Σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα για την πανδημία (upd)

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά στην επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, για την πανδημία.

Κυρ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση προτάσσει την αντιμετώπιση της πανδημίας – Δίνουμε τη μάχη να πείσουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν

Με μια αναφορά στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά και την περιπέτεια με την υγεία της, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της απάντησής του στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

«Μιας και η σημερινή συζήτηση αφορά την υγεία επιτρέψτε μου και από αυτό το βήμα να μεταφέρω εκ μέρους της ΚΟ της ΝΔ τις ειλικρινείς μας ευχές στην κα Γεννηματά. Έδωσε και δίνει το μεγαλύτερο αγώνα με τη μεγαλύτερη αξιοπρέπεια» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Μπαίνοντας στη συνέχεια στην ουσία της επίκαιρης ερώτησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε απαντώντας στην ερώτηση και όσα είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης νωρίτερα: «Δήθεν η κυβέρνηση, είπατε, έχει σφυρίξει τη λήξη του πολέμου κατά της πανδημίας. Που το είδατε γραμμένο αυτό; Από πού προκύπτει; Η κυβέρνηση προτάσσει την αντιμετώπιση της πανδημίας, εξακολουθούμε να δίνουμε τη μάχη να πείσουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν, εγώ κάνω τρεις συσκέψεις την εβδομάδα με το υγειονομικό επιτελείο» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Δεν ισχύουν τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ ούτε η παραπληροφόρηση η οποία διατρέχει το σύνολο της πολιτικής σας. Τα πραγματικά δεδομένα αφορούν τη συνολική αντιμετώπιση της πανδημίας από την πρώτη στιγμή που αυτή χτύπησε τη χώρα μας» συμπλήρωσε.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Συνεχίζοντας την απάντησή του ο πρωθυπουργός, σημείωσε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού. «Και είναι πάρα πολύ όχι άδικο, είναι λάθος να απομονώνετε τι συμβαίνει στη χώρα για κάποιες εβδομάδες και να μη βλέπετε τη μεγάλη εικόνα. Δεν παρουσιάζουμε καμία υπερβάλλουσα θνητότητα λόγω covid. Η Ελλάδα είναι απολύτως εναρμονισμένη με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η μόνη απάντηση που έχουμε απέναντι στη μάστιγα του κορονοϊού είναι το εμβόλιο

«Όπως δηλώνουν όλα τα νοσοκομεία της χώρας όσοι νοσούν βαριά, δυστυχώς διασωληνώνονται, πολλοί από αυτούς καταλήγουν, είναι σχεδόν στο σύνολό τους ανεμβολίαστοι» τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του. «Η πραγματικότητα για την οποία δεν επιτρέπεται να υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία, είναι ότι η μόνη απάντηση που έχουμε απέναντι στη μάστιγα του κορονοϊού είναι το εμβόλιο. Οι ανεμβολίαστοι διατρέχουν από 13 έως 20 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά σε σύγκριση με τους εμβολιασμένους» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά ασφαλή. Έχουν γίνει παραπάνω από 6,6 δισ. δόσεις σε όλο τον κόσμο. Αντίθετα οι βλαβερές συνέπειες του covid συνοδεύουν τον ασθενή για πολλά χρόνια ακόμα».

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, «Ο εμβολιασμός ανακουφίζει το σύστημα υγείας. Κάνατε μία σύγκριση μεταξύ πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύματος. Με τα ποσοστά εμβολιασμού που έχει η χώρα, σε σχέση με το 2ο ή 3ο κύμα, έχουμε σημαντικά λιγότερες νοσηλείες με αντίστοιχο αριθμό κρουσμάτων».

Η θέση της κυβέρνησης είναι δεδομένη, η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν

«Όσο για τη δημόσια υγεία, αρκεί να ακουστεί μία πρόσφατη εκτίμηση των επιστημόνων. Αν οι ενήλικοι άνω των 60 είχαν εμβολιαστεί στο 95% αντί του 80% που δυστυχώς είναι σήμερα, οι διασωληνωμένοι αντί για 360 θα ήταν λίγο παραπάνω από 50» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος σε στοιχεία από την πανδημία. «Το ίδιο ισχύει και για συμπολίτες μας μικρότερης ηλικίας. Χάσαμε τρεις συμπολίτες μας ανεμβολίαστους 28, 30 και 39 ετών. Τι άλλο πρέπει να πούμε για να πείσουμε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και επιβεβλημένο» είπε και συμπλήρωσε: «Η ίδια η ζωή δείχνει ξεκάθαρα, ποιοι και που κινδυνεύουν. Όσο πιο πολλοί είναι οι εμβολιασμένοι σε μια περιοχή, τόσο λιγότερες οι νοσηλείες και οι απώλειες».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη Βόρεια Ελλάδα, λέγοντας ότι έχει χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και έχει και περισσότερους αρρώστους και θανάτους. «Η Κρήτη κατάφερε και κάλυψε το χαμένο έδαφος» είπε και συμπλήρωσε «Τα εμβόλια αποδεδειγμένα σώζουν ζωές. Χρέος όλων μας να πείσουμε όσους διστάζουν να κάνουν αυτό το βήμα για το καλό τους και για το καλό των γύρω τους.

Η θέση της κυβέρνησης είναι δεδομένη. Η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν».

Παντού στον πλανήτη η υγειονομική μάχη υπήρξε εθνική υπόθεση

«Είναι και ζήτημα δικαιοσύνης απέναντι στα 6,6 εκ συμπολιτών μας που έσπευσαν να εμβολιαστούν. Η Πολιτεία θα συνεχίζει να φροντίζει και τους πολύ λιγότερους που δεν έχουν εμβολιαστεί» ανέφερε στη συνέχεια της απάντησής του ο πρωθυπουργός.

«Παντού στον πλανήτη η υγειονομική μάχη υπήρξε εθνική υπόθεση. Δυστυχώς δεν μπορώ να πω για το τι έγινε στην πατρίδα μας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επιτιθέμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση υπογράμμισε «τα επιλεκτικά δεδομένα έγιναν πολύ συχνά αντικείμενο φτηνής αντιπολίτευσης. Με μία ρητορική που δηλητηριάζει την κοινή γνώμη, σπέρνει σύγχυση και εμποδίζει την υπέρβαση της κρίσης. Η σημερινή επίκαιρη ερώτηση που υπογράφει ο κ. Τσίπρας καταφέρνει να τα χωρέσει όλα. Ένα δεν περιέχει. Κάποια σοβαρή, τεκμηριωμένη πρόταση με ρεαλιστικές λύσεις».

Η Πολιτεία με λάθη ίσως αλλά με συνέπεια επιτέλεσε το καθήκον της. Εσείς της αντιπολίτευσης υπηρετήσατε το δικό σας;

«Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στατιστικά δεδομένα, στη χώρα μας έχουν λάβει μία δόση περισσότεροι από 6,5 εκάτ. συμπολίτες μας. Είναι ποσοστό το οποίο και σήμερα, αν συγκρίνει κανείς με τις προθέσεις των πολιτών το Δεκέμβριο του 2020, είναι υψηλότερο», σημείωσε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ασφαλώς και θα θέλαμε να είχαμε καλύτερα αποτελέσματα» σημείωσε και συμπλήρωσε. «Τι σημαίνουν αλήθεια αυτά τα δεδομένα; Είναι μια συνειδητή πολιτική αστοχία; Κοινωνική κόπωση; Πολιτιστικές ή ενδεχομένως θρησκευτικές ιδιαιτερότητες; Είναι όλα αυτά αλλά και η υπονόμευση ενός μετώπου κοινής λογικής που θα έπρεπε να είναι εξ αρχής αρραγές».

«Είμαι ανοικτός να συζητήσω όλα τα παραπάνω» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. «Ποτέ δεν ίσχυσε το πρώτο και αντίθετα ζει και βασιλεύει το τελευταίο. Η Πολιτεία με λάθη ίσως αλλά με συνέπεια επιτέλεσε το καθήκον της. Εσείς της αντιπολίτευσης υπηρετήσατε το δικό σας; Προσπερνώ την αρχική φάση της πανδημίας όταν στελέχη σας ζητούσαν να γίνει το καρναβάλι της Πάτρας. Ούτε επικαλούμαι τον υπερδιπλασιασμό των ΜΕΘ. Και κάνω πως ξεχνώ που κάθε φορά που άνοιγαν τα σχολεία ζητούσατε να κλείσουν, και κάθε φορά που έκλειναν ζητούσατε να ανοίξουν. Προσπερνώ την άγνοιά σας για τα τεστ, τις διαδηλώσεις για τις οποίες αναλαμβάνατε την ευθύνη. Τα αφήνω πίσω όλα αυτά για να φτάσω στο κρίσιμο ζήτημα που είναι τα εμβόλια».

 Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός υγείας υπήρξε πρωτεργάτης του αντιεμβολιαστικού κινήματος

Και συνεχίζοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός είπε: «Στην αρχή μας λέγατε ότι δεν υπάρχουν εμβόλια. Μετά ότι ξεστοκάρονται, οδηγώντας στην υπονόμευση ενός εκ των εμβολίων. Να αφήσω στην άκρη αυτά που λέγατε ότι μπορούν να αντικατασταθούν με εμβόλια Ρωσίας ή Κούβας και ότι υπάρχει κάποιο μαγικό φάρμακο το οποίο εμείς για κάποιο λόγο δεν το δίνουμε στους πολίτες. Ένα από αυτά είναι ένα κτηνιατρικό που ο κ. Πολάκης έλεγε γιατί δεν τον δίνουμε όταν ο CDC έλεγε ότι είναι για αγελάδες και μοσχάρια» σημείωσε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Αυτή είναι η πραγματικότητα για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσατε τον εμβολιασμό. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός υγείας υπήρξε πρωτεργάτης του αντιεμβολιαστικού κινήματος, εμβολιάστηκε μόνο με το ζόρι όταν δεν μπορούσε να ασκεί τα καθήκοντά του ως γιατρός».

Συμπληρώνοντας, ο πρωθυπουργός τόνισε «Το ελληνικό κράτος επιτέλεσε στο ακέραιο το καθήκον του δίνοντας πρόσβαση σε όλους σε όποιο εμβόλιο ήθελαν να κάνουν».

Προσπαθώ να σκεφτώ αυτούς του 20 μήνες αν υπήρχε κάτι που να έκανε η κυβέρνηση και να είπατε ότι ήταν σωστό

«Κάνατε σύγκριση με Πορτογαλία» συνέχισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα για να συμπληρώσει: «Πράγματι είναι μοντέλο, αλλά στην Πορτογαλία δεν υπήρξε ποτέ η πραγματική αμφισβήτηση της προσπάθειας εμβολιασμού. Παντού οι αντιεμβολιαστικές φωνές προέρχονται από τα άκρα. Εσείς ανεχτήκατε, ενθαρρύνατε μέσα στο κόμμα σας κ. Τσίπρα να υπάρχει διγλωσσία. Κάθε φορά που κάναμε προσπάθεια να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού, είχατε και μια κριτική. Ανακαλύψατε την προαιρετική υποχρεωτικότητα. Προσπαθώ να σκεφτώ αυτούς του 20 μήνες αν υπήρχε κάτι, έστω ένα που να έκανε η κυβέρνηση, και να είπατε ότι ήταν σωστό» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για ποιο αρραγές μέτωπο μιλάμε όταν το κάθε «ναι» της κυβέρνησης ακολουθούσε ένα «όχι» της αντιπολίτευσης

«Για ποιο αρραγές μέτωπο μιλάμε όταν το κάθε «ναι» της κυβέρνησης ακολουθούσε ένα «όχι» της αντιπολίτευσης» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Είχατε πει ότι θα κάνετε καμπάνια υπέρ του εμβολίου. Λόγια του αέρα» συνέχισε και συμπλήρωσε: «Και πράγματι έχουμε περιοχές όπου δυστυχώς έχουμε χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Τον απόλυτο συσχετισμό ποσοστών διασωληνώσεων με τα ποσοστά εμβολιασμού. Δυστυχώς η Βόρεια Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στους θανάτους. Αναφερθήκατε στην εμπλοκή της πρωτοβάθμιας υγείας. Θα συμφωνήσω. Όταν όμως δώσαμε κίνητρα στους ιδιώτες γιατρούς, 50 ευρώ ανά εμβολιασμό στο σπίτι και 20 στο ιατρείο, μόλις 206 ανταποκρίθηκαν».

 Θα περίμενα σήμερα κ. Τσίπρα λίγη περισσότερη συγκρότηση και δημιουργική κατάθεση προτάσεων

«Έχουμε χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε σχέση με τον ευρωπαίκό μέσο όρο. Ξαναρωτάω τι προτείνετε; Ρωτάω, έπρεπε να κάνουμε καμπάνια επικοινωνίας και ενημέρωσης; Χρειάζεται ενημέρωση της κοινής γνώμη; Απαντήστε ευθέως κ. Τσίπρα. Τι διαφορετικό θα κάνατε αν εσείς βρισκόσασταν στη θέση που βρίσκομαι εγώ» ρώτησε τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός συνεχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή.

«Μπορούμε και σήμερα να πείσουμε μισό με ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας να κάνουν το βήμα και να εμβολιαστούν», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Πρώτη προτεραιότητα η ομάδα άνω των 60 και δεύτερη οι νέοι από τα 13 μέχρι τα 25» είπε και συμπλήρωσε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα ρώτησε: «Πότε είδατε δελτίο ειδήσεων για τελευταία φορά κύριε Τσίπρα; Δεν υπάρχει μέρα όπου τα νούμερα των θανάτων να μην εμφανίζονται στα δελτία ειδήσεων. Και καλά κάνουν. Από πού προκύπτει ότι δήθεν η κυβέρνηση έχει εξαγοράσει τα μέσα ενημέρωσης για να μπορέσει να πετύχει τη σιωπή τους; Θα περίμενα και σήμερα κ. Τσίπρα λίγη περισσότερη συγκρότηση και δημιουργική κατάθεση προτάσεων ώστε να μπορέσετε να διαψεύσετε και αυτούς που σας κατηγορούν ότι σε κάθε δυσκολία εσείς βλέπετε και μία ευκαιρία. Σας διαψεύδει η κανονικότητα και η Ελλάδα ξαναγίνεται μια κανονική χώρα» συμπλήρωσε.

Πρέπει να βελτιωθούμε και έχουμε δυνατότητα να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού

Ξεκινώντας την δευτερολογία του στην απάντηση της επίκαιρης ερώτησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «Ξεκινώ με το περιβόητο 12% των εμβολιασμένων οι οποίοι δυστυχώς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Είναι το κατεξοχήν επιχείρημα των αντιεμβολιαστών. Και έρχεστε σήμερα κ. Τσίπρα και επαναλαμβάνετε ακριβώς αυτό το επιχείρημα. Η απάντηση είναι ότι αρρωσταίνουν με πολύ μικρότερες πιθανότητες από ότι οι εμβολιασμένοι».

«Πρέπει να βελτιωθούμε και έχουμε δυνατότητα να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού» είπε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να εξηγήσει: «Θα το κάνουμε και με συστηματική ενημέρωση, και χρησιμοποιώντας ειδικούς και πηγαίνοντας στις τοπικές κοινωνίες. Όλα όσα λέτε κ. Τσίπρα τα κάνουμε και μακάρι να σας έχουμε στο πλευρό μας» συμπλήρωσε.

«Εάν δεν εμβολιαστείτε κινδυνεύετε σοβαρά να καταλήξετε σε μια ΜΕΘ και να χάσετε τη ζωή σας. Αυτό το λένε οι ειδικοί. Κύριε Τσίπρα δεν έχω δυνατότητα να υποχρεώσω κανέναν να εμβολιαστεί. Το σύστημα υγείας έχει στη διάθεσή του επαρκή κρεβάτια. Όμως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να μετατρέψουμε το σύστημα υγείας σε μονοθεματικό σύστημα υγείας covid», ανέφερε στη συνέχεια της δευτερολογίας του ο πρωθυπουργός.

Οι ΜΕΘ που προστέθηκαν είναι παρακαταθήκη για το σύστημα υγείας

«Διπλασιάσαμε τις ΜΕΘ. Παραδώσατε ένα σύστημα υγείας το οποίο είχε σημαντικότατες ελλείψεις. Κάντε μια βόλτα στα μεγάλα νοσοκομεία, δείτε τις καινούργιες πτέρυγες. Αυτά δεν έγιναν; Είναι ψέματα ή αλήθεια. Η αλήθεια είναι ότι οι ΜΕΘ που προστέθηκαν είναι παρακαταθήκη για το σύστημα υγείας» τόνισε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του.

«Δεν μπορεί να μηδενίζουμε όλη αυτή την προσπάθεια» τόνισε και συνέχισε: «Τι έχετε να πείτε για τα σχολεία; Άνοιξαν υποδειγματικά. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στα παιδιά, στους εκπαιδευτικούς. Έχουμε λιγότερα κρούσματα στις ηλικίες αυτές από όσα είχαμε τον Αύγουστο. Είναι ανοικτά με κανόνες. Η εστίαση είναι ανοικτή με κανόνες. Κι αν υπάρχουν καταστήματα που δεν τηρούν το νόμο θα επιβληθεί πρόστιμο. Αλλά πείτε μας διαφωνείτε αν αυτή είναι η σωστή πολιτική; Η μάσκα εξακολουθεί να είναι απαραίτητη. Πότε δεν είπαμε βγάλτε τις μάσκες».

Απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός είπε: «Δεν μπορείτε να ασκείτε κριτική χωρίς να λέτε ποια είναι η άποψή σας. Θέλετε πιο αυστηρά μέτρα ή απελευθέρωση; Εμείς διαλέξαμε το μέσο δρόμο».

Και ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Δεν μπορώ να υποχρεώσω κανένα να εμβολιαστεί. Δεν πρόκειται να επιβάλλουμε άλλους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς. Κύριε Τσίπρα μην έρθετε να ξαναμιλήσετε για υπερβολική θνητότητα χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του ληξιαρχείου. Δείχνει τραγική άγνοια. Τότε θα πω ότι από το 2016 έως το 2017 που αυξήθηκαν οι θάνατοι, φταίτε εσείς. Είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Για το 2020 η χώρα είναι στις 5 καλύτερες χώρες στην υπερβάλλουσα θνητότητα. Δεν μπορούν να ακούγονται από το αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόσο ανυπόστατα επιχειρήματα».

Δεν αντέχει κ. Τσίπρα το επιχείρημα να λέτε ότι στηρίζουμε αντιεμβολιαστές επειδή δώσαμε διαφήμιση σε όλα τα Μέσα

«Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αν ΜΜΕ πράγματι προβάλλουν λόγο ο οποίος ξεφεύγει από την ελευθερία της έκφρασης, το ΕΣΡ έχει δυνατότητα να παρέμβει και έχει επιβάλλει πρόστιμα σε Μέσα τα οποία μπορεί να πήραν χρηματοδότηση γιατί όλοι πήραν, αλλά επιβλήθηκαν πρόστιμα. Το να λέτε ότι στηρίζουμε αντιεμβολιαστές επειδή δώσαμε διαφήμιση σε όλα τα μέσα, αυτό το επιχείρημα δεν αντέχει» σημείωσε στη συνέχεια της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το σχετικό θέμα είπε:

«Όταν το αντικείμενο της συζήτησης για Εξεταστική είναι ο δήθεν τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση χειραγωγεί εταιρείες δημοσκοπήσεων, κανείς δεν θα είχε αντίρρηση η έρευνα να ξεκινήσει από το 2015. Προτείνω λοιπόν να συμφωνήσουμε σε αυτή την αίθουσα σε μια πάρα πολύ ουδέτερη διατύπωση, χωρίς κανένα υπονοούμενο, η οποία να λέει ότι πρέπει να ερευνηθεί η κρατική χρηματοδότηση και η ενδεχόμενη χειραγώγηση δημοσκοπήσεων από το 2015».

Και ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Εκεί θα τα ψάξουμε κ. Τσίπρα όλα. Διότι εξ όσων γνωρίζω έχουν γίνει καμία 300αρια δημοσκοπήσεις από όταν εκλέχτηκαν αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όλες έπεσαν μέσα. Να δούμε ποιες ήταν οι εταιρίες που εμφανίστηκαν από το πουθενά, έπεσαν έξω και εξαφανίστηκαν. Δεν σας φταίνε οι δημοσκοπήσεις που χάσατε. Πιστεύω ότι δεν θα υπάρχει διαφωνία να συσταθεί μία εξεταστική που θα ερευνήσει αυτά τα ζητήματα».

Κάνετε πολιτική με ψέματα και επεξεργασμένα στατιστικά στοιχεία για να παρουσιάσετε ψευδή εικόνα

Απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός ανέφερε στη δευτερολογία του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει «Πολιτική με ψέματα και επεξεργασμένα στατιστικά στοιχεία για να παρουσιάσετε ψευδή εικόνα», εξηγώντας παράλληλα πως «αυτή η πολιτική είναι πολύ επικίνδυνη» και πως «πληρώσαμε ακριβά τα ψέματα και τις αυταπάτες».

Και συνεχίζοντας την δευτερολογία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Αν πιστεύετε ότι πρέπει να επενδύετε διαρκώς στην καταστροφή, στην ένταση, ότι σας κάνει καλό να λέτε «όχι» σε όλα. Από τα μέτρα ανακούφισης των πολιτών μέχρι την ελληνογαλλική συμφωνία, να το κάνετε. Δεν σας κάνει καλό. Στενά πολιτικά δεν μου κάνει κακό. Αλλά δεν είναι η αντιπολίτευση που αξίζει στη χώρα. Πρέπει να αποφασίσουμε τι χώρα θέλουμε. Ως πρωθυπουργός θα κάνω τα πάντα για να αφήσω αυτή την τοξικότητα και αυτές τις πρακτικές στο περιθώριο» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Αλ. Τσίπρας: Παταγώδης η αποτυχία της κυβέρνησης στην προστασία των πολιτών από τον κορονοϊό

Για «προσπάθεια απόκρυψης από την κοινωνία της παταγώδους αποτυχίας» της στη διαχείριση της πανδημίας κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σήμερα στη Βουλή με αφορμή σχετική επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στον πρωθυπουργό, κάνοντας λόγο για μια κυβέρνηση που «πέταξε λευκή πετσέτα στην πανδημία και τον εμβολιασμό» και «έχει παραιτηθεί από το καθήκον της να λέει την αλήθεια στους πολίτες και να προστατεύει τις ζωές τους».

Ο Αλ. Τσίπρας, προσκομίζοντας στατιστικά στοιχεία, υποστήριξε ότι από τον Αύγουστο «η χώρα μας βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη σε θύματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού» και παρ’ όλ’ αυτά η κυβέρνηση συμπεριφέρεται «σα να μην υπάρχει πια ο κορονοιός», αφού «έχουν από μόνοι τους αποφασίσει τη λήξη της πανδημίας».

«Η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά αρνητική. Όσο πιο ανησυχητική είναι η πορεία της πανδημίας, τόσο περισσότερο οι έχοντες την ευθύνη παύουν να συζητούν για τα ζητήματα αυτά. Είναι μία μεγάλη αντίφαση», είπε χαρακτηριστικά ξεκινώντας την ομιλία του, ενώ επισήμανε ότι ξεπερνάμε διαρκώς σε ημερήσια κρούσματα και σε θανάτους, χώρες που ήταν το αρνητικό παράδειγμα, χάνοντας κάθε εβδομάδα περίπου 300 συνανθρώπους μας, «ένα μικρό χωριό». Σε σχέση, δε, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, πρόσθεσε, ο δείκτης θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων είναι διπλάσιος.

«Και από την πλευρά της κυβέρνησης παίζουν κρυφτό. Κρύβεστε για να κρύψετε αυτή την παταγώδη αποτυχία. Αλλά στη προσπάθειά σας να κρυφτείτε εσείς, κρύβετε την αλήθεια από το δημόσιο διάλογο, την αλήθεια και τον κίνδυνο από τους πολίτες. Και δημιουργείτε κλίμα χαλαρότητας», τόνισε ο κ. Τσίπρας, εκφράζοντας την ελπίδα η σημερινή συζήτηση να αποτελέσει ένα “ξυπνητήρι” απέναντι σε μια κυβέρνηση «που έχει παραιτηθεί από το καθήκον της να λέει την αλήθεια στους πολίτες και να προστατεύει τις ζωές τους».

Αναφερόμενος στην κατάσταση των νοσοκομείων, κατήγγειλε ότι «παρά την υγειονομική κρίση που βιώνουμε παραμένουν υποστελεχωμένα, χωρίς σοβαρή προσπάθεια ενίσχυσης, με αρνητικό ισοζύγιο στις προσλήψεις/ αποχωρήσεις γιατρών, ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας και χωρίς μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτών». Συμπλήρωσε επίσης, ότι «ο βασικός στόχος του τείχους ανοσίας από τον εμβολιασμό εγκαταλείπεται ως στόχος», σημειώνοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται τελευταία από τις χώρες ευρωπαϊκού νότου σε εμβολιαστική κάλυψη και συγκρίνεται πλέον με χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Όπως επισήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Πορτογαλία έχει 88% εμβολιαστική κάλυψη «χωρίς σκληρά μέτρα υποχρεωτικότητας και στέρησης εργασίας-μισθού», στην Ελλάδα το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων είναι κάτω από 60%, ενώ ένας στους τέσσερις άνω των 80 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι και στους νέους τα ποσοστά είναι ακόμα πολύ χαμηλά.

«Κάτι φταίει εδώ. Μήπως ήταν λάθος η στρατηγική της καμπάνιας που κάνατε; Το κλίμα ήταν “εμβολιαστείτε για να πάρετε 150 ευρώ, για να πάτε διακοπές, για να πάρετε gigabytes”, αντί να είναι “εμβολιαστείτε για να σώσουμε ζωές”», σχολίασε , προσθέτοντας ότι έχει διπλασιαστεί, μάλιστα, το ποσοστό ανηλίκων που νοσούν και έχει πάει στο 14%, «αφού τα σχολεία άνοιξαν όπως ακριβώς έκλεισαν».

«Γιατί, μετά από τόσους μήνες του σκληρότερου και μακρύτερου και πιο ατελέσφορου λοκντάουν στην Ευρώπη, είμαστε ξανά όχι στο χείλος αλλά μέσα στον γκρεμό;», διερωτήθηκε για να απαντήσει, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην κυβέρνηση και κατηγορώντας την ότι κινήθηκε μόνο «με όρους επικοινωνίας και πολιτικής σκοπιμότητας» με αποτέλεσμα να αφήσει «τη χώρα να πορεύεται στα τυφλά».

«Όταν είδατε ότι η πανδημία δεν τελειώνει με φιέστες και εξαγγελίες, αλλά θέλει σχέδιο και δουλειά σε βάθος, απλά παραιτηθήκατε. Πετάξατε λευκή πετσέτα», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε λόγο και για “αξιοποίηση” της πανδημίας από την κυβέρνηση για να «μπουκώσει με κρατικό χρήμα τα περισσότερα ΜΜΕ» έτσι ώστε «κανείς να μην ασχοληθεί με την αποτυχία» της.

Παραπέμποντας, μάλιστα σε tweet του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Κύρτσου «ότι πεθαίνουν 300 τη βδομάδα και είναι σαν να μην συμβαίνει τίποτα», υποστήριξε ότι πλέον την αποτυχία αυτή την αναγνωρίζουν και δικά τους στελέχη. «Μεγαλύτερη παραδοχή της παταγώδους αποτυχίας», όμως, χαρακτήρισε το “ξήλωμα” σύσσωμης την ομάδα που διαχειρίστηκε την πανδημία, από τον επικεφαλής του ΕΟΔΥ που «καρατομήθηκε πριν απαντήσει για τα διπλά βιβλία» και τον επικεφαλής της πολιτικής προστασίας που «ανασχηματίστηκε», μέχρι τους αρμόδιους υπουργούς που απομακρύνθηκαν.

«Αλλάζεις την ομάδα όταν αυτή η ομάδα καταρρέει και σε οδηγεί από ήττα σε ήττα», είπε, ενώ άφησε αιχμές κατά της επιλογής του Θάνου Πλεύρη, που προέρχεται από το χώρο της “ακορδεξιάς” και ήταν «γνωστές οι απόψεις του παλαιότερα για το εμβολιασμό» στη θέση του υπουργού Υγείας. «Τον βάλατε εκεί για να κλείσετε το μάτι στο κίνημα των αντιεμβολιαστών, γιατί προέρχεται από την ίδια μήτρα της ακροδεξιάς», σημείωσε, καταλογίζοντας παράλληλα στην κυβέρνηση ότι «παρέκαμψε τους επιστήμονες» και «παραμέρισε την Επιτροπή εμπειρογνωμόνων», γιατί μάλλον τους είναι πλέον «δυσάρεστοι».

Συγκεκριμένα, όσον αφορά το άνοιγμα της εστίασης, επισήμανε ότι «υπάρχει πληθώρα δηλώσεων επιστημόνων που εκφράζουν έντονη ανησυχία», και ζήτησε να μάθει ποιος το εισηγήθηκε, όπως και το ποιος σχεδιάζει και υλοποιεί τη στρατηγική για τον εμβολιασμό.

Ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση μιλάει «μόνο για την ατομική ευθύνη» και αναρωτήθηκε «πότε θα μιλήσουμε για τις δικές σας ευθύνες», αναφέροντας μάλιστα την ευθύνη «για μία σοβαρή καμπάνια ενημέρωσης και όχι ως ευκαιρία ή όχημα εξαγοράς ΜΜΕ για την αποθέωσή σας», για την ευθύνη “απομόνωσης” των αντιεμβολιαστών που βρίσκουν βήμα σε περιφερειακά και “φιλοκυβερνητικά” κανάλια που χρηματοδοτούνται με δημόσιο χρήμα, όπως και για την ευθύνη «μίας κυβέρνησης να είναι σε εγρήγορση, να λέει την αλήθεια, ότι ο ιός ακουμπά και τους εμβολιασμένους».

«Δεν υπογράφουμε συμβόλαιο με την κανονικότητα όταν εμβολιαζόμαστε, όπως το ονομάσατε εσείς ‘επιχείρηση ελευθερία’. Πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα και τις προφυλάξεις. ‘Αλλωστε ένα ποσοστό που αγγίζει το 12,13, 14% από όσους είναι στις ΜΕΘ, είναι πλήρως εμβολιασμένοι», υπογράμμισε και έκανε εκτενή αναφορά στην κατάσταση της δημόσιας υγείας, από τις δομές Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης που είναι σε “εγκατάλειψη” μέχρι το ΕΣΥ που «δεν είναι μόνο υποστελεχωμένο, αλλά πλέον και υπερχρεωμένο».

«Αφού αφήσατε το ΕΣΥ να σκάσει οργανωτικά, τώρα πάτε να το εξοντώσετε και οικονομικά. Συνεχίζετε να θεωρείτε την πανδημία ως μια «παροδική μπόρα» που δεν απαιτεί μακροπρόθεσμη και γενναία επένδυση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας», είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι «μία από τις σημαντικότερες συνέπειες του ιού είναι οι ζωές που χάνονται από άλλα αίτια, γιατί το σύστημα αδυνατεί να ανταποκριθεί» και συγκεκριμένα έκανε λόγο για 8.400 θανάτους περισσότερους το 2020, πέρα από αυτούς από την πανδημία, σε σχέση με το μέσο όρο της πενταετίας 2015-2019 και ποσοστό υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο στην ΕΕ. «’Αρα κάτι δε πάει καλά, κάτι δεν κάνετε καλά. Αδιάψευστα στοιχεία που αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα που εσείς θέλετε να ωραιοποιήσετε», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Πρέπει να σταματήσετε να κρύβετε τη τραγωδία των απωλειών της ανθρώπινης ζωής κάτω από το χαλί, επενδύοντας στην ομερτά των ΜΜΕ και στη συνήθεια της απώλειας».

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε την ανάγκη για «υιοθέτηση μίας νέας υγειονομικής στρατηγικής που πρέπει να ενσωματώνει, μεταξύ άλλων: επαρκή επιδημιολογική επιτήρηση, κατ’ οίκον φροντίδα με εμπλοκή της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας και των δήμων, στοχευμένη και πειστική ενημέρωση των πολιτών, πλήρη αξιοποίηση της αγωγής υγείας στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, προστασία του ΕΣΥ από την “κοβιντοποίηση”, άμεσα μέτρα για την αποσυμφόρηση των σχολείων με λιγότερους μαθητές ανά τάξη και αξιοποίηση των νέων φαρμακευτικών σκευασμάτων».

«Οι πολίτες γνωρίζουν ότι η στάση σύσσωμης της αντιπολίτευσης ήταν πάντα στάση ευθύνης. Καταθέσαμε προτάσεις, βάλαμε πλάτη σε κρίσιμες αποφάσεις, μιλάμε διαρκώς με την επιστημονική κοινότητα για νέες επεξεργασμένες προτάσεις. Είναι υποχρέωσή μας ωστόσο να κάνουμε σκληρή κριτική σε μία κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που έχει επιλέξει το δρόμο της συνειδητής απάθειας απέναντι στην πανδημία. Που λέει στους πολίτες ότι εσείς έχετε την ευθύνη, κόψτε το λαιμό σας», τόνισε ο κ. Τσίπρας και απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να αρθεί «στο ύψος των περιστάσεων και να πάψει να αντιμετωπίζετε το μεγαλύτερο κίνδυνο για την πατρίδα μας, με όρους μικροκομματικών σκοπιμοτήτων».

«Βάλτε επιτέλους την πραγματική επιβίωση των πολιτών αυτής της χώρας, πάνω από τη δική σας τεχνητή πολιτική επιβίωση», κατέληξε.

Εκμεταλλευτήκατε την πανδημία για να φτιάξετε το δικός σας καθεστώς στην ενημέρωση

Με επίθεση στον πρωθυπουργό ολοκλήρωσε τη δευτερολογία του στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης στην Βουλή για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έρχεστε να κάνετε αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, με τρόπο αλαζονικό που δεν συνάδει στη θέση σας».

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τα ερωτήματά του: «Σας ρώτησα, ποιος σας έδωσε τη συμβουλή για την αντιμετώπιση του κορονοιού. Στην αρχή ακολουθήσατε ένα σωστό δόγμα, “ακούμε τους ειδικούς”, είπατε, κι εμείς συμφωνήσαμε, σήμερα σας ρωτάμε “που είναι οι ειδικοί;”». Και συνέχισε: «Το κρίσιμο ερώτημα είναι: “Eχετε κάποιο σχέδιο για να ενισχυθεί η εκστρατεία του εμβολιασμού, έχετε κάνει κάποια αποτίμηση, μήπως οι μέχρι τώρα επιλογές σας όπως τα 150 ευρώ, είχαν αντίθετα αποτελέσματα; Η αγωνία σας είναι να παρουσιάσετε εμάς αντίθετους στον εμβολιασμό, ότι δήθεν λέμε ότι “το εμβόλιο δεν είναι όπλο”. Αντίθετα εμείς λέμε ότι “το εμβόλιο είναι το βασικό μας όπλο, αλλά δεν είναι το μοναδικό και ότι είναι λάθος ο εφησυχασμός των πολιτών”».

Αναφέρθηκε στην καμπάνια για την αντιμετώπιση του κορονοϊού λέγοντας: «Εσείς δεν κάνατε καμπάνια, βρήκατε μία ευκαιρία για να φτιάξετε ένα καθεστώς στην ενημέρωση και στις απευθείας αναθέσεις, για να φτιάξετε το δικό σας καθεστώς. Βρήκατε ευκαιρία για τον απόλυτο έλεγχο στην πολιτική ζωή του τόπου…Δώσατε πάνω από 40 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας και για να εμβολιαστούν οι πολίτες. Βλέπουμε το αποτέλεσμα, καθώς είμαστε στις τελευταίες θέσεις». Ακολούθως κατηγόρησε ότι με τη «λίστα Πέτσα που ήταν λίστα Μητσοτάκη -γιατί ο κ. Πέτσας είχε ρόλο αυτοφοράκια- χρηματοδοτήσατε τους ψεκασμένους να βγαίνουν στα κανάλια της περιφέρειας να λένε ανοησίες και να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις». Έκανε αναφορά «στη χρηματοδότηση στο “Βεργίνα TV” -κουμπάρου του ‘Αδωνι Γεωργιάδη, όπως ανέφερε-, που υποστηρίζει ότι Σόρος και Γκέιτζ επέβαλαν τον εμβολιασμό. «Χρηματοδοτήσατε κανάλια που προωθούν συμβουλές κατά της χρήσης μάσκας και του εμβολιασμού. Χρηματοδοτείτε τους ψεκασμένους να κάνουν καμπάνια κατά του εμβολιασμού και έρχεστε και κατηγορείτε την αντιπολίτευση» υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επανέλαβε το ερώτημα γιατί άλλαξε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αλλά και ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ; Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι τα θέματα αυτά θα τα διερευνήσει αναλυτικά και η Εξεταστική Επιτροπή, στην οποία συμφώνησε όλη η αντιπολίτευση.

Επίσης, έκανε σύντομη αναφορά και στην πρόσφατη κακοκαιρία. Σημείωσε «την άποψη του κ. Λέκκα ο οποίος είπε ότι “τα καιρικά φαινόμενα ήταν έντονα αλλά όχι ακραία”» και ανέφερε ότι και σε αυτή την περίπτωση τόσο η κυβέρνηση όσο και ο περιφερειάρχης, ο κ. Πατούλης αρνήθηκαν τις ευθύνες τους.

Κλείνοντας, ρώτησε δηκτικά τον πρωθυπουργό: «Γιατί παρά τις περιοδείες και τις εμφανίσεις σας τους τελευταίους μήνες ανά την Ελλάδα δεν σας είδαμε να έχετε μία φωτογραφία στα καμένα της Εύβοιας; Γιατί δεν πήγατε έστω να μιλήσετε με τους κατοίκους και να τους χτυπήσετε ενθαρρυντικά την πλάτη; Πιστεύετε ότι θα δοξαστείτε κρυπτόμενος…Εμείς θα είμαστε εδώ για να ασκούμε κριτική».

Ακολουθεί το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Πρωθυπουργό

Θέμα: Θα αναλάβει ο Πρωθυπουργός την ευθύνη για τα καταστροφικά αποτελέσματα της κυβέρνησής του στη διαχείριση της πανδημίας;

Από τον Αύγουστο και μετά η χώρα μας διαρκώς βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη σε θύματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Την ίδια στιγμή ούτε το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωράει, αφού είμαστε 20η σε ποσοστά εμβολιασμού ανάμεσα σε 30 ευρωπαϊκές χώρες, με ποσοστό εδώ και πολύ καιρό καθηλωμένο γύρω στο 55%.

Πέρυσι αρχές Οκτώβρη είχαμε συνολικό αριθμό θυμάτων 400 και σχεδόν σε μηνιαία βάση η Βουλή συζητούσε την εξέλιξη και τη διαχείριση της πανδημίας.

Φέτος αρχές Οκτώβρη, μέσα σε έναν χρόνο έχουμε φτάσει από τους 400 στους 15.000 συμπολίτες μας που έχουν χάσει τη ζωή τους.

Τις μέρες αυτές μάλιστα η χώρα μας ξεπέρασε σε αριθμό θυμάτων ακόμη και τη Σουηδία, με πληθυσμό αντίστοιχο της χώρας μας, που από την αρχή της πανδημίας αποτελούσε παράδειγμα προς αποφυγή για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας.

Σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση έχουμε πλέον περίπου 300 συμπολίτες μας που χάνουν τη ζωή τους από κορονοϊό, αριθμό εξαιρετικά υψηλό. Η κυβέρνηση προσποιείται πως τα πράγματα κυλούν ομαλά και την ίδια στιγμή ο κύριος Μητσοτάκης έπαυσε από τα καθήκοντά τους την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας και τον πρόεδρο του ΕΟΔΔΥ.

Τα δεδομένα και οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι η χώρα βρίσκεται σε εξαιρετικά αρνητικό σημείο σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας.

Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός :

Συναισθάνεται την κυβερνητική ευθύνη για τη κατάταξη της χώρας μας στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης σε θύματα αναλογικά με τον πληθυσμό και ποιες αξιολογεί ως αιτίες αυτής της αρνητικής εξέλιξης;

Έχει σχέδιο αντιμετώπισης της οδυνηρής κατάστασης, με ενδυνάμωση του ΕΣΥ και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αποτελεσματική επιδημιολογική επιτήρηση, ενίσχυση του εμβολιασμού και του φαρμακευτικού προγράμματος ή η χώρα θα συνεχίζει να θρηνεί θύματα και η κυβέρνηση θα ομιλεί για κανονικότητα;

Ο Ερωτών

Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
Τσίπρας Αλέξης