μ.)

Το Ισραήλ εξαπόλυσε επίθεση σε στόχους της Χεζμπολάχ μετά από αντιαρματικά πυρά από τον Λίβανο που σκότωσαν έναν άμαχο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Άλλες επιθέσεις έγιναν σε «τρομοκρατικές υποδομές, τρομοκρατικές μονάδες και οχήματα που χρησιμοποιούνται από τρομοκράτες», καθώς και σε οπλισμένα αεροσκάφη καθ’ οδόν προς το Ισραήλ, είπε.

Ο Blinken πραγματοποίησε απροειδοποίητη στάση στη Βαγδάτη (8:50 μ.μ.)

Ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken έκανε μια απρογραμμάτιστη στάση στη Βαγδάτη, επεκτείνοντας την αμερικανική διπλωματία στη Μέση Ανατολή με στόχο να αποτρέψει την εξάπλωση του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Η επίσκεψη του Μπλίνκεν στην ιρακινή πρωτεύουσα έγινε στο πλαίσιο επαναλαμβανόμενων επιθέσεων κατά των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή από αυτό που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ονόμασαν ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν.

«Ήταν πολύ σημαντικό να στείλουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα σε όποιον μπορεί να επιδιώξει να εκμεταλλευτεί τη σύγκρουση στη Γάζα για να απειλήσει το προσωπικό μας εδώ ή οπουδήποτε αλλού στην περιοχή», είπε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους στη Βαγδάτη την Κυριακή. «Μην το κάνεις».

Η Χεζμπολάχ εκτοξεύει πυραύλους Grad στο Ισραήλ μετά από επίθεση που σκοτώνει αμάχους (8:15 μ.μ.)

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε αρκετούς πυραύλους Grad στην Kiryat Shmona, μια πόλη στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ, αφού ο ισραηλινός στρατός χτύπησε ένα αυτοκίνητο πολιτών στο Νότιο Λίβανο, αναφέρει το κρατικό NNA. Η Χεζμπολάχ είπε ότι «δεν θα ανεχθεί ποτέ ζημιές και επιθέσεις σε αμάχους», προσθέτοντας ότι «η απάντησή της θα είναι σταθερή και ισχυρή». Ένα ισραηλινό drone σκότωσε τέσσερις ανθρώπους, ανάμεσά τους τρία παιδιά, ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού του Λιβάνου σε ανάρτησή του στο X.

Αμερικανοί Γερουσιαστές καλούν το Ισραήλ να αλλάξει τακτική (8:08 μ.μ.)

Ανώτεροι αμερικανοί γερουσιαστές εξέφρασαν ανησυχία για τις απώλειες αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, σηματοδοτώντας τον αυξανόμενο έλεγχο στην Ουάσιγκτον σχετικά με τη στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση της Χαμάς τον περασμένο μήνα.

«Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά αυτό που δεν έχει το δικαίωμα να κάνει το Ισραήλ είναι να σκοτώσει χιλιάδες και χιλιάδες αθώους άνδρες, γυναίκες και παιδιά που δεν είχαν καμία σχέση με αυτή την επίθεση», δήλωσε ο γερουσιαστής Bernie Sanders, ανεξάρτητος από το Βερμόντ. , είπε στο State of the Union του CNN.

Διατάραξη Διαδικτύου και Επικοινωνίας στη Γάζα (6:40 μ.μ.)

Οι υπηρεσίες Διαδικτύου και τηλεπικοινωνιών έχουν διακοπεί στη Γάζα για τρίτη φορά από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, δήλωσε η Paltel, ο κύριος πάροχος τηλεπικοινωνιών στο παλαιστινιακό έδαφος.

Το Ισραήλ αποκαλεί τη στρατιωτική χρήση των νοσοκομείων της Χαμάς «συστηματική» (4:30 μ.μ.)

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί νοσοκομεία στη Γάζα έναν «συστηματικό» τρόπο για να κρύψει τις στρατιωτικές της δραστηριότητες στη Γάζα. Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι το νοσοκομείο Σεΐχης Χαμίντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι που κατασκευάστηκε από το Κατάρ βρίσκεται πάνω από μια σήραγγα που χρησιμοποιεί η Χαμάς. Είπε επίσης ότι η Χαμάς πυροβόλησε κατά των ισραηλινών στρατευμάτων μέσα από το νοσοκομείο.

Μια άλλη υγειονομική εγκατάσταση, το Ινδονησιακό Νοσοκομείο, χρησιμοποιείται από τη Χαμάς για να κρύψει ένα υπόγειο κέντρο διοίκησης και ελέγχου, είπε ο Χαγκάρι στους δημοσιογράφους την Κυριακή. Μια βάση εκτόξευσης πυραύλων της Χαμάς βρίσκεται 75 μέτρα (245 πόδια) από το νοσοκομείο, πρόσθεσε.

Ο ισραηλινός στρατός στις 27 Οκτωβρίου είπε ότι η Χαμάς έχει το στρατιωτικό της αρχηγείο κάτω από το Νοσοκομείο Σίφα, το μεγαλύτερο ιατρικό συγκρότημα της Γάζας.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ του Ισραήλ λέει ότι «Καμία ανθρωπιστική κρίση» στη Γάζα (4 μ.μ.)

«Δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση» στη Γάζα και επομένως δεν χρειάζεται ανθρωπιστική παύση στη σύγκρουση με τη Χαμάς, δήλωσε την Κυριακή ο Γκιλάντ Ερντάν, πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη..

Σχεδόν 100 φορτηγά την ημέρα με τρόφιμα και φάρμακα φτάνουν τώρα στη Λωρίδα της Γάζας από την Αίγυπτο μέσω της διέλευσης της Ράφα, είπε ο Ερντάν στην εκπομπή «State of the Union» του CNN, προσθέτοντας: «Δεν βλέπουμε την ανάγκη για ανθρωπιστικές παύσεις αυτή τη στιγμή, γιατί Θα επιτρέψει μόνο στη Χαμάς να επανεξοπλιστεί και να ανασυνταχθεί».

Ο Μπλίνκεν συζήτησε για τη βοήθεια της Γάζας με την Κύπρο (3:30 μ.μ.)

Ο Μπλίνκεν έκανε μια σύντομη στάση στην Κύπρο, όπου συζήτησε για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα με τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Συζητήθηκε διεξοδικά η πρωτοβουλία του μεσογειακού νησιού για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για την παροχή βοήθειας από την Κύπρο, ανέφερε σε γραπτή δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς (3:20 μ.μ.)

Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα την Κυριακή, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν πιέζει το Ισραήλ να αποφύγει τις απώλειες αμάχων στον πόλεμό του κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Μπλίνκεν επιβεβαίωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την επανέναρξη των βασικών υπηρεσιών στη Γάζα, «και κατέστησε σαφές ότι οι Παλαιστίνιοι δεν πρέπει να εκτοπιστούν βίαια», σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η επίσκεψη, η οποία δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων, έγινε μετά από στάσεις στο Τελ Αβίβ και το Αμμάν, όπου ο Μπλίνκεν συναντήθηκε με Ισραηλινούς και Άραβες αξιωματούχους για να συζητήσουν την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και να προτρέψουν τις χώρες να εξετάσουν το μέλλον του θύλακα μετά τη Χαμάς.