Ο Τερίμ νέος προπονητής του Παναθηναϊκού – “Τέλος” ο Γιοβάνοβιτς (upd)

Λίγη ώρα μετά την επισημοποίηση του «διαζυγίου» με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανακοίνωσε την έναρξη της συνεργασίας της με τον Φατίχ Τερίμ. Ο 70χρονος Τούρκος τεχνικός αναμένεται στην Αθήνα το πρωί της Τετάρτης (27/12/2023) για να αναλάβει τα ηνία του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού, έχοντας ήδη δώσει τα χέρια με τον ιδιοκτήτη της ομάδας, Γιάννη Αλαφούζο, για συμβόλαιο συνεργασίας 1,5 έτους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού:

«Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με τον προπονητή Φατίχ Τερίμ.

Ο Τούρκος προπονητής γεννήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 1953 στα Άδανα. Άρχισε την ποδοσφαιρική καριέρα του στη Ντεμίρσπορ και συνέχισε στη Γαλατασαράι, ενώ αγωνίστηκε και στην εθνική Τουρκίας.

Ως προπονητής έκανε σπουδαία διαδρομή, όντας μακράν του δεύτερου, ο κορυφαίος προπονητής της Τουρκίας, έχοντας κατακτήσει με τη Γαλατασαράι οκτώ πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο UEFA. Επίσης οδήγησε την Εθνική Τουρκίας στα ημιτελικά του Euro.

Πρώτη του ομάδα ως προπονητής ήταν η Ανκαραγκουτσού το 1987, ενώ ακολούθησε η Γκιοζτεπέ. Το 1990 ανέλαβε την εθνική K21 της Τουρκίας και τρία χρόνια αργότερα έγινε πρώτος προπονητής της εθνικής Ανδρών.

Ακολούθησε η Γαλατασαράι, όπου απ’ το 1996 ως το 2000 κατέκτησε σερί τέσσερα πρωταθλήματα και βέβαια κορυφαία επιτυχία του Τερίμ αποτέλεσε το Κύπελλο UEFA το 2000 (4-1 την Άρσεναλ στα πέναλτι)! Αμέσως μετά ήρθε η απόλυτη αναγνώριση του έργου του με την πρόσληψη στη Φιορεντίνα. Στην ομάδα της Serie A έμεινε έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2001. Το καλοκαίρι του 2001 η εκ των κορυφαίων ιταλικών ομάδων, Μίλαν υπέγραψε συμβόλαιο με τον Τερίμ.

Το 2002 επέστρεψε στη Γαλατασαράι, όπου παρέμεινε μέχρι το 2004 εν μέσω πολλών οικονομικών και διοικητικών δυσκολιών. Το 2005 επέστρεψε στην εθνική Τουρκίας και κατάφερε να φτάσει έως τα ημιτελικά του Euro 2008. Παραιτήθηκε το 2009, έμεινε ενάμισι χρόνο εκτός και το 2011 η Γαλατασαράι τον κάλεσε για να βρει το δρόμο των επιτυχιών. Όντως ο Τερίμ επανέφερε την «Τσιμ Μπομ» στους τίτλους, κατακτώντας δύο πρωταθλήματα. Τον Σεπτέμβριο του 2013 αποχώρησε από τη Γαλατασαράι και γύρισε για την τρίτη του θητεία στην εθνική Τουρκίας. Έμεινε τέσσερα χρόνια και τελικά ακολούθησε τη γνώριμη διαδρομή, πίσω στη βάση του, τη Γαλατασαράι. Ανέλαβε για τέταρτη φορά τον Δεκέμβριο του 2017, πανηγύρισε άλλα δύο πρωταθλήματα και ολοκλήρωσε τη διαδρομή του εκεί τον Ιανουάριο του 2022.

Καλωσορίζουμε τον Φατίχ Τερίμ στην οικογένεια του Παναθηναϊκού!».

Και επίσημα «τέλος» ο Γιοβάνοβιτς από τον Παναθηναϊκό

Οι τίτλοι τέλους στη σχέση 2,5 ετών ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς έπεσαν το απόγευμα της Τρίτης (26/12), με την «πράσινη» ΠΑΕ να ανακοινώνει τη λύση της συνεργασίας της με τον 61χρονο Σέρβο τεχνικό, μέσω μίας λιτής ανακοίνωσής της στην επίσημη ιστοσελίδα της, υπογραμμίζοντας πως «η πόρτα του Παναθηναϊκού θα είναι πάντα ανοικτή γι’ αυτόν».

Προηγήθηκε νωρίς το απόγευμα της Τρίτης (27/12) μία συνάντηση της διοίκησης του Παναθηναϊκού με τον Γιοβάνοβιτς στο Κορωπί, όπου οριστικοποίησαν το «διαζύγιο», με τους «πράσινους» να αναμένουν το πρωί της Τετάρτης (27/12) στην Αθήνα τον Φατίχ Τερίμ, προκειμένου να αναλάβει τα ηνία της ομάδας, υπογράφοντας συμβόλαιο 1,5 έτους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός:

«Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανακοινώνει την ολοκλήρωση της συνεργασίας της με τον προπονητή, Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Παναθηναϊκός και Γιοβάνοβιτς συμπορεύθηκαν για 2,5 χρόνια. Σε αυτό το διάστημα το Τριφύλλι έφτασε στην κατάκτηση του Κυπέλλου το 2022 και επανήλθε στους ομίλους ευρωπαϊκών διοργανώσεων εφέτος με τη συμμετοχή στο Europa League. Συνολικά καθοδήγησε σε 113 αγώνες την ομάδα, μετρώντας 64 νίκες.

Ευχαριστούμε τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς και το επιτελείο του για την προσφορά τους στο σύλλογο, οδηγώντας την ομάδα σε ανοδική πορεία και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στη συνέχεια της επαγγελματικής διαδρομής τους. Η πόρτα του Παναθηναϊκού θα είναι πάντα ανοιχτή γι’ αυτόν».

Οι εξελίξεις στον Παναθηναϊκό γύρω από το θέμα του προπονητή ήταν συνταρακτικές τις τελευταίες ώρες, με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς να οδηγείται στην έξοδο έπειτα από 2,5 χρόνια στον «πράσινο» πάγκο και τον Φατίχ Τερίμ, να αναλαμβάνει τα ηνία του «τριφυλλιού» απ’ την Τετάρτη (27/12).

Ο καταιγισμός πληροφοριών απ’ την Τουρκία τις τελευταίες ώρες, αρχικά περί πρότασης κι ακολούθως περί συμφωνίας του Παναθηναϊκού με τον Τερίμ για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του είχαν απόλυτη βάση και πλέον οι «πράσινοι» οδηγούνται σε μία τεράστια αλλαγή, που κλείνει έναν μεγάλο κύκλο κι ανοίγει έναν άλλον.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο ίδιος ο Γιάννης Αλαφούζος -έχοντας αποφασίσει να λύσει τη συνεργασία του με τον Γιοβάνοβιτς- πραγματοποίησε ταξίδι το τελευταίο 24ωρο στην Κωνσταντινούπολη, συναντήθηκε με τον Τερίμ κι έδωσαν τα χέρια για συμβόλαιο ενάμισι έτους.

Ο 70χρονος Τούρκος τεχνικός, ο μεγαλύτερος που ανέδειξε το ποδόσφαιρο της γειτονικής χώρας, αναμένεται στην Αθήνα το πρωί της Τετάρτης (27/12) και το απόγευμα θα προπονήσει για πρώτη φορά τους «πράσινους».

Ο ίδιος μάλιστα σε μία λιτή τοποθέτησή του στα τουρκικά ΜΜΕ επιβεβαίωσε τη συμφωνία του με τον Παναθηναϊκό. «Ναι, τα νέα είναι αλήθεια. Ήρθαν χθες και συμφωνήσαμε. Πηγαίνω αύριο το πρωί στην Αθήνα. Θα είμαι στην προπόνηση το απόγευμα» σχολίασε ο Τερίμ.

«ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ: Ανακοίνωσαν τη βόμβα της χρονιάς! Ανακοινώθηκε η νέα ομάδα του Φατίχ Τερίμ».  Είναι ο τίτλος της πρώτης είδησης στην ιστοσελίδα της εφημερίδας της Τουρκίας «Sabah», η οποία αναφέρει ότι ο Τερίμ φτάνει αύριο στην Αθήνα για να υπογράψει συμβόλαιο διάρκειας 1,5 χρόνου, αντικαθιστώντας τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς!

«Ο έμπειρος προπονητής, ο οποίος έφυγε από τη Γαλατασαράι στις 10 Ιανουαρίου του 2022 και έκτοτε δεν έχει προπονήσει ομάδα, θα υπογράψει αύριο συμβόλαιο με τη νέα του ομάδα. Ο Φατίχ Τερίμ αποδέχθηκε την πρόταση της ελληνικής ομάδας του Παναθηναϊκού. Η ελληνική ομάδα ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τον Φατίχ Τερίμ και έπεισε τον έμπειρο προπονητή για νέο συμβόλαιο. Αποκαλύφθηκε ότι ο Φατίχ Τερίμ θα υπογράψει συμβόλαιο 1,5 έτους. Ο έμπειρος προπονητής θα μεταβεί αύριο στην Αθήνα και θα υπογράψει το συμβόλαιο», αναφέρει το δημοσίευμα και συνεχίζει:

«Ο Φατίχ Τερίμ καθοδήγησε 176 ματς στην τελευταία του περίοδο (σ.σ: 2017-2022) στη Γαλατασαράι και πέτυχε μέσο όρο 1,85 πόντους. Ο Φατίχ Τερίμ θα αντικαταστήσει τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς στον Παναθηναϊκό. Η “Πράσινη” ομάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη δεύτερη θέση του ελληνικού πρωταθλήματος με 34 βαθμούς, μετά τον ΠΑΟΚ. Έτσι ο Φατίχ Τερίμ θα επανενωθεί με τον Εργκίν Αταμάν όταν υπογράψει στον Παναθηναϊκό. Ο Εργκίν Αταμάν, ο οποίος είναι προπονητής της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού, διηύθυνε στο παρελθόν την ομάδα μπάσκετ της Γαλατασαράι, ενώ προπονητής των «κιτρινοκόκκινων» ήταν ο Φατίχ Τερίμ. Ο Τερίμ και ο Αταμάν θα συναντηθούν ξανά στην Ελλάδα. Ο 70χρονος Φατίχ Τερίμ θα προπονήσει ομάδα εκτός Τουρκίας για τρίτη φορά στην καριέρα του με τον Παναθηναϊκό. Αφού κέρδισε 4 πρωταθλήματα πρωταθλήματος και 1 Κύπελλο UEFA με τη Γαλατασαράι μεταξύ 1996 και 2000, ο Τερίμ πήγε στη Φιορεντίνα και προπονούσε τον ιταλικό γίγαντα Μίλαν την επόμενη σεζόν.»
Μάλιστα όπως αναφέρεται «ο Τερίμ ήθελε συμβόλαιο 6 μηνών + 1 χρόνο, λέγοντας “αφήστε να βγάλω πρώτα την ομάδα πρωταθλήτρια”, αλλά με την πίεση του προέδρου αποδέχθηκε τη συμφωνία για 18 μήνες»