Ο καιρός σήμερα Δευτέρα 26-8-2019: Ζέστη και δυνατοί άνεμοι

Οι υψηλές θερμοκρασίες και τα μποφόρ που καταγράφηκαν την Κυριακή αναμένεται να συνεχιστούν και την Δευτέρα, με τον υδράργυρο να φτάνει ακόμα και τους 40 βαθμούς στα δυτικά ηπειρωτικά. Λόγω του συνδυασμού ζέστης – ανέμων προβλέπεται πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, πρόκειται για τις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Βοιωτία), Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα), Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη), καθώς και Βορείου Αιγαίου (Λήμνος, Λέσβος).

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού της Δευτέρας 26 Αυγούστου 2019:

Τη Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019 αναμένεται ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά το μεσημέρι και απόγευμα. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 16 έως 33, στην υπόλοιπη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία από 20 έως 38, στα δυτικά ηπειρωτικά από 22 έως 40, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 23 έως 36, στα νησιά του Ιονίου από 23 έως 34, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 23 έως 37, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 22 έως 31 και στην Κρήτη από 20 έως 32 και τοπικά στη Νότια Κρήτη έως 34.

Οι άνεμοι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές και βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση θα σημειωθεί σε όλο το Αιγαίο από το απόγευμα. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά έως 5 μποφόρ, όμως το μεσημέρι και απόγευμα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς ίδιας έντασης.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά από το πρωί έως το απόγευμα έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 26 έως 34 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι και απόγευμα. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 25 έως 36 βαθμούς.

ΕΜΥ – ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 26-08-2019

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ – ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Αίθριος καιρός. Πρόσκαιροι όμβροι τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Παροδικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με τοπικούς όμβρους στα ορεινά της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 37 και κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία 38 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Παροδικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με πρόσκαιρους όμβρους στα ορεινά της Ηπείρου.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 37 και κατά τόπους στα ηπειρωτικά 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αίθριος. Παροδικές νεφώσεις στα ορεινά της Θεσσαλίας τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 και κατά τόπους 37 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 30 και στη νότια Κρήτη έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 36 και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος. Παροδικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες νότιοι νοτιοανατολικοί 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΡΙΤΗ 27-08-2019

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και στα δυτικά και τη Μακεδονία θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες. Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.