Ο Μακρόν έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα Βουλή

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χάνει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με τα πρώτα έξιτ πολ, στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών που σημαδεύεται από τη μεγάλη αύξηση της δύναμης της ακροδεξιάς.

Εφόσον επιβεβαιωθεί αυτό το αποτέλεσμα, θα είναι ένα σημαντικό πλήγμα για τον Μακρόν, ο οποίος θα χρειαστεί να αναζητήσει συμμάχους για να θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζει για την επόμενη πενταετία.

Με βάση τις πρώτες προβλέψεις των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων, η παράταξη Ensemble! του προέδρου θα εκλέξει 200-260 βουλευτές. Θα παραμείνει δηλαδή μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία των 289 βουλευτών σε σύνολο 577.

Η αριστερή συμμαχία Nupes του Ζαν-Λυκ Μελανσόν εκτιμάται ότι θα εκλέξει 150-200 βουλευτές και θα γίνει το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης.

Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν αναμένεται να εκλέξει 60-100 βουλευτές, ανεβάζοντας σημαντικά τη δύναμή του στην Εθνοσυνέλευση.

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι αυτή η τέταρτη εκλογική διαδικασία μέσα σε δύο μήνες σημαδεύτηκε από την αποχή που εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 53,5-54%, αυξημένη κατά μία μονάδα σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο. Δεν θα σπάσει πάντως το ρεκόρ του δεύτερου γύρου των εκλογών του 2017 που ήταν 57,36%.

Η ακριβής κατανομή των 577 εδρών αναμένεται να γίνει γνωστή αργότερα απόψε.

Για την ενωμένη αριστερά, τα αποτελέσματα αυτά σημαίνουν ότι θα γίνει το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Εθνοσυνέλευση, έναν ρόλο που κατείχε μέχρι τώρα η δεξιά.

Για τη Λεπέν, η επιτυχία είναι αδιαμφισβήτητη: πενταπλασιάζει τον αριθμό των βουλευτών της και ξεπερνάει όπως φαίνεται κατά πολύ το όριο των 15 βουλευτών ώστε να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα, για δεύτερη φορά στην ιστορία του κόμματός της, μετά το 1986.

Με τους κεντροδεξιούς Ρεπουμπλικανούς να κινούνται γύρω από τις 60 έδρες είναι προς το παρόν ασαφές αν μαζί με την παράταξη Μακρόν μπορούν να έχουν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρων ενόψει ενδεχόμενης συγκατοίκησης στην εξουσία. Το ενδεχόμενο να συνεχίσει ο Μακρόν με κυβέρνηση μειοψηφίας δεν αποκλείεται, ωστόσο τα περιθώρια κινήσεων για τον Γάλλο πρόεδρο θα είναι εξαιρετικά περιορισμένα με βάση τα σημερινά εκλογικά αποτελέσματα.

 

Δεν εκλέγεται, με βάση τα πρώτα αποτελέσματα, η υπουργός Υγείας

Η υπουργός Υγείας Μπριζίτ Μπουργκινιόν εκτιμάται ότι θα χάσει την έδρα της στο κοινοβούλιο, μετέδωσε το γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι France 2 TV, επικαλούμενο εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων.

Κατά παράδοση, οι υπουργοί που δεν καταφέρνουν να εκλεγούν, καλούνται να παραιτηθούν από την κυβέρνηση.

 

Ο Εθνικός Συναγερμός μιλάει για ήττα της προεδρικής παράταξης που οφείλεται στην “αλαζονεία” του Μακρόν

Ο ασκών χρέη προέδρου του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών δείχνουν ότι ο γαλλικός λαός ψήφισε για να βάλει τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στη μειοψηφία.

«Έχουμε ένα γαλάζιο κύμα σε όλη τη χώρα, το αποψινό μάθημα είναι ότι ο λαός έκανε τον Μακρόν πρόεδρο της μειοψηφίας», είπε ο Ζορντάν Μπαρντελά στο τηλεοπτικό κανάλι TF1.

«Η αλαζονεία του ίδιου του Εμανουέλ Μακρόν, η περιφρόνηση του για τον γαλλικό λαό και η δική του ανικανότητα για την ασφάλεια και την αγοραστική δύναμη τον έκαναν πρόεδρο μειοψηφίας», είπε ο Μπαρντελά, χαιρετίζοντας την αύξηση της δύναμης του κόμματός του στην Εθνοσυνέλευση.

 

Δεν εκλέγονται βουλευτές ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ

Ο Ρισάρ Φεράν, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και στενός σύμμαχος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, παραδέχτηκε απόψε ότι ηττήθηκε στις βουλευτικές εκλογές απέναντι στην υποψήφια της αριστερής συμμαχίας Nupes.

«Μόλις έμαθα τα αποτελέσματα που δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι του 6ου διαμερίσματος του Φινιστέρ επέλεξαν να εκλέξουν την αντίπαλό μου», τη Μελανί Τομέν, είπε στους δημοσιογράφους ο Φεράν.

Ο Κριστόφ Καστανέρ, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, ανακοίνωσε επίσης ότι δεν εκλέγεται.

 

Στα “μετριοπαθή” κόμματα θα απευθυνθεί ο Μακρόν για να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο

Η γαλλική κυβέρνηση θα απευθυνθεί σε όλα τα μετριοπαθή κόμματα ώστε να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αφού η παράταξη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στον σημερινό, δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Προσεγγίζουμε εκείνους που θέλουν να πάνε τη χώρα μπροστά», είπε η Ολιβιά Γκρεγκουάρ.

 

Η αριστερά πέτυχε τον στόχο της, να στερήσει από τον Μακρόν την πλειοψηφία, δηλώνει ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν

«Εντελώς απροσδόκητη και πρωτόγνωρη κατάσταση» χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των σημερινών βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία ο ηγέτης της αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν, μιλώντας σε υποστηρικτές της αριστερής συμμαχίας NUPES.

Ο Μελανσόν τόνισε ότι η παράταξή του πέτυχε τον στόχο της, να στερήσει από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. «Είναι πάνω απ’ όλα η εκλογική ήττα του Μακρόν», πρόσθεσε.

Η NUPES εκτιμάται ότι θα εκλέξει 150-200 βουλευτές και θα είναι η μεγαλύτερη παράταξη της αντιπολίτευσης στην Εθνοσυνέλευση. Για την αριστερά, που κατέβηκε ενωμένη στις εκλογές έπειτα από πολλές δεκαετίες, η επιτυχία αυτή είναι γλυκόπικρη, αφού δεν κατάφερε τον εκπεφρασμένο στόχο της, τη «συγκατοίκηση» με τον Μακρόν, όπως φιλοδοξούσε.

Ο Μελανσόν κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται θέμα συνεννόησης με την προεδρική πλειοψηφία, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν έχουμε τις ίδιες αξίες». Εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της παράταξης της αριστεράς και δήλωσε ότι θα παραμείνει ενεργός πολιτικά και «στην πρώτη γραμμή».

 

Η Μαρίν Λεπέν θέλει να ενώσει τους Γάλλους “πατριώτες”

Η ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν δήλωσε απόψε ότι θα επιδιώξει να ενώσει όλους τους «πατριώτες» όχι μόνο από τη δεξιά αλλά και από την αριστερά, μετά την αναπάντεχη αύξηση της δύναμης του κόμματός της στις βουλευτικές εκλογές.

«Ο λαός αποφάσισε να στείλει μια ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα του Εθνικού Συναγερμού στην Εθνοσυνέλευση. Η ομάδα αυτή θα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του κόμματός μας. Πετύχαμε τους στόχους μας: να καταστήσουμε τον Εμανουέλ Μακρόν πρόεδρο της μειοψηφίας, χωρίς έλεγχο της εξουσίας», είπε.

Η Λεπέν υποσχέθηκε ότι το κόμμα της θα ασκεί «σκληρή» αντιπολίτευση αλλά ταυτόχρονα «υπεύθυνη» και θα σέβεται τους θεσμούς.

Η ίδια η Λεπέν εκλέγεται βουλευτής στην περιφέρεια Ενέν-Μπομόν.

 

“Αβάσιμος” ο φόβος ότι η χώρα θα μείνει ακυβέρνητη, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών – Τα θέματα της ασφάλειας, της Ευρώπης και της κλιματικής αλλαγής θα καθορίσουν με ποιους θα συμμαχήσει ο Μακρόν

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι France 2 ότι τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών αποτελούν ένα «δημοκρατικό σοκ», όμως ο ίδιος θεωρεί αβάσιμο τον φόβο ότι η χώρα θα μείνει ακυβέρνητη.

Ο Λεμέρ σημείωσε ότι η παράταξη του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν παραμένει η μεγαλύτερη στο κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας να προσεγγίσει άλλους πολιτικούς αντιπάλους οι οποίοι συμμερίζονται τις ίδιες ιδέες.

Τα πρώτα αποτελέσματα, που δίνουν στην προεδρική παράταξη μόνο σχετική πλειοψηφία, δεν καθιστούν ακυβέρνητη τη Γαλλία όμως «η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη» τόνισε.

Ο Λεμέρ παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε «να τα πάει καλύτερα» σε ό,τι αφορά την προστασία της αγοραστικής δύναμης και τόνισε ότι «τώρα θα πρέπει να ενεργήσει γρηγορότερα».

Όλα θα εξαρτηθούν από «το αίσθημα ευθύνης» των άλλων πολιτικών παρατάξεων, υποστήριξε ο υπουργός, καλώντας όλους όσους αυτοχαρακτηρίζονται φιλοευρωπαίοι και ανησυχούν για την προστασία του περιβάλλοντος να βοηθήσουν την κυβέρνηση. Τα θέματα της ασφάλειας, της Ευρώπης και της κλιματικής αλλαγής θα καθορίσουν ποιους θα προσεγγίσει η προεδρική παράταξη για να σχηματίσει πλειοψηφία, εξήγησε.

Ο υπουργός οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ δηλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι στο εγγύς μέλλον θα πρέπει να ληφθούν στη Γαλλία αποφάσεις για εξαιρετικής σημασίας ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η οικονομία και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο υπουργός έκανε επίσης λόγο για αλλαγή νοοτροπίας σε ότι αφορά τον πολιτικό διάλογο στη Γαλλία, ενώ αναφερόμενος στις δηλώσεις του ηγέτη της αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν περί μεγάλης ήττας της προεδρικής παράταξης, σημείωσε πως αν υπάρχει νικητής στις σημερινές εκλογές αυτή είναι η ακροδεξιά και όχι η αριστερά.

 

“Θα παραμείνουμε στην αντιπολίτευση” λέει ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων

Ο Κριστιάν Ζακόμπ, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων, δήλωσε απόψε ότι το κόμμα του θα παραμείνει στην αντιπολίτευση, αφού η παράταξη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι θεωρούνταν πιθανοί σύμμαχοι, τους οποίους θα μπορούσε να προσεγγίσει ο Μακρόν για να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό. Θα μπορούσε επίσης να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας αλλά σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να διαπραγματεύεται με τα άλλα κόμματα κατά περίπτωση για να εξασφαλίζει τη στήριξή τους ώστε να περνάει τα νομοσχέδια που θέλει.

 

Δεν εκλέγεται η υπουργός Περιβάλλοντος Αμελί ντε Μονσαλέν – Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον εκλέγεται στο Παρίσι

Η υπουργός Περιβάλλοντος Αμελί ντε Μονσαλέν δεν εκλέγεται στην Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με μια εκτίμηση του τηλεοπτικού σταθμού TF1. Αντιθέτως, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον αναμένεται ότι θα κερδίσει την έδρα στην περιφέρεια του Παρισιού όπου ήταν υποψήφιος.

Στις σημερινές εκλογές απέτυχαν επίσης να εκλεγούν ο πρώην πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Ρισάρ Φεράν και η υπουργός Υγείας Μπριζίτ Μπουργκινιόν.

 

Από 210 ως 230 έδρες θα έχει η παράταξη Μακρόν, από 170 ως190 η παράταξη Μελανσόν σύμφωνα με νεωτερισμούς εκτιμήσεις του BFM

Σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις του τηλεοπτικού σταθμού BFM η προσκειμένη στον πρόεδρο Μακρόν παράταξη θα λάβει από 210 ως 230 έδρες, ενώ αρκετά μεγαλύτερος φαίνεται να είναι, σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις, ο αριθμός των εδρών της αριστερής συμμαχίας του Ζαν-Λυκ Μελανσόν που θα κινηθεί ανάμεσα στις 170 και τις 190 έδρες.

Από 80 ως 95 έδρες εμφανίζεται να κερδίζει το κόμμα της Λεπέν, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι θα κυμανθούν ανάμεσα στις 58 και τις 65 έδρες. Επίσης 20 με 25 βουλευτές εντάσσονται στους ανεξάρτητους.

 

Η κυβέρνηση θα προσεγγίσει πιθανούς εταίρους για να εξασφαλίσει τη στήριξή τους στο κοινοβούλιο, δηλώνει η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν δήλωσε απόψε ότι η κυβέρνησή της θα «πιάσει δουλειά» από αύριο Δευτέρα με σκοπό να προσεγγίσει πιθανούς εταίρους ώστε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και να διασφαλίσει τη σταθερότητα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.

«Έχω εμπιστοσύνη σε όλους εμάς και στο αίσθημα ευθύνης μας», είπε η Μπορν. «Θέλουμε να συνεχίσουμε να σας προστατεύουμε και να διασφαλίζουμε την ασφάλειά σας», είπε απευθυνόμενη στους ψηοφόρους.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και οι σύμμαχοί του έχασαν την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Μαζί με την πλειοψηφία, χάνουν και τον έλεγχο της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων που ήθελε να προωθήσει ο Μακρόν.

Πολλά κυβερνητικά στελέχη δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν σήμερα. Η ίδια η Μπορν εξελέγη οριακά, με ποσοστό 52,46%.