Λευκός Οίκος: Ο Τραμπ θα κάνει ανακοίνωση για θεραπεία COVID-19 (upd2)

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα ανακοινώσει απόψε την κατεπείγουσα έγκριση της χρήσης πλάσματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει για την Covid-19, μια θεραπεία που έχει ήδη χορηγηθεί σε περισσότερους από 70.000 ανθρώπους, σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post που επικαλείται πηγές οι οποίες έχουν γνώση της απόφασης αυτής. Η ανακοίνωση θα γίνει σε συνέντευξη Τύπου που πρόκειται να παραχωρήσει αργότερα σήμερα ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.

Ο Λευκός Οίκος κάνει μια «σημαντική ανακάλυψη» σε μια θεραπευτική αγωγή για τον κορονοϊό την οποία ο Πρόεδρος Τραμπ θα ανακοινώσει σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή το απόγευμα. «Συνέντευξη τύπου με τον Πρόεδρο @realDonaldTrump αύριο στις 18:00 σχετικά με μια σημαντική θεραπευτική ανακάλυψη στον ιό της Κίνας. Ο γραμματέας Azar και ο Δρ Hahn θα παρευρεθούν», δημοσίευσε στο Twitter χθες βράδυ η υπεύθυνη Τύπου του Λευκού Οίκου Kayleigh McEnany.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα κάνει την ανακοίνωση μαζί με τον Γραμματέα Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών Alex Azar και τον διευθυντή της Διοίκησης Τροφίμων και Φαρμάκων Stephen Hahn.

Νωρίτερα Σάββατο, ο Τραμπ κατηγόρησε το FDA ότι καθυστέρησε πιθανές θεραπείες κορονοϊού για να διαταράξει την εκστρατεία επανεκλογής του.

«Το βαθύ κράτος, ή όποιος άλλος, στο FDA δυσκολεύει πολύ τις φαρμακευτικές εταιρείες να πάρουν ανθρώπους για να δοκιμάσουν τα εμβόλια και τη θεραπευτική αγωγή. Προφανώς, ελπίζουν να καθυστερήσουν την απάντηση μέχρι τις 3 Νοεμβρίου (σ.σ. ημερομηνία εκλογών στις ΗΠΑ). Πρέπει να επικεντρωθούμε στην ταχύτητα και να σώσουμε ζωές !” έγραψε στο Twitter Ο Τραμπ.

Το FDA την περασμένη εβδομάδα διέκοψε την έγκριση έκτακτης ανάγκης για πλάσμα αίματος ως θεραπεία για την ασθένεια.

Η πρόεδρος της Βουλής και πολέμια του Τραμπ, Νάνσυ Πελόσι, χαρακτήρισε τα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ «πολύ επικίνδυνα».

«Το FDA έχει την ευθύνη να εγκρίνει φάρμακα, κρίνοντας την ασφάλειά τους και την αποτελεσματικότητά τους, όχι με δήλωση του Λευκού Οίκου σχετικά με την ταχύτητα και την πολιτικοποίηση του FDA», δήλωσε η Πελόζι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το Σάββατο στο Κάπιτολ Χιλ.

«Αυτή ήταν μια πολύ επικίνδυνη δήλωση εκ μέρους του προέδρου. Ακόμη και για αυτόν», συνέχισε.

Σε ένα άλλο Tweet το Σάββατο, ο Τραμπ δήλωσε ότι «πολλοί γιατροί και μελέτες διαφωνούν» με το FDA «να ανακαλέσει την άδεια έκτακτης ανάγκης για χρήση» υδροξυχλωροκίνης, ένα μη αποδεδειγμένο φάρμακο κατά της ελονοσίας που ο πρόεδρος έχει θέσει ως πιθανή θεραπεία για τον κορονοϊό.